DOLAR 32,3398 0.02%
EURO 35,0070 -0.2%
ALTIN 2.321,100,10
BITCOIN 22877972,81%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da 17 projeye 7 milyon 698 bin TL destek

Alanya’da 17 projeye 7 milyon 698 bin TL destek

ABONE OL
16:26 - 13 Aralık 2022 16:26
Alanya’da 17 projeye 7 milyon 698 bin TL destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya’da 2016-2021 yılları arasında kırsal kalkınma desteklerinde 21 milyon 326 bin TL’lik 17 projeye 7 milyon 698 bin TL destekleme verildi.

Alanya’da kırsal kalkınma yatırımları destekleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ile ilçedeki üreticiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Rüzgar, 2022-2023 kırsal kalkınma desteklemelerinin 9 Aralık’ta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklandığını söyledi. Rüzgar, “Pandemi döneminde Türkiye’nin gıda arzı, tarımsal üretim ve hayvancılık noktasında ne kadar güçlü olduyğu ortaya çıktı. Pandemi döneminde birçok ülke gıda arzı ve tarımsal üretimde ciddi sorunlar yaşadı. Pandemi döneminde bütün üreticilerimiz çalıştı. Bununla birlikte ciddi ekonomik krizler oldu. Enerji sorunumuz, gıda sorunumuz, gıda arzı sorunumuz yok. Bütün taleplerimiz yerine getiriliyor. Üretime devam ederken hem devletimizin hem de bakanlığımızın ciddi tarımsal destekleri var. 2 ay önce yeni tarımsal desteklemeler açıklandı. Yüzde 300-400’lere kadar bazı taleplerde artışlar sağlandı. Örneğin Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) değişiklik oldu. Üreticiler kurumlara gelmeden ÇKS’ye başvurabiliyor. Bunun yanında kırsal kalkınma destekleri aktif hale getirildi. Bu 2 yolla yerine getiriliyor. Kırsal kalkınma ekonomik yatırımları ve kırsal kalkınma altyapı destekleri. Birincisi bitkisel, hayvansal, aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması, tesislerin yapılması, yenilenebilir enerjiden elektrik üretme, üst limiti 7 milyon TL olan, bunun da yüzde 50’si hibe olan destek söz konusu. Bunun yanında meyve sebze paketlemeden tutun soğuk hava deposuna, sera yapımından yenilenebilir enerjiye, mevcut tesisin modernize edilmesinden alet ve ekipmanların yenilenmesine kadar üst limiti 4 milyon TL olan destek veriliyor” dedi.

“YÜZDE 50’Sİ HİBE ŞEKLİNDE VERECEĞİZ”

Altyapı desteklerinin daha çok küçük işletmeler için olduğunu ifade eden Rüzgar, “Bunun üst limiti bir milyon TL. Yüzde 50’si hibe olarak veriliyor. Daha önceden bizim alet ekipman desteklememiz vardı. Son birkaç yıldır bu alet ekipman desteklememizi kırsal kalkınma altyağı destekleri için aldık. Bu sene 70 alet var. Patpat motoru, pulverizatör, süt sağma makinesi, koyun kırkma makinesi, taş toplama makinesi, ceviz-badem-seytin toplama makinesi gibi çeşitli kalemlerde alet ekipmanlar var. Bunları üreticiler talep ettiği zaman yüzde 50’si hibe şeklinde vereceğiz” diye konuştu.

EN DÜŞÜK RAKAM 5 BİN, EN YÜKSEK RAKAM 500 BİN TL

Kırsal Kalkınma Şube Müdürü İzzet Kaş ise, “Desteklemeler başlangıçta tarımsal ürünlerin işlenmesi ve depolanmasını içeriyordu. Daha sonraki aşamada modern seralar, ahırlar gibi küçükbaş hayvancılık, makine ekipmanlar gibi alt versiyonları devreye girdi. Yılbaşında açılaca olan bsınçlı sulama sistemleri ile yüzde 50 hibe desteği söz konusu. Makine ekipman desteği için bakanlığın sitesinden başvuru yapılıyor. KKYD yazan kısmı tıklayıp TC kimlik numarası veya vergi numarasına göre şifremizi alıyoruz. Şifremizi aldıktan sonra onay kodunu alıp aktivasyon koduyla beraber tekrar girdiğimiz zaman başvurumuzu yapacağız. Makine ekipman desteğinde en düşük rakam 5 bin TL, en yüksek rakam 500 bin TL. Başvuru sahipleri gerçek kişiler çiftçiler. Tüzel kişiler limitedi anonim şirketler, tarımsal amaçlı kooperatifler. Makine ekipman desteğine son başvuru tarihi 20 Ocak 2023. 20 Ocak 2022’den önce ÇKS ya da TÜRKVET’e kayıtlı olmak gerekiyor. Uygun olmayan başvuru sahipleri de var. Bunlar kamu görevi yürüten devlet memurları, kamu işçileri, devlet üniversitelerindeki görevli öğretim görevlileri başvuru yapamıyor. Güncel uygulama rehberinin yayınlandığı tarihte uygulaması devam eden proje sahipleri de başvuru yapamıyor. Makine ekipman desteği ile ilgili mevcut hibe sözleşmesi imzalayanlar daha devam edebilir şeklinde son tebliğde uzatmaya gidildi. Başvuruyu yapılıp, desteklenme programına alınıp hibe sözleşmesi imzalanmasının ardından 2 ay içinde makine ekipmanı almak gerekiyor. 2 ay içinde almazsanız yasaklı duruma geçiyorsunuz. Bunun yanında terörle ilgili suçları olan, yüz kızartıcı suçları olanlar da başvuru yapamıyor” ifadelerini kullandı. Toplantıda Kaş, 2016-2021 yılları arasında kırsal kalkınma desteklerinde Alanya’nın 21 milyon 326 bin TL’lik 17 projeye 7 milyon 698 bin TL destekleme verildi.

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.