DOLAR 32,3277 0.23%
EURO 35,1188 -0.05%
ALTIN 2.303,521,16
BITCOIN 23041753,05%
Antalya
19°

PARÇALI BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da 1,5 yılda 100’e yakın HIV pozitif hasta takibe alındı

Alanya’da 1,5 yılda 100’e yakın HIV pozitif hasta takibe alındı

ABONE OL
10:24 - 30 Kasım 2022 10:24
Alanya’da 1,5 yılda 100’e yakın HIV pozitif hasta takibe alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Sema Tekin Şahin, AIDS konusuna dikkati çekmek riskli davranışlarda bulunan bireylerin test oranını arttırmak HIV ve AIDS’li kişilerin hayat kalitesini yükseltmek amacıyla hastalıktan korunma yollarını, teşhisi ve tedavi sürecini anlattı.
Yaşam süresini ve kalitesini düşürmesi, bulaşıcı özelliği nedeniyle tüm dünyada en çok korkulan hastalıkların başında AIDS geliyor. 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nün, söz konusu hastalığın farkındalığını artırmak için önemli bir gün olduğuna dikkati çeken Uzm. Dr. Şahin, “ HIV/AIDS’in toplumda kontrol altına alınabilmesi için öncelikle, sağlık yöneticileri ve sağlık çalışanları başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin HIV enfeksiyonu hakkında yeterli bilgiye sahip olması ve sorunun önemini kavraması gerekir. Bunu da gereksiz önyargı ve endişeler yerine bilimsel ve uygulanabilir önlemlerin yaşama geçirilmesi ve ayrımcılıkla kapsamlı bir mücadele yürütülmesi ile sağlanabilir. HIV ile ilgili etkili bir aşı henüz geliştirilememiştir. Bu nedenle HIV/AIDS ile en etkili mücadele bulaşı engellemek ve dolayısıyla korunma yöntemlerinin uygulanmasıdır. 2021 sonu itibariyle dünyada HIV ile enfekte yaşayan hasta sayısı 38,4 milyondur. Ülkemizde ise vaka sayısı 2021 yılsonu itibariyle 30.000’dir. Vaka artışı ise devam etmektedir. Virüs kan, meni ve genital sekresyonlarda yoğun olarak bulunmaktadır. Korunmasız cinsel ilişki ve uyuşturucu kullananlarda ortak enjektör kullanımı da bulaş açısından risk oluşturur. HIV/AIDS ilk tanımlandığı 1980’li yıllarda ölümcül bir hastalık olarak bilinirken son yıllarda geliştirilen etkili, kolay kullanılabilen ve yan etkisi daha az tedavilerle artık kronik bir hastalık haline gelmiştir. Etkin tedavi ile hem hastaların yaşam süresi normale yaklaşmakta hem de hastalığın yayılımı azalmaktadır. Bulaşma ve korunma yollarını iyi bilinmelidir. Dünya genelinde enfekte hastaların yarısının hastalıklarını bilmediği ve tanı konmadığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle, korunmasız şüpheli cinsel teması olan kişilerin HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından test yaptırması için Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği’ne başvurmaları önerilir ”dedi.

“1.5 YILDA 100’E YAKIN HIV POZİTİF HASTAYI TAKİBE ALDIK”

Hastanede verilen hizmetleri aktaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Sema Tekin Şahin ,” Hastanemizde HIV/AIDS takibini başlatan hekim olarak yaklaşık 1 buçuk yılda 100 e yakın pozitif hastayı takibe almış bulunuyoruz. Şüphesi olan kişilerde kilo kaybı, lenf bezi şişmesi gibi belirtilerde mutlaka test yapılmalıdır. AIDS hakkında bilgi sahibi olarak hastalarla değil hastalıkla savaşma bilincine erişmek AIDS’in yayılmasını engellemek için atılması gereken ilk ve en önemli adımdır “ifadelerine yer verdi.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.