DOLAR 32,4778 -0.2%
EURO 34,9419 0.27%
ALTIN 2.436,090,54
BITCOIN 21088691,31%
Antalya
22°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ALANYA’DA KUYUMCULARIN YARISI KAPANABİLİR

ALANYA’DA KUYUMCULARIN YARISI KAPANABİLİR

ABONE OL
07:55 - 17 Mart 2021 07:55
ALANYA’DA KUYUMCULARIN YARISI KAPANABİLİR
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Ticaret Bakanlığı, kuyumculuk faaliyetlerine düzenleme getirmek üzere “Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” hazırladı. Görüşe açılan taslağa göre kuyum ticareti yetki belgesine sahip kuyum işletmeleri tarafından yapılabilecek. Belge için vergi borcu bulunmaması şartı aranacak. Ayrıca, kuyumcuların 18 yaşından büyük, en az lise mezunu, konkordato talebinde bulunmamış, 5 yıldan fazla hapse mahkûm edilmemiş, dolandırıcılık, rüşvet gibi suçlardan hüküm giymemiş olması gerekecek.

Ayrıca kuyumculuk faaliyetinde bulunabilmek için kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılması gerekiyor. Teminat, mevduat hesaplarında ya da katılım fonu hesabında bloke olarak izlenecek. Bu kararla birlikte Alanya’daki mevcut kuyumcuların yarısının kapanacağı ya da teminat şartı getiremeyenlerin isim değiştirerek faaliyetlerine devam edebileceği tahmin ediliyor. Alanya’daki Atatürk Bulvarı ile Ahmet Tokuş Bulvarı üzerindeki kuyumcuların yabancıya yönelik faaliyet göstermelerinden ötürü genelde beyaz altın, saat ve pırlanta ağırlıklı çalıştıkları, çoğunun, 210 bin liraya tekabül eden 500 gram altını teminat gösteremeyeceği ifade ediliyor.

Buna mukabil, 25 Metrelik Yol ile Yayla Yolu üzerinde faaliyet gösteren, yerliye hitap eden kuyumcuların bu teminatı rahatlıkla karşılayabilecekleri belirtiliyor. Uğurlu Kuyumculuk, Aydoğan Kuyumculuk, Pelitoğlu Kuyumculuk, Yönet Kuyumculuk, Kerim Akmaz Kuyumculuk, Güven Kuyumculuk gibi firmaların bu çıtayı rahat geçebilecekleri belirtilirken, son yıllarda faaliyetlerini yavaşlatan Alanya Kuyumcular Odası’nın bu karar karşısında nasıl bir tutum sergileyecekleri de merak konusu oldu.

Öte yandan CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, kaynak arayışındaki iktidarın, tıpkı bütçe açıklarını kapatmak için “halka çöken” Osmanlı’daki adaletsiz “salma uygulamaları” gibi yöntemlere başvurduğunu söyledi. Milletvekili Aygun, “Yetki belgesi almak için 209 bin 500 TL’ye tekabül eden yarım kilo altını kamu sermayeli bankalara yatırma şartı var. Tüm kuyumcuların aynı oranda sermayesi yok, kazançları aynı değil.  209 bin 500 lira teminat istenmesi insafsız ve adaletsiz bir uygulama. İstanbul Kuyumcular Odası, 500 değil 200 gram altının nakde dönüştürülebildiği yazılı teminat gibi bir modelden yana. Bunun da vergi, resim, harç ve yükümlülüklerinin ilgililer tarafından karşılanmasını istiyorlar” diye konuştu.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.