DOLAR 32,5548 0.14%
EURO 34,9630 -0.08%
ALTIN 2.438,460,11
BITCOIN 21057931,01%
Antalya
22°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da otellerin yıkılarak yerine konut yapılması konusu tekrar gündeme geldi

Alanya’da otellerin yıkılarak yerine konut yapılması konusu tekrar gündeme geldi

ABONE OL
22:29 - 6 Eylül 2022 22:29
Alanya’da otellerin yıkılarak yerine konut yapılması konusu tekrar gündeme geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

HABER: YASEMİN KAYA 

Bugün gerçekleştirilen Alanya Belediye Meclisi’nde otellerin yıkılarak yerine konut yapılması ile ilgili konu tekrar görüşüldü. 1 Mart’ta düzenlenen belediye meclisinde Alanya Belediyesi’nin ilçedeki otellerin yıkılarak yerine 1+1 konut yapılmasını önlemek için aldığı karara tüm siyasi partiler destek vermiş, karar oy birliği ile onaylanmıştı. Alanya Belediyesi’nin kararına Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP ve İYİ Parti grupları ret oyu vermişti. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde Alanya’daki Millet İttifakı üyeleri belediye meclisinde önerge vereceklerini açıklamıştı. Mecliste Millet İttifakı üyeleri yazılı olarak Alanya Belediyesi’nden konu hakkında çalışma yapmasını talep ederek hazırlanacak 1/1000’lik ve 1/5000’lik planları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediye meclisine sunmasını istedi.

” BİZ  MECLİS KARARIYLA KİMSEYİ OTEL YAPMAYA ZORLAYAMAYIZ”

Konu hakkında konuşan CHP’li Erkan Demirci, “İmar planında konut olan bir yerde konut alanı kararı dururken biz meclis kararı ile hiç kimseyi otel yapmaya zorlayamayız. En ufak bir müdahaleyi yargılamada bu zaten geri döner demiştik. Bu Büyükşehir Belediyesi’nde de aynı şekilde değerlendirildi, reddedildi. Bizim önergemiz de şu şekilde; Eğer biz bu alanların otel kalmasını istiyorsak, direkt imar planında konut alanı olan plan kararını değiştirelim. Plan paftası üzerine otel alanı olarak işleyelim. Bu insanlar yıktıkları zaman belediyeye gelip de imar durumuna baktıkları zaman buranın otel alanı olduğunun görsünler ve otelden başka bir şey yapma şansı kalmasın” dedi.

“KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NA YAZI YAZILDI “

Erkan Demirci’nin ardından konuşan MHP’li Mustafa Tuna da önergenin doğru olduğunu ifade ederek, belediyenin bu konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı yazıldığını söyledi. Tuna, “Belediye meclisi ve belediyenin alacağı kararların bağlayıcılığı kadar Turizm Bakanlığı’nın bizlere bu konuda yol göstermesi ve ‘şu alanları kesinlikle konuta çevirmezsiniz, turizm tesislerinin kalması lazım’ diye. Ben bu konuyla alakalı gerekenin yapıldığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“PLAN DEĞİŞİKLİĞİ YAPILSIN, REDDEDECEKSE DE BAKANLIK REDDETSİN”

Tuna’nın ardından konuşan Demirci, “Tek kriterimiz zorunlu otel olarak kalması değil. Alanya’da bu sıkıntıyı hepimiz yaşıyoruz. Konutlarla otellerin yan yana olduğu durumlarda otellerde yapılan müzik yayını , balkonlarda otel müşterilerin, yakışıksız şekilde dışarıya çıkması bizim aile yapımız uygun olmuyor. Sıkıntı yaratıyor. Gürültü ve görüntü kirliliği oluşturuyor. Bizim imar komisyonumuz bu çalışmayı yapacaksa sadece bir çizgi çizip bu çizginin altındaki alanlar demekten öte, parsel parsel bunları etüt edip 500 metrekarelik bir parsel de bir apart otel yapıldıysa yıkılırsa o konut yapılsın çok önemli değil ama, 2 bin metrekare ve daha büyük bir parsel de nitelikli bir otel varsa o oteli kaybetmeyelim. Başka kriterlerin değerlendirilmesi lazım. İmar komisyonu bunu tüm kriterleri ile parsel parsel incelesin. Çözüm Masası’na gelen en büyük şikayetlerden birisi otellerden gelen gürültü şikayetleridir. Bunların da düzeltilmesi lazım. Bakanlığa yazılan yazıyla ilgili de yazının içeriğini bilmiyorum içerik önemli eğer burada konut talep edilmektedir, konut yapılmasının mahsuru var mıdır? diye sorduysanız yoktur diye yanıt alırsınız çünkü imar planında orası zaten tercihli alan Biz diyoruz ki; turizm merkezi sınırları içerisinde Konaklı’dan Okurcalara kadar sahil bandındaki özellikle denize sıfır olan parsellerde belediyemiz bir çalışma yapsın uygun büyüklükteki parsellerdeki plan kararlarını tercihli alansa eğer otel alanına çevirsin plan değişikliği yapmak suretiyle bakanlığa göndersin. Reddedecekse de bakanlık reddetsin” ifadelerini kullandı.

“YAĞMUR YAĞIP BİTTİKTEN SONRA ŞEMSİYE SATIN ALMAYALIM”

Ak Parti Grup Sözcüsü Mehmet Ali Kiriş ise, “Hem gürültü hem balkondaki uygunsuz görüntüler tespiti ayrı bir konu ama bu maddenin içerisine eklenen bu kelimelerle, yarattığı gürültü ve görüntü kirliliğini eklediğiniz zaman Alanya turizminin ortasına bir baltayı vurursunuz. Alanya’da turistik tesisler illa ki birkaç bölge hariç konut alanı ile dip dibe. Burada kaş yağacağız derken göz çıkarırız. Biz yağmur yağıp bittikten sonra şemsiye satın almayalım . Bu maddeyi geçirelim. Son 3-5 ayda olan emlak furyasının ve dönüşüm furyasını yavaşlatmak için alınan bir önlem. Yargıdan dönecekse dönsün. İlk defa bir meclis kararı yargıdan dönmemezlik yapmayacak ki. Bu karar geçseydi biz şu anda bazı alanların dönüşümünü konuşmuyor olacaktık. Vakti zamanı gelince yapmıyoruz. Bazen işin kolay, pratik yöntemi var. Biz bu yöntemi yapmadık. Biz kararı aldığımızda parsel sahipleri itiraz edecek ama zaten inşaat süreci, dönüşüm bitmiş olacak. Sonra yağmur yağmış, bitmiş, şemsiyeyi açmış olacağız. Bir anlamı yok. Maksat hasıl olduğu anda çözüm bulmaktı. Bence geç kaldık. Yine bir ucundan yakalayabiliriz” şeklinde konuştu.

” HUKUKU YANDAN DOLAŞMAK BİZİM TARZIMIZ DEĞİL”

Hukuku yandan dolaşmak bizim tarzımız değil. Yanlış olduğunu bile bile özü doğru olan bir kararı uyguladığımız yöntemle yanlış hale getiriyoruz diyen Demirci, “Bence doğru yöntemi tercih edelim. Takdir sizin” dedi.

“BU ŞEHRİ SİZİN KADAR BİZ DE SEVİYORUZ”

Mecliste Tuna tarafından Başkan Yücel’in konuyla ilgili Turizm Bakanlığı’na yazmış olduğu resmi dilekçe de okundu. Okunan dilekçenin ardından konuşan Başkan Yücel, “Bu şehri sizin kadar biz de seviyoruz. Turizm tesis alanlarında tercih alanlı yerlerde zaten plan notuyla yapıldığını hepimiz biliyoruz. Ya belediye personeli bu kadar deneyimine rağmen yanlış bir karar tevesssül etti ya da bakanlık bu konuda yanlış yaptı. Bakanlığın plan notlarına göre turizm tesis alanı olan yerlerin turizm tesisi olarak korunması ve net olarak yazmışız. Buradaki tercihli alanların içerisinde kat mülkiyeti kurulan yerlerin de işletme belgesi olan yerlerde nasıl bunu nasıl çözüme ulaştıracağız? Turizm tesisi işlenip de onları nasıl çözüme ulaştıracağız. Bunun sonucunda hangi idari mahkemeye ne şekilde bilgi verecek? Arkadaşlar ne savunma yapacak. Ben sizlerden yanıt bekliyorum. Bunu plan notuyla çözümlersiniz. Plan notunda işletme belgesi olanlar da dahil yazmışız. Ben bir vatandaşa turizm belgeli işletme belgesi olup da kat mülkiyeti, konut alanı olan bir yerde gelip de adam ben bunu kapattım konutuma devam ediyorum dediği zaman ben ne diyeceğim? Buradaki arkadaşlar nasıl hesaplayacak? Buna benzer birçok yer var. Bunun hesabını idari olarak ne ben ne siz ne de bizim altımızdaki müdürlükler verebilir” ifadelerini kullandı.

“BÖYLE BİR PLAN NOTU YAZIM TEKNİĞİ YOK”

Demirci, “Önceden yapılan plan notu doğru bir plan notu olmamakla birlikte kabaca şöyle; ‘Konut alanlarında plan değişikliği yapılmaksızın otel yapılabilir’. Şimdi yapmak istediğimiz nedir söyleyeyim. Bizim yöntem olarak yanlış bulduğumuz konu, konut alanlarında konut yapamazsın. Biz bu plan notunu koymaya çalışıyoruz. Konut alanlarında eğer önceden otel yaptıysan konut yapamazsın. Böyle bir plan notu yazım tekniği yok. Konut alanlarında önceden otel yaptıysan konut yapamasın. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

” MUHALEFET OLSUN DİYE KONUYU BURAYA DÖNDÜRMENİZ HATAYDI “

Demirci’nin bu sözlerine cevap veren Başkan Yücel, “Siz bunu muhalefet olsun diye oradan 3-5 kişinin sözleri ile konuyu buraya döndürmeniz büyük bir hataydı. Hata yapmaya devam etmeyelim diye görüşlerinize saygı duyuyorum. En az konuya benim kadar hakimsiniz. Benim neyi karst ettiğimi, neyi arzu ettiğimi veya bu meclisin neyi hedef koyduğunu, bu şehrin demografik yapısının bozulmaması için mücadele etiğimizin bir kez daha bilinmesini isteriz” şeklinde konuştu.

“4 TANE OTEL YIKILINCA MI DEMOGRAFİK YAPI BOZULACAK”

Son olarak söz alan Demirci ise, “Bu yıl içerisinde 1700 tane ruhsat verildi bunlar demografik yapıyı bozmuyor 4 tane otel yıkılınca mı demografik yapı bozulacak? ” ifadelerini kullandı.

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.