DOLAR 32,4792 -0.2%
EURO 34,9704 0.36%
ALTIN 2.435,730,53
BITCOIN 21026250,70%
Antalya
22°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da üniversite öğrencilerinin çilesini yazdı I

Alanya’da üniversite öğrencilerinin çilesini yazdı I

ABONE OL
12:57 - 27 Ağustos 2021 12:57
Alanya’da üniversite öğrencilerinin çilesini yazdı I
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global
Alanya’da Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesi ile başlayıp Alaaddin Keykubat Üniversitesi olarak devam eden 10 yıllık bir öğrencilik geçmişi olan İyi Parti Alanya İlçe Teşkilatı Yönetim Kurulu Üyesi, turizmci Batuhan Filiz, Alanya’daki üniversite öğrencilerinin çilesini anlattı.
İşte, genç bir politikacı ve eski bir üniversite öğrencisinin gözünden Alanya’da üniversite eğitimi…
“Akdeniz Üniversitesi Alanya İşletme Fakültesi ile başlayıp Alaaddin Keykubat Üniversitesi olarak devam eden 10 yıllık bir öğrencilik tecrübesi ile yazıyorum. İlk geldiğimiz yıllarda 350-400 liraya tek başımıza apart otellerde elektrik, su ve internet dahil okul dönemi bitene kadar konaklıyor, en fazla 500 TL’ye ful eşyalı 2+1 ev bulabiliyorduk. Zamanın şartlarında öğrenciler ve öğrenci aileleri için çok uygun bir maliyetti. Yani anlayacağınız güzel şehrimiz Alanya’da öğrenciler maddi ve manevi rahatlık içinde okuyorlardı. Öğrenci sayısı az ama tabiri caiz ise kışın ölü olan Alanya ekonomisine can suyu oluyorlardı. Daha öncesinde kış dönemi açık 2-3 kafe/mekan varken, öğrenci sayısının artması ile birlikte günümüzde Alanya tek başına büyükşehir gibi oldu.
Günümüzden geçmişe dönüp baktığımızda ne şanslıymışız diyoruz. Bugün ise ALKÜ tercihinde bulunan pek çok genç çeşitli referanslar ile bizlere ulaşıp tek bir soru soruyor; “Nerede kalacağım?” KYK yurdu yatak sayısının zaten yetersiz olduğunu biliyoruz, bunun yanında özel yurtların da yatak sayıları yetersiz ve kendilerine has Alanya dinamikleri ile uyuşmayan bazı kuralları var. Ev kiralarını konuşmaya bile korkuyoruz! Çünkü konuştuğumuz her dakika daha da artıyor, Alanya’da ne yazık ki önüne geçilemeyen bir kira artısı mevcut. Hele ki öğrenci ev sorduğunda nasıl olsa 2-3 kişi kalırlar diye kira bedeli daha da artıyor; 2-3-4 bin TL’ler kiralık ev sitelerinde havada uçuşuyor. El-insaf, asgari ücret ile çalışan bir ailenin evladı nasıl bu maliyetler ile Alanya’da okuyacak,
ALKÜ nasıl marka haline gelecek? ALKÜ’de okumak neredeyse özel üniversitede okumak ile eşdeğer oldu! Okul bedava ama şehirde yaşam cep yakıyor ! Kışın çalışayım dese iş yok, yazın çalışsa akademik takvim dolayısı ile ancak en basit işleri yapabiliyor! Geçenlerde şahit olduğum bir konu ise şartlar böyle iken her şeyi daha zorlaştırıyor ve saçma bir hale dönüştürüyor. Eski kaldığımız apart otelleri bizlere ulaşan kardeşlerimiz için aradığımda neredeyse hepsinden söyle bir cevap aldım; “T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı öğrenci alımını yasakladı, ya yazın turist alacağız ya da sadece öğrenci, ikisini bir arada yapamıyoruz ve ciddi bir cezası var.”
Öğrencilerin en çok tercih ettiği, hayatlarını kolaylaştıran, kışın Apart Otelde yazın ise çalıştıkları lojmanda veya memleketlerinde rahatça konaklamasını sağlayan sistemin bu hale gelmesi çok şaşırttı. Umarım yanlış anlamışızdır veya doğru ise bir an önce çözüme kavuşturulur. Aksi takdirde Alanya ve Türkiye’nin ilk ilçe devlet üniversitesi ALKÜ artık öğrencilerin yaşam maliyetlerinden sebep tercih edemeyeceği, özel üniversite statüsünde bir yer olacak ! Yurt yapılacak paraların üniversite kapılarına ödenmediği, torpil değil liyakatın konuşulduğu, bilimsel araştırmaların ülkeye örnek olduğu, öğrencilerin yarın ne kadar param kalacak diye düşünmediği bir ALKÜ ümidi ile.”

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.