DOLAR 32,5956 0.34%
EURO 34,7922 0.12%
ALTIN 2.505,030,84
BITCOIN 2073002-0,10%
Antalya
20°

PARÇALI BULUTLU

19:51

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da kuraklık sigortasının detayları anlatıldı

Alanya’da kuraklık sigortasının detayları anlatıldı

ABONE OL
09:29 - 30 Eylül 2021 09:29
Alanya’da kuraklık sigortasının detayları anlatıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Köy bazlı kuraklık verim sigortasının kuraklık, don, rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem ve aşırı yağışı kapsadığını belirten TARSİM Bölge Müdürü Tüketmez, tarla ürünlerinde isteğe bağlı olarak ürünün sap kısmının da sigorta edebildiğini söyledi.
Alanya’ya gelen TARSİM Bölge Müdürü Gökçe Tüketmez üreticilerle bir araya geldi. Alanya Ziraat Odası’nda düzenlenen toplantıya TARSİM Bölge Müdürü Gökçe Tüketmez, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ve üreticiler katıldı. Toplantıda önce konuşan Göktepe, genç ve kadın çiftçiye indirimlerin var olduğunu söyledi. Göktepe, “Kuraklığın da TARSİM kapsamına alınması üreticilerin yararına olacaktır. Çünkü kuraklığa çözüm bulamıyoruz. Şu an başlayan hatta yapımı belli bir aşamaya gelmiş 2 baraj var. Bunun sonuçlanması 2022 Mayıs ayında sulama döneminde daha bitmeyecek. Bu sene avokado üretiminde bu sene yüzde 40-45 verim kaybı var. Tamamen kuraklığa dayalı. Buğday Konya’da kuraklığa dayalı sigorta kapsamına alınıyor ama serada muz örtü altında olduğu için bunu kapsama almıyorlar” dedi.

“KAYDI OLMAYAN BİR YERİ SİGORTA YAPAMIYORUZ”

TARSİM’in işleyiş hakkında bilgiler veren Tüketmez, kar amacı gütmediklerini söyledi. Tüketmez, “Sigorta poliçesi düzenlemek isteyen çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olması gerekiyor. Hayvanlar için HAYBİS’e, serada Örtüaltı Kayıt Sistemi’ne (ÖKS) kaydolması gerekiyor. Kaydı olmayan bir yeri sigorta yapamıyoruz. Toplam primin yüzde 50’si devletin desteğinde. Don teminatında primin yüzde 67’si, kuraklık priminde ise yüzde 60’ı devlet tarafından karşılanıyor. Önümüzdeki yıl bu oran artacak. Sigorta yaptırdığınızda mutlaka poliçelerinizi kontrol edin. Evrakı kontrol etmemişseniz mobil uygulamamızı telefona indirebilirsiniz. Telefondan hasar ihbarını girebiliyorsunuz. Mutlaka TARSİM Mobil’i indirin ve buradan poliçeleri takip edin. Bitkisel ürün sigortaları, sera sigortaları, hayvan hayat sigortaları, arıcılık sigortaları, ağaç-fidan sigortalarımız var. Bunların hepsinde sigorta yaptırabiliyorsunuz. Örneğin dolu paketimiz var. Sigorta yaptırdığınızda bu paket size otomatik olarak geliyor. Dolu paketinde dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel, su baskını var. Örneğin dolu fideler, yaş sebze-meyveler, kesme çiçekler, çilekler için geçerli. Dolu riskinin geçerli olduğu kalite kaybı yaş sebzeler-meyveler, kesme çiçekler için geçerli. Yaban domuzu teminatı tarla ürünleri, sebzeler ve çilekte var. Kuş zararı ayçiçeği, yağmur zararı pamuk ürününde ve üzümde geçerli. Eğer isterseniz don, tarla ürünleri için ürünün sap kısmı, meyve bahçeleri için dolu ağ örtüaltı sistemleri, kiraz, üzüm, şaraplık üzüm, incir için, üzüm bağlarında asma yaprağını da ticari olarak değerlendiriyorsanız bunu da sigorta kapsamına alabiliyorsunuz. Köy bazlı kuraklık verim sigortası paket olarak kuraklık, don, rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağışı kapsıyor. Tarla ürünlerinde isteğe bağlı olarak da ürünün sap kısmını sigorta edebiliyorsunuz. Ağaç fidan sigortasında da dolu, fırtına, hortum, yağmur, deprem, ekstra olarak da taşıt çarpması, yaban domuzu teminatımız var. TARSİM’de teminat başlangıcı dediğimiz bir şey var. Poliçeniz başladıktan sonra tarla ürünleri için fidelerin tutmuş olması gerekiyor. Fidenin yeşil olarak topraktan çıkması gerekiyor. Bu safhadan önce olan hasarlar sigorta kapsamında değil” diye konuştu.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.