DOLAR 32,3347 0.25%
EURO 35,1361 0%
ALTIN 2.300,421,02
BITCOIN 22996763,01%
Antalya
19°

PARÇALI BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ALANYA’DA GÖZALTINA ALINAN PETROLCÜ İSTANBUL’DA

ALANYA’DA GÖZALTINA ALINAN PETROLCÜ İSTANBUL’DA

ABONE OL
16:25 - 18 Ocak 2021 16:25
ALANYA’DA GÖZALTINA ALINAN PETROLCÜ İSTANBUL’DA
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) koordinasyonunda 50 ilde düzenlenen ve “silici” adı verilen operasyonda akaryakıt üzerinden vergi kaçıran 220 kişi yakalandı. Silinen akaryakıtın güncel maddi değerinin yaklaşık 3,6 milyar TL olduğu ve MASAK raporuna göre devletin yıllık 3 milyar TL, 5 yıl içerisinde 15 milyar TL zarara uğratıldığı belirlendi. Edinilen bilgiye göre operasyon kapsamında gözaltına alınan 220 kişiden biri de Alanya’nın Damlataş Mevkii’nde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonundaki Mazlum B. oldu. Mazlum B., mülkiyeti Alanya Belediyesi’ne ait olan Damlataş Eğlence Merkezi’nin (DEMAŞ) yanında bulunan ve 4 ay önce görkemli bir törenle hizmete açılan akaryakıt istasyonu zincirinin ortaklarındandı. Mazlum B. İstanbul ve Alanya polisinin ortaklaşa düzenlediği operasyonla Alanya’da gözaltına alınarak İstanbul’a götürdü.

KOM Daire Başkanlığına gelen ihbarla beraber analizci uzman personeller tarafından yapılan çalışmalarda ülke çapında faaliyet gösteren bazı akaryakıt firmalarının satış verilerini sildiğine yönelik bilgi ve bulgular elde edilmiş, suç örgütünün hareket tarzının belirlenmesi amacıyla örgüt üyeleri 7 ay boyunca yoğun teknik ve fiziki takibe alınmış, yapılan takip sonucu akaryakıt istasyonlarında bulunan akaryakıt satış verilerinin kaydedildiği otomasyon sistemlerine elektronik ve uzaktan erişimle müdahale edildiği öğrenildi.

Otomasyon firma sahiplerinin kurdurdukları yasa dışı sistemle silme işlemlerini gerçekleştirdikleri ve bu zaman aralığında örgütün içyapısı çözülerek akaryakıt satış verilerini dijital ortamda nasıl yok ettikleri, devlete ödemeleri gereken milyarlarca lira vergiyi ödemedikleri ortaya çıkartıldı. Ülke çapındaki yasadışı faaliyetlerle akaryakıt satış verileri üzerinde silme işlemini yapan örgütün Konya’da faaliyet gösteren ve birlikte hareket eden iki otomasyon şirketinin sahipleri ile çalışanları olduğu, firmaların akaryakıt istasyonlarında oyun görünümlü korsan otomasyon sistemi kurdukları ve yüksek ücretler karşılığında yazılımcılar tarafından verilerin silindiği anlaşıldı.

KOM Daire Başkanlığınca örgütün 2015 ile 2020 yılları arasında maddi değerinin yaklaşık 3.6 milyar TL olan 608 milyon litre akaryakıt satış verisini sildiği tespit edilmiş, örgütün yapısının tüm yönleriyle deşifre edilmesi ve operasyon ağının derinleştirilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı MASAK, VDK ile GİB konu aktarılmış, buradaki uzmanlar ve müfettişler tarafından yapılan ayrıntılı incelemeler ve değerlendirilmelerle devletin milyarlarca vergi kaybına uğratıldığı anlaşıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘Silici’ kod adıyla başlatılan operasyonla ilgili detaylar ortaya çıktı. Söz konusu operasyonda 170 akaryakıt istasyonu, 23 akaryakıt dağıtıcı firması, 1 istasyon teknik destek firması, 2 otomasyon yazılım ve bağlı şubesi olmak üzere toplam 242 noktada yapılan aramalarda mali belgelere, bilgisayar ve cep telefonlarına el konulduğu duyuruldu. 220 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonda, akaryakıt istasyonlarından 608 milyon litre akaryakıt satış verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindiği belirlendi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Nazmi Yüksel, “Alanya Belediyesi 2886 sayılı devlet ihale kanununa uygun şekilde açık ihale yaptı. Alanya Belediyesi açısından resmiyete aykırı hiçbir durum yok. Belediye 2 yıllık ödemeyi peşin aldı. İşletme ruhsatını Antalya Büyükşehir Belediyesi verdi. Ruhsatı biz vermediğimiz için bizim kapatma yetkimiz yok. Bu firmanın Türkiye genelinde 100’ün üzerinde bayileri var. Tamamen devletin kontrolünde bir durum. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Vergi Dairesi bize burayı kapatın diye bir yazı gönderirse ancak o şekilde kapatabiliriz” dedi. Yüksel, söz konusu işletmenin ihalesinin iptaline ilişkin soruya ise, “Devlet ‘Usulsüz, iptal edin’ derse tabi ki iptal edeceğiz. Resmiyet neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. Şu an devlet denetliyor. Kendi kafamıza göre hareket etmeyeceğiz” dedi.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.