DOLAR 32,5861 0.03%
EURO 34,9679 0.22%
ALTIN 2.423,860,04
BITCOIN 2097297-3,14%
Antalya
23°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ALANYA SİYASETİ NEREYE EVRİLİYOR?

ALANYA SİYASETİ NEREYE EVRİLİYOR?

ABONE OL
11:50 - 24 Nisan 2020 11:50
ALANYA SİYASETİ NEREYE EVRİLİYOR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Korona virüs tedbirleri nedeniyle vatandaş gibi Alanyalı siyasiler de sokağa çıkamıyor.

Bugün madem herkes evde, gelin Alanya siyasetinin son dönemini ve korona virüs sınavını değerlendirelim.

ADEM MURAT YÜCEL

  • Korona virüs tehlikesini Türkiye’de en erken sezen belediye başkanlarından biri oldu.
  • Tedbirleri hemen devreye soktu. Vatandaşın “maske” diye isyan ettiği süreçte Alanya’ya on binlerce maske getirip mahalle mahalle, sokak sokak dağıttı.
  • Alanya’ya getirdiği, bugün pek çok büyükşehirde bile olmayan mikronsis cihazıyla Alanya’nın tüm cadde ve sokaklarını dezenfekte ettirdi, Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne talimat verip cadde ve sokakları sabah akşam yıkattırdı.
  • Oteller, büyük firmalar kapalı olduğu için belediyeye para girişi yüzde 90 durdu ancak Alanya Belediyesi temel hizmetlerini aksatmadan sürdürüyor. Örneğin çöpler aksatılmadan toplanıyor, belediyenin rutin çalışmaları sürüyor.
  • 1 Ocak itibariyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden devraldığı Atatürk Bulvarı ile Ahmet Tokuş Bulvarı’nda hummalı bir çalışma başlatmıştı. Vatandaş, “Turizm sezonu çok yakında başlayacak. Bu çalışma keşke sezon sonu yapılsaydı, her yer karman çorman oldu” derken, devreye sokağa çıkma kısıtlaması girdi, Başkan Yücel’in eli rahatladı. Herkes evinde ama Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri neredeyse 7/24 mesai yaparak neredeyse çalışmaları bitirme aşamasına getirdi.
  • Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle bu yıl Ramazan Çadırı kurulamayacağını açıkladı ancak ekonomik zorluklara karşın ilk aşamada 5 bin ihtiyaç sahibine ramazan kolisi gönderileceğini açıkladı. Sevkiyat geçen hafta başladı.
  • Başkan Yücel, korona virüs tedbirlerinde birinci sınavı geçti, ikinci ve son sınavını, tehlike bittiğinde göstereceği liderlikle pekiştirmesi bekleniyor.
  • Nedir bu liderlik? Şudur. Cumhur İttifakı’nın Alanya Belediye Reisi olarak, özellikle korona virüs tedbirleri nedeniyle dükkanı kapanan küçük esnafın yarasına merhem olacak acil çözümlerin devreye sokulması için Ankara nezdinde devreye girmelidir.
  • Belediye kiracılarının kiralarının ertelenmesi güzel, sokak konserleri, özel ve milli günlerde meşaleli kutlamalar fevkalade, ancak Şehri Emin olarak “belki görev kapsamında değil ama” Ankara ile iletişime geçip ekonomiye de omuz atması bekleniyor.
  • Dükkanını açamadığı için ekonomik ve sosyal krize giren binlerce Alanyalı için Ankara nezdinde girişimde bulunur ve gereken desteği de alırsa, bir sonraki seçime kadar hiçbir şey yapmasın, gidip Gökbel’deki evinde istirahate çekilsin, seçimi gözü kapalı kazanacaktır.

MUSTAFA TOKLU

  • 11 Nisan’da ilçe kongresini yapıp ikinci kez seçime girecekti, olmadı. “Karşısına rakip çıkacak mı, çıkmayacak mı?” diye merakla beklenirken araya korona virüs girdi, Toklu ve ekibi beklemeye başladı.
  • Hükümetin Alanya’daki tek temsilcisi olarak özellikle sağlık konusunda attığı adımlarla göz doldurdu. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile koordineli çalışması olumlu sonuçlar verdi. Hastanenin eksiklerinin giderilmesi noktasında, beraberinde ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’la birlikte Ankara’ya giderek Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sorunları aktardı, gereken ödeneklerin Alanya’ya gelmesinde baş rol oynadı.
  • Tüm şehir sessiz bekleyişe geçmişken, henüz nereden ve nasıl temin ettiği açıklanmayan yüzlerce maskeyi farklı sektörlerin temsilcilerine mahalle mahalle, sokak sokak dolaşarak dağıttı.
  • Önümüzdeki ilk yerel seçimde Alanya Belediye Başkan Adayı olacağı konuşulan, henüz 35 yaşında olan Mustafa Toklu’nun bir tık daha vites yükselteceği, özellikle korona virüs tehlikesi bittikten sonra daha aktif proje ve çalışmalarla Alanya kamuoyunun karşısına çıkarak olası adaylığını pekiştirmeyi hedeflediği konuşuluyor.
  • Adem Murat Yücel için söylediklerim Toklu için de geçerli. İktidar partisinin Alanya’daki temsilcisi olarak küçük esnafın yarasına merhem olacak ekonomik çözümler üretebilirse, bir sonraki yerel seçimde en favori Alanya Belediye Başkan Adayı olur. Krizi fırsata çevirmek budur. Esnaf krizde, turizmci krizde. Şu süreçte Ankara’yı mesken tutsa, bakanlık bakanlık dolaşıp Alanya’nın sorunlarını anlatan dosyaları verip destek istese bile yeter.

COŞKUN KARADAĞ

  • 65 yaş üzeri olduğu için korona virüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkmıyor, siyasi çalışmalarını genelde evden idare ediyor. Bu noktada en büyük yardımcıları, 65 yaş altı olan başkan yardımcıları İrfan Akgün ile Ali Hancı. Şehirdeki pek çok etkinliğe Karadağ adına Akgün ile Hancı katılıyor.
  • Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Alanya’daki temsilcisi noktasında olmasına rağmen, bilerek ya da bilmeyerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Alanya’ya yaptığı ya da yapmayı düşündüğü çalışma ve projeleri kamuoyuna çok da etkili anlatamıyor, kısacası Böcek’in Alanya’da yıldızının parlaması için çalışmaların altını yeterince çizememekle eleştiriliyor.
  • Böcek’in Alanya’da en güvendiği isimlerden biri olan Durmuş Özgen’in “partide yeterince söz sahibi olamaması nedeniyle” geri çekilmesi yüzünden, Coşkun Karadağ’ın boşluğunu, yine Böcek’in Alanya’da en güvendiği isimlerin başında gelen Alanya Belediye Meclis Üyesi, Şehir Plancısı Erkan Demirci doldurmaya gayret gösteriyor.
  • CHP’nin, Büyükşehir nimetlerine rağmen Alanya kırsalındaki farkındalığını arttıracak çalışmalara henüz başlayamadı. Kongre sonrası “En çok kırsala önem vereceğiz” demesine rağmen, belki de korona virüs tehlikesi yüzünden kırsala inemedi, kırsalda bir CHP ve Büyükşehir algısı yaratamadı.

MUSTAFA TÜRKDOĞAN

  • Alanya Belediyesi’ni 2014’te kazanan MHP kadrosunun başında değildi, ancak göreve geldikten sonra Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in özellikle kırsaldaki farkındalığını üst seviyeye çıkarmak için ekibiyle sık sık kırsala çıkarma yaptı, olumlu puan topladı.
  • 2019 yerel seçimlerinde Başkan Yücel’in seçim kazanması için 7/24 sahadaydı, seçimlerin alınmasında ekibiyle birlikte önemli bir rol oynadı. Zaman zaman kimi çevrelerce ortaya atılan “Görevden alınacak” söylentilerine rağmen, koyu bir Devlet Bahçeli fanatiği olması nedeniyle bu görevden alınamayacağı her seferinde bir kez daha ispatlandı.
  • Sayısal olarak az olan parti içi muhalif birkaç isim tarafından zaman zaman karşısına “sosyal medya adayları” çıkarıldı, çıkarılmaya devam ediliyor, kulağımıza ise Türkdoğan’ın bunlara gülüp geçtiği söylentileri geliyor.
  • Partinin kısıtlı imkanlarına karşın ihtiyaç sahibi vatandaşa önce Cuma Pazarı’nda yüzlerce kilo sebze meyve yardımı, ardından ramazan kolisi desteğinde bulunması olumlu puan topluyor.
  • Ülkü Ocakları’nın en altından gelip Alanya gibi il olma potansiyeli bulunan bir şehrin ilçe başkanı olması yıldızını parlattı. Peki bundan sonraki hedefi ne? Zannımca, önüne altın tepsiyle konulsa meclis üyesi adayı olmaz. Önümüzdeki süreçte Ankara’dan “İl Başkanı ol” deseler, “Emir demiri keser” deyip kabul eder, Ankara’dan haber/emir gelmediği sürece ilçe başkanlığı görevini uzun yıllar sürdüreceğine inanıyorum.

YÜCEL APAYDIN

  • Uzun yıllardır aktif siyasetin içinde. MHP’de 2. adamdı, İyi Parti’de 1. adam oldu. 2019 yerel seçimlerine ilk kez ilçe başkanı olarak katıldı, iddialıydı ama olmadı. 2014’te Adem Murat Yücel’e Alanya Belediye Başkanlığı’nı kazandıran ekibin tam kalbindeydi, seçim nasıl kazanılır, iyi kötü öğrenmişti, şansını bu kez Millet İttifakı’nda Abdullah Sönmez’le denedi, olmadı. Alanya’da, Abdullah Sönmez’in de yakın ilişki içerisinde olduğu Süleymanlı Cemaati’ne güvendi, ancak (iddiaya göre) Cemaat’in tarafsız kalması nedeniyle yaklaşık 35 bin oy farkıyla, en çok eleştirdiği isim olan, eski kader arkadaşı Adem Murat Yücel’e karşı seçim kaybetti.
  • 18 Nisan’da kongre yapacaktı, tıpkı 11 Nisan’da kongre yapacak Mustafa Toklu gibi korona virüs tehlikesi nedeniyle erteledi. Karşısında güçlü bir rakip var. O da, MHP’de Cafer Uyar’ın ilçe başkanı olduğu dönemde birlikte yardımcılık yaptıkları Hilmi Er. Hilmi Er’in gönderdiği yeni üyeleri partiye üye yapmamakla, delege seçilmelerinin önünü tıkamakla eleştirildi. İyi Parti’de kongreye giderken işler kızışacaktı ki, devreye korona virüs girdi. Sahaya inen Hilmi Er yeniden sütre gerisine çekildi, Yücel Apaydın şimdi elinde yardım poşetleriyle köy köy, ev ev dolaşıp yardım dağıtıyor.
  • Kongrede delege üstünlüğü Yücel Apaydın’da, çünkü hepsini kendisi yazdı. Peki, delege üstünlüğü bir artı mı? Evet, çoğu kez bir artı ancak Türk siyaseti, delege üstünlüğü olup da seçim kaybeden il ve ilçe başkanları da gördü.
  • Hilmi Er’in arkasında Cafer Uyar’ın olduğu, maddi ve manevi desteklediği, ayrıca Alanya Belediyesi’ne yakın isimlerin de Hilmi Er’i destekledikleri konuşuluyor. Korona virüs tehlikesi bittiği ve kongrelerin önü açıldığı zaman, Yücel Apaydın’ın karşısında güçlü bir blok bulacağı, 2019 yerel seçimlerinden daha zorlu bir seçime gireceği, kazanırsa Alanya siyasetinde yerini sağlamlaştıracağı, kaybederse tarihin tozlu sayfalarında bir yere konulacağı ifade ediliyor.

 

Alanya siyasetindeki son durum budur.

Sürç-i lisan ettiysek affola!

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.