DOLAR 32,3719 0.16%
EURO 34,9869 -0.28%
ALTIN 2.323,850,20
BITCOIN 22919052,23%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya ve bölgedeki otellerde konaklayan depremzedelerin durumu merak konusu

Alanya ve bölgedeki otellerde konaklayan depremzedelerin durumu merak konusu

ABONE OL
14:14 - 6 Nisan 2023 14:14
Alanya ve bölgedeki otellerde konaklayan depremzedelerin durumu merak konusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Deprem felaketi sonrası Alanya ve Antalya’daki otellere yerleştirilen depremzedelerden 10 bininin hala otellerde konaklamaya devam ettiği belirtiliyor. Turizm sezonu açılırken, otellerde konaklayan depremzedelerin durumu da çözüm bekliyor.

6 Şubat’ta yaşanan büyük deprem sonrası geçici barınma için Antalya’daki otellere yerleştirilen depremzedelerden binlercesinin otellerde konaklamaya devam ettiği belirtiliyor. Gazete Duvar’dan Ceren Deniz’e konuşan otelciler, sezonun yavaş yavaş başladığı şu günlerde otellerde konaklayan depremzedelerin sorununa çözüm bulunmasını bekliyor.

“DEPREMZEDELER MEÇHUL BİR GELECEĞE DOĞRU GÜN SAYIYOR”

Deprem mağdurları için uygun barınma koşullarında yerlerin temininin devlet tarafından bir an önce yapılması gerektiğini belirten Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ümit Akduman, konuyla ilgili şunları söyledi: “Otel işletmecileri, depremzedelerin güvenli yerlere yerleştirmesi için bir çözüm arayışı içinde. Devletten şimdiye kadar bir açıklama gelmedi. Turizmciler bu konuda endişeliler. Onların önceden hazırladıkları sezon programları var. Yeni sezon için iş başı yapacak kişilerle görüşüldü, bütün hazırlıklar yapıldı. Personeli istihdam etmek ve para kazanmak zorundalar. Depremzedeler de meçhul bir geleceğe doğru gün sayıyorlar. Onlar da tedirgin. Yol bulunmazsa her iki cephede de büyük mağduriyet yaşanacak.”

 

“DEVLETİN BİR HAZIRLIĞI VAR MI BİLMİYORUZ”

Depremzedeler mağdur edilmeden bir çözüm bulunmasını isteyen Akduman, “1 Nisan’da başlayan turizm sezonu dolayısıyla bu haftadan itibaren birçok otel sezona kapılarını açıyor. Otel dolulukları bu iki hafta içinde hızla yükseleceği için tesislerde misafir edilen depremzedeleri 15 Nisan’dan sonra konaklatmayı sürdürmek mümkün olmayacak. Devletin bu konuyla ilgili bir hazırlığı var mıdır, bilmiyoruz. Depremzedelerin durumlarının ne olacağı ve bu konuda nasıl bir yol izleneceği ile ilgili kimse bir şey bilmiyor. Toplumu bu konuda bilgilendirmeleri lazım. Bir an önce açıklama yapılıp yüreklere su serpilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ÇÖZÜM BULUNMASI LAZIM”

Antalya şehir merkezinde otel işleten İlhan Atalay, odalarının tamamını depremzedelere açtıklarını belirterek, gıda ihtiyacının da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından karşılandığını söyledi. Atalay, “Bu koşulları gücümüz yettiğince sürdürdük. Biz de elimizi taşın altına koyduk. Bundan sonra sezon başlıyor, ne yapılacak bilmiyoruz. Konaklama işletmeleri olarak ortak sorunumuz rezervasyonlarımız var oda sayılarımız sınırlı. Tesisler aldıkları misafirin çıkmasını isteyemez. Çözüm bulunması lazım” ifadelerini kullandı.

“OTELLERDEKİ DEPREMZEDE SAYISI 10 BİNİN ALTINA DÜŞTÜ”

Turizm sezonu başlarken bölgedeki durumu ve depremzedelere yönelik planlamaları aktaran Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, şunları söyledi: “Depremlerden sonra büyük bir koordinasyon içindeydik. Antalya, afet koordinasyon merkezi oldu. Şehre 23 Şubat itibarıyla 154 bin depremzede geldi. Alanya, Manavgat, Serik, Kemer ve Antalya merkezde oluşturulan afet merkezlerinin içerisinde konaklama birimleri oluşturduk ve depremzedeleri buralara yerleştirdik. 15 Mart’ta 83 bine düşen depremzede misafirlerimizin sayısı, 21 Mart’ta 10 binin altına düştü. Bir araştırma yaparak az hasarlı ya da hasarsız olan yerleri tespit edip bazı depremzedelerimizi oralara yerleştirdik. Bazılarının ailelerinin yanına gitmesini sağladık. Bir kısmı da lojmanlarda konaklamaya devam etti. Depremzedelerden ya da devletten para aldığımızı düşünenler oldu ama hiç ödeme alınmadı. Bu süreçte her şey gönüllülük esasına göre yapıldı.”

“YAZ AYLARI DOLU GEÇECEK”

Turizm sezonu hazırlıklarından da bahseden Kavaloğlu, “Konaklama alanında ülke genelinde toplam 1 milyon 800 bin yatak kapasitemiz var. Yeni yatırım belgesi alınanlarla birlikte bu kapasiteye 200 bin yatak daha eklenecek. Belediye belgeli tesislerin de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanması ile birlikte sayımız, 400 bin yatak daha artacak ve 2 milyon 400 bin yatak kapasitesine ulaşacağız. Son yıllarda pandemi, Rusya-Ukrayna Savaşı ve afetlerle birlikte çok sayıda kriz atlattık. 2023’ün yaz sezonundan beklentimiz yüksek. Tesislerimiz yaz aylarını çok yoğun geçirecek. Gelen rezervasyonlara göre, bahar ayları durgun olsa da hazirandan itibaren yaz ayları boyunca doluluk oranlarımız çok iyi gözüküyor. Veriler, geçen seneye göre yüzde 50 artıda olduğumuzu gösteriyor” dedi.

 

 

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.