DOLAR 32,3801 0.18%
EURO 35,0260 -0.2%
ALTIN 2.324,510,23
BITCOIN 2264305-0,79%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
AGC BAŞKANI COŞKUN’DAN ANKARA’YA ÇAĞRI

AGC BAŞKANI COŞKUN’DAN ANKARA’YA ÇAĞRI

ABONE OL
13:39 - 20 Nisan 2020 13:39
AGC BAŞKANI COŞKUN’DAN ANKARA’YA ÇAĞRI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Korona virüs salgını sebebiyle yaşanan krizden nasibini alan yerel medyanın son durumu ve beklentileri hakkında AGC Başkanı Coşkun açıklama yaptı. Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun, yaptığı açıklamada şunları söyledi.

“Korona virüs sürecinde krizden en çok etkilenen sektörlerden birisi medya, özellikle yerel medya olmuştur. Zira medya kuruluşları, gazete, televizyon ve internet gazetelerinin geliri reklamla oluşmaktadır. Reklam veren işletmeler virüs tedbirleri kapsamında gerek kapalı kalmak zorunda olmalarından, gerekse giderlerini kontrol etme ama öncelikle reklam anlaşmalarını sonlandırdı. Yeni reklam anlaşmaları da yapılmamaktadır.

Bu noktadan hareketle biz yerel medya kuruluşları reklam verenler ve devletimizden destek beklemekteyiz. Reklam verenlerin bütçelerini kapatmaması, küçük de olsa bütçeleri ile gerçek medya kuruluşlarına (Meslek örgütlerinden görüş alınabilir) destek vermesini beklemekteyiz. Firmalar ticari reklam vermekten kaçınırken bu dönemde bütçelerini sosyal sorumluluk amaçlı da kullanabilirler. Bu hususta projeler üretmeye hazırız.

Yerel yönetimin medyaya destek vermesi, belediye meclisi veya encümen kararları ve hizmet birliklerinin karar ve duyuruları resmî ilan
olarak her şehirde yerel gazetelerde yayımlanmalıdır. Yerel yönetimler sokağa çıkma yasağının olduğu bu dönemde billboardlara verdikleri desteği, uyarıcı mesajlarını gazete ve televizyonlardan yayınlayarak sağlamalıdır.

Devletin teşvik ve desteklemelerinde medyayı dikkate alması beklentimiz bulunmaktadır.

1) Yerel medya şirketleri, en az 4 işçi çalıştıranlar KOBİ kapsamında ve KOSGEB’den kredilendirilmelidir.

2) Resmî kurumlara olan ödemeler en az bir yıl süreyle istisnasız ertelenmelidir.

3) Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir.

4) Yerel radyo televizyon kuruluşlarının telif bedelleri başta olmak üzere, RTÜK payı ile frekans bedelleri de bir süre alınmamalıdır.

5) TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz üzerinden değil, Türk lirası üzerinden indirimli olarak ödenmesi.

6) Dernekler, kulüpler ve partilerin duyuru, tüzük değişikliği ve genel kurul ilanları yeniden mecburi yerel gazetelerde yayınlanmalıdır.

7) Medya sektörü çalışanlarının tamamına, işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına nakdi yardım yapılmalı; ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar beş yıl ödemeli, faizsiz kredi desteği
sağlanmalıdır.

8) Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları, ilgili Bakanlıkça resmî ilan olarak yayımlatılmalıdır.

9) Kamu kurumlarının resmî ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30’u yerel medyaya ayrılmalıdır.

10) Yerel medyaya, dijital dönüşümde kullanılmak üzere, teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır.

11) Gazete basımında kullanılan kâğıt, kalıp, mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi için gümrük
vergileri ve KDV’si tamamen sıfırlanmalıdır.”

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.