DOLAR 32,5673 0.07%
EURO 35,0257 0.44%
ALTIN 2.426,390,16
BITCOIN 2087584-4,10%
Antalya
22°

PARÇALI BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da vergi düzenlemesi çağrısı

Alanya’da vergi düzenlemesi çağrısı

ABONE OL
09:22 - 7 Eylül 2022 09:22
Alanya’da vergi düzenlemesi çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 8 dönüm ve üzeri tarım arazilerinden alınan verginin 15 dönüm ve üzerine çıkarılması için kanun değişikli çağrısında bulundu.

Girdi maliyetlerinin yüksek olmasına dikkat çeken Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, 8 dönüm ve üzeri tarım arazilerinden alınan verginin 15 dönüme çıkarılması gerektiğini söyledi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Göktepe, “4369 sayılı kanuna göre tarımsal büyüklük ölçüleri örtü altında 8 dönüm üzeri, açık muz bahçelerinde 20 dönüm ve üzeri, ekonomik verim çağına gelmiş meyve ağaçlarında bin 250 ağaç üzerinden vergilendirme sahası bulunmaktadır. Son zamanlarda vergi dairesinden aranan üreticiler var. Bu üreticilerimize vergiye tabi olduklarıyla ilgili çalışmalar yapıyorlar. Tarımsal üretim yapan üreticiler devlete vergi vermekten hiçbir zaman kaçınmıyor. Devletimize vergi vereceğiz ki hizmetler daha da iyi yerine getirsin. Üreticilerimiz bu noktada çok duyarlı davranıyorlar. 8 dönüm ve üzeri seralar anca kendi kendini geçindiriyor. Biz devlet yetkililerinden 8 dönümü 15 dönüme çıkarılması hususunda kanun değişikliği istiyoruz. Bir dekar için gelir-gider analiz raporunda işletme giderlerini ele alacak olursak 1 dönüm için 6 bin TL’lik hayvan gübresi uygulaması yapılıyor. Şubat-Mart aylarında çapalama işlemi yapılıyor. Bu süreçte 3 bin TL’lik taban gübresi veriliyor. Toprağın çapalanarak sezona hazırlanması 3 bin TL. Bitki besleme ürünlerinin uygulaması 1 dekar için yaklaşık 6 bin TL üzerinde gideri var. Yıllık bir dekarda ortalama 6 bin TL elektrik maliyeti oluyor. 1 dekar için TARSİM sigortası 5 bin TL. İşçilik gideri 7 bin TL. En iyimser şekilde baktığımız zaman bir dönüm için yıllık 39.000 TL giderimiz var. Gelirlere baktığımız da ise 1 dekar muz serasından 6 bin 500 kg hasat edebiliyoruz. Bunun 1 kilosunu 7 TL’den sattığımız zaman 46.000 TL gelir ortaya çıkıyor. Gelir-gider analizi yaptığımız zaman bizim dönüm başı net karımız 6 bin 500 TL oluyor. Üreticiler zaten zor ayakta duruyor. Devlet büyüklerimizden vergiye dahil olma hususunda muz seralarında ve örtü altı seralarda 15 dekara çıkarılmasını istiyoruz. Bu konuda kanun değişikliği yapılmasını üreticilerimiz adına ricada bulunuyoruz. Üreticilerimiz de vergi dairesinden arandıkları zaman mutlaka Alanya Ziraat Odası’na uğrasınlar” dedi.

 

“TARSİM’İN YÜZDE 75’İ SÜSPANSE EDİLMELİ”

Üreticilere TARSİM sigortası yaptırması çağrısında bulunan Göktepe, “Üreticilerimizin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olarak TARSİM sigortalarını mutlaka yaptırmalarını rica ediyorum. Alanya Ziraat Odası olarak önümüzdeki günlerde TARSİM Bölge Müdürlüğü ile eğitim ve yayın çalışması yapacağız. TARSİM primleri çok yüksek. Devlet büyüklerimizden süspanse edilen kısmın yüzde 75 olmasını rica ediyoruz. Üreticilerimiz gece gündüz çalışarak 85 milyon insanın evine güvenilir gıda temini için çalışıyor. Çiftçi ordumuzun ayakta kalması için mücadele edelim” ifadelerini kullandı.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.