DOLAR 32,3765 0.17%
EURO 35,0190 -0.21%
ALTIN 2.324,800,24
BITCOIN 2258276-1,05%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da iflasın eşiğinde uzatmaları oynayan müteahhitler

Alanya’da iflasın eşiğinde uzatmaları oynayan müteahhitler

ABONE OL
08:41 - 11 Ocak 2023 08:41
Alanya’da iflasın eşiğinde uzatmaları oynayan müteahhitler
1

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya’da 2.000’li yılların başında yaşadığımız felaket yeniden kapıda.

Anlı şanlı… İsim sahibi… Gösterişli ofislere ve Monako prensinde bile olmayan arabalara sahip bazı müteahhitlerin ve emlakçıların iflasın eşiğinde olduğu konuşuluyor kapalı kapılar ardında, dost meclislerinde…

Alanya’da emlak piyasası son dönemde büyük ivme kazanmıştı, 2.000’li yıllara geri dönmüştük ama bazı özel bölgelerde yabancılara oturum iznine kısıtlama getirilmesi, proje üzerinden peynir ekmek gibi konut satan müteahhitlerin tüm planlarını bozuverdi.

Her gün, güne Tapu’da başlayıp akşam evine Tapu’dan giden, günde 20-30 daire satışına satış demeyen müteahhitler ve emlakçılar için tehlike çanları çoktan çalmaya başladı bile.

Bu gidişatın hep böyle devam edeceğini sanan, olmadık yerlere lüks konut projeleri çizdiren ve bunları Rus’a Ukraynalıya maket üzerinden satan Alanya’daki bazı müteahhitlerin, artan demir, çimento ve diğer gider kalemleri nedeniyle çok zor günler yaşadıkları konuşuluyor.

Hatta kapalı kapılar ardında deniliyor ki; “2023 bitmeden bazıları iflas bayrağını çekebilir, kaçmalar göçmeler olabilir, en kötüsü de bazıları parayı alıp da daireleri teslim edemediği için dolandırıcılık şikayetiyle cezaevinin yolunu tutabilir.”

Durum bu kadar vahim!

Malum, son dönemde emlakçılık ve müteahhitlik yapmayana kız verilmeyen bir dönemi yaşıyorduk ama onlar için denizin bittiği, karanın göründüğü belirtiliyor.

Son birkaç yıldır, hele pandemi ve Rus-Ukrayna savaşı sonrası büyük paralar kazanan, büyük bir güce kavuşan emlakçılar ve müteahhitler, Alanya’nın yönetiminde de yer almaya başlamışlardı.

Alanya’nın en müstesna sivil toplum kuruluşlarının yönetimlerinde onlar vardı, kentin en pahalı gece kulüplerinde, barlarında, meyhanelerinde en özel masalarda onların rezerveleri yer alırdı.

Alanya’da son dönemde büyük işler yaptığını, büyük projeler kotardığını sosyal medyadan gözümüze gözümüze sokan birçok müteahhit arkadaşın, aslında borç batağında olduğu, satışlarda emlakçılara vaat ettiği komisyonları dahi ödeyemez duruma düştüğü, ama lüksünden, gezmesinden tozmasından ödün vermediği, fakat artık emlakçılarla papaz olmaya başladıkları, yakında arzu edilmeyen asayiş vakalarının yaşanabileceği de dilden dile konuşuluyor.

Bakın sevgili dostlarım, değerli arkadaşlarım, çok kıymetli takipçilerim.

Bu şehir, 2000’li yılların başlarında, şimdi burada isimlerini vermeyeceğim ama pek çok anlı şanlı emlakçı ve müteahhit gördü, tanıdı.

İşini düzgün yapanlara, ayaklarını yorganına göre uzatanlara elbette diyecek lafımız yok, saygımız sonsuz.

Ama 2000’li yılların ilk yarısında yerel gazetelerin magazin eklerinde tam sayfa haberlerine yer verilen, sözünün üstüne söz söylenilmeyen, yediği önünde yemediği arkasında, fayansçısından betoncusuna, perdecisinden mobilyacısına Alanya’daki pek çok sektörün önünde el pençe divan durduğu bazı müteahhit ve emlakçılar yazık ki bugün ya tımarhanede, ya da Alanya’nın arka sokaklarının birinde ufacık bir dükkanda ömür törpülüyor.

Diyeceğim şu ki; Alanya’da son dönemde bazı müteahhitlerin başladıkları inşaatları dahi bitirecek paraya sahip olmadıkları, altlarındaki arabaların kredili ve hacizli olduğu, yaşadıkları ve sosyal medyada gösterdikleri sözde krem şanti hayatların ise bir yalandan ibaret olduğu, 2.000’li yıllarda yaşanan iflasların yeniden yaşanabileceği artık dilden dile konuşuluyor.

Bunu “şimdilik” onların yakın çevresi biliyordu, bugün siz de bilin diye paylaşmak istedim.

Sözün özeti…

Üzülerek söylüyorum; Alanya mahkemeleri önümüzdeki günlerde projeden ya da maketten ev satın alan ama anahtarını dahi alamayan Ukraynalıların, Rusların, Ortadoğuluların şikayet davalarıyla, isim sahibi müteahhit ve emlakçıların dolandırıcılık suçlamasına maruz kaldığı dosyalarla meşgul olacak gibi gözüküyor.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.