DOLAR 32,5731 0.28%
EURO 34,7212 -0.09%
ALTIN 2.487,710,14
BITCOIN 20530313,60%
Antalya
19°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ADD ALANYA’DAN ‘MEDENİ KANUN’ KUTLAMASI

ADD ALANYA’DAN ‘MEDENİ KANUN’ KUTLAMASI

ABONE OL
16:58 - 16 Şubat 2021 16:58
ADD ALANYA’DAN ‘MEDENİ KANUN’ KUTLAMASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Sirkeli, Medeni Kanunun kabulünün 95. Yılı dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Atatürkçü Düşünce Derneği  Alanya Şube Başkanı Zuhal Sirkeli, Medeni Kanun’un kabul edilişinin yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, ”Medeni Kanun’un göz ardı edildiği söylemlere, yasalarda yapılmak istenen ve yapılan değişikliklere tanık oluyoruz” dedi. Zuhal Sirkeli açıklamasının devamında, ”Türk Medeni Kanunu’nun 17 Şubat 1926 tarihinde kabul edilmesinin 95. yılını kutluyoruz. Medeni Kanun’un kabulü ile sosyal alanda eşitlik anlayışının temeli atılmıştır. Çeşitli ülkelerin medeni kanunları incelendikten sonra, İsviçre Medeni Kanununun, mevcut kanunların en çağdaşı olması, Kadın -Erkek eşitliğine dayanması nedeni ile İsviçre Medeni Kanunu Türkçe‘ye çevirmiş ve 17 Şubat 1926′da TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

KADIN HAKLARININ GÜVENCESİ OLMUŞTUR

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nde çağdaşlık yolunda atılan en büyük adımlardan biri olan Medeni Kanun büyük bir devrimdir.95 yıl önce Medeni Kanun’un yürürlüğe girişiyle kadınlar, evlenme, boşanma, mal varlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar açısından erkeklerle eşit yurttaş konumuna gelmişler; evlilik yaşı kuralı getirilmiş; erkeğin birden çok kadınla evlenebilmesi yerine tek eşlilik ve evlilik birliğinin “resmi nikah” ile kurulması kabul edilmiştir. Hâkim kararıyla boşanma”, kız ve erkek çocuklara “Eşit miras payı” gibi kurallar kadın haklarının güvencesi olmuştur.

GÖZ ARDI EDİLİYOR

Ne yazık ki günümüzde, Medeni Kanun’un göz ardı edildiği söylemlere, yasalarda yapılmak istenen ve yapılan değişikliklere tanık oluyoruz. Örneğin;

– Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda 17 Ekim 2017 tarihinde yapılan değişiklikle “müftülere resmi nikâh yetkisi” verilmesi Medeni Kanun’un ve laik hukuk kurallarının göz ardı edilmesine yol açmıştır.

Atatürkçü Düşünce Derneği Alanya Şubesi olarak Dünyanın en önemli kadın devrimini gerçekleştiren Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Medeni Kanun’un mimarı Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’u saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.’ İfadelerine yer verdi.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.