Alanya’da da sağlık çalışanları 1-2 Ağustos tarihlerinde iş bıraktı. Sendika başkanı Ayata: “Bugün iş bırakıp iş yerleri önünde, alanlarda, meydanlarda SES’imizi yükseltiyoruz” dedi.
Alanya’da sağlık ve sosyal hizmet kolunda görev yapan kamu çalışanları ortak taleplerini dile getirmek amacıyla iş bırakma eylemi yaptı. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimlik binası önünde yapılan basın açıklamasında sağlık çalışanları 1 ve 2 Ağustos’ta ülke genelinde iş bıraktıklarını duyurdu. Topluluk adına konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Alanya Eş Başkanı Zehra Ayata, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;
“1 Ağustos SES’imizin kuruluş yıldönümü. Bugün üyelerimiz ile sağlık ve sağlık sosyal hizmet emekçileri ile birlikte eğlenceli kutlamalar yapmak isterdik. Ancak eğlenmek yerine bizlere yine mücadele düşüyor. Bu nedenle de bugün iş bırakıp iş yerleri önünde, alanlarda, meydanlarda SES’imizi yükseltiyoruz. Sağlık emekçileri ve halkın sağlık alanı ile ilgili yaşadığı sorunların temelinde uygulamaya konulan “sağlıkta dönüşüm” programları yatmaktadır. Devrim diye nitelendirilen ve eczane kuyruklarını, muayene kuyruklarını bitirdik diye övündükleri sistemde sanal kuyruklarda muayene sırası için aylarca bekliyoruz. Çeşitli görüntüleme vb tetkikler için yıllarca bekliyoruz. Birçok ilaca erişim yok. Katkı, katılım payı, ilave ücretler gibi birçok kalemde verdiğimiz vergiler dışında ekstra ücretler ödüyoruz.
Artık sağlık hizmetleri alınır satılır bir metaya dönüşmüş durumda. Hizmeti üreten sağlık emekçileri açısından da kışkırtılan sağlık talebi ile birlikte eksik personel nedeniyle uzun çalışma süreleri, angarya çalışma dayatılmıştır. Döner sermaye, performans, teşvik, taban gibi ücret rejimine yapılan müdahaleler ile temel ücretlerimiz yıllar içinde düşmüş gelirlerimizi arttırmak için fazla mesai ve sürekli nöbet tutmak zorunda bırakıldığımız bir dönemi yaşıyoruz.”
Ayata, açıklamasının devamında, “Biz şiddet üretmeyen bir sağlık sistemi inşa etmek zorundayız. Aynı zamanda demokratik bir ülke yaratma mücadelemizi de yükseltmek zorundayız” dedi.
“Üniversite hastaneleri üvey evlat olarak görülmektedir” şeklinde konuşan Ayata, “Ülkenin her tarafına gönderilen hekimlerin yetiştirildiği, tedavi edici sağlık hizmetlerinde sevk zincirinin en son basamağı, dünya çapında isim yapmış saygın tıp insanlarının bilimsel ve özerk hareket edebilmeleri sayesinde ülkemizde kamusal sağlık hizmetinin ileriye taşınmasında itici bir rol oynayan kurumlarımız bugün borç batağından çıkmak için mücadele etmektedir. Devlet üniversite hastanelerimizin yeniden, ülkemizde yaşamakta olan herkese, parasız sağlık hizmeti sunabilecek duruma gelmesi için kaynağı genel bütçe olmak üzere, tüm borçlarının ödenmesi ve daha fazla gecikmeden bütün gereksinimlerinin karşılanması gerekir” dedi.
ASAYİŞ
02 Aralık 2023ASAYİŞ
02 Aralık 2023MANŞET
02 Aralık 2023ASAYİŞ
02 Aralık 2023EKONOMİ
02 Aralık 2023ASAYİŞ
02 Aralık 2023ASAYİŞ
02 Aralık 2023