DOLAR 32,5076 -0.12%
EURO 34,9682 0.32%
ALTIN 2.434,570,48
BITCOIN 2084060-0,90%
Antalya
24°

PARÇALI BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ALANYA’DAKİ ESNAFIN BEKLEDİĞİ GÜN GELDİ

ALANYA’DAKİ ESNAFIN BEKLEDİĞİ GÜN GELDİ

ABONE OL
16:46 - 24 Mayıs 2021 16:46
ALANYA’DAKİ ESNAFIN BEKLEDİĞİ GÜN GELDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Esnafa yönelik 3 ve 5 bin liralık hibe yardımlarını değerlendiren Esnaf Odası Başkanı Nuri Demir, “Esnafı 3-5 bin lira kurtarmıyor ancak saat 23.00-24.00’e kadar açılmak kurtarabilir” derken, Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci ise, “Destek başvuruları 25’inden itibaren başlayacak. e-Devlet üzerinden başvurular yapılmaya devam edilecek” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlenen son Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada pandemi döneminde ekonomik zorluk yaşayan 2 gruba ayırdıkları esnafa 3 ve 5 bin TL hibe yardımı yapılacağını açıklamıştı. Hibelerle ilgili destek başvuruları 25 Mayıs’tan itibaren başlayacak.

“TOPLAMDA 7 BİN LİRA DESTEK VERİLMİŞ OLACAK”

Destek başvurularını değerlendiren Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, esnafın üzerindeki yükün hafifletilmesini istedi. Değirmenci, “Son kapanmada esnafımızın çok mağdur olduğu gözleniyordu. Bu konuda esnafa gerekli uyarıyı yapmıştık. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı desteklerle şimdiye kadar kapalı olan gazino, bar, disko ve benzeri yerler, yine nargile kafeler ve kafelere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL hibe desteği verilecek. Daha önceki dönemde 3 bin lira gelir kaybı desteği restoran, lokanta gibi işletmelere verilmişti. Bu 3 bin liranın arkasından Resmi Gazete’de yayımlanan bir düzenlemeyle 3 aylık düzenlemeyi 4 aya çıkardılar. Yani bin lira bir ödeme daha olacak. Bugünlerde biner liraların yavaş yavaş ödendiğini görüyoruz. Akabinde tekrar buna destek olarak ilaveten ikinci grupta lokanta, yeme içme sektörünün olduğu ikinci grupta 3 bin liralık bir destekle şimdiye kadar lokanta ve restoran grubuna toplamda 7 bin lira destek vermiş olacak” dedi.

“BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN”

Turistik eşya satıcılarına da destek verilmesini değerlendiren Değirmenci, “Hediyelik eşyacılarımızın mağdur olduğunu belirtmiştik. İlk defa hediyelik eşya satıcıları -ki Alanya’da yaklaşık 300 civarı esnafımız var- onlar da ikinci grupta yer alarak 3 bin liralık bir destekten faydalanacak. Şimdiye kadar hiç destekten faydalanmayan apart otel ve benzeri tesisler 3 bin liralık faydalanacak. Destek başvuruları 25’inden itibaren başlayacak. e-Devlet üzerinden başvurular yapılmaya devam edilecek. Bir ay boyunca da e-Devlet üzerinden müracaat edilecek” diye konuştu.

“RESTORANCI ESNAFI AĞUSTOSA KADAR BEKLEYEBİLİR”

TAPDK belgeleriyle ilgili içkili restoranlarda yenileme sürelerinin 2 Ağustos’a uzatıldığını açıklayan Değirmenci, “31 Mart son günüydü. Sonra süre 31 Mayıs’a alınmıştı. Bizim talebimizle bu süre 2 Ağustos’a uzatıldı. Restorancı arkadaşlarımız ağustosa kadar bekleyebilir. Yine TAPDK bedellerini 2020 yılı içerisinde yatıran esnafımızın 2021 yılı içerisinde ücretsiz yenilenme talebi vardı. Henüz gerçekleşmedi fakat onun da gerçekleşmesini umuyoruz. Esnafımızın üzerindeki yük hafifletilirse, iyileştirme yapılırsa, esnaf daha rahat bir nefes alır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“75 BİN LİRALIK FAİZSİZ KREDİDEN İSTİYORUZ”

Alanya Esnaf ve Sanatkarları Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir de, basit usuldeki esnafın hesabına bugünden itibaren biner lira yatırılacağını söyledi. Demir, “Allah devletimizden razı olsun. Allah devletimize zeval vermesin ama yeterli mi? Yeterli değil. Çünkü 100 bin lira 200 bin lira dükkan kirası ödeyen esnafa 3-5 bin lira bir işe yaramıyor ama bir nebze de olsa o günlük ihtiyacını veya elektrik, su, ekmek parasını gidermiş oluyor. Biz imalatçılara verilen 75 bin liralık faizsiz krediden istiyoruz. Esnaf ancak bu şekilde kurtulur.140-150 esnaf grubu var 70-80 tanesi bizim odamızda. Tüm odaların üyelerine verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“DÜKKANLAR SAAT 24.00’E KADAR AÇILMALI”

Turizm bölgesindeki esnafın saat 24.00’e açık olmasını isteyen Demir, bununla ilgili yakında taleplerde bulunacaklarını açıkladı. Demir, “Turistler saat 06.00-07.00 denizde oluyor, yemeğini yiyor. Sonra alışverişe çıkıyor fakat saat 20.00’de nedense turizm bölgesindeki turizm esnafı kapatılıyor. Turist geziyor. Her yer kapalı olunca geri dönüş yapıyor. Burada turistin tekrar alışveriş yapıp esnafa faydası olabilmesi için bırakın 3-5 bin lira yardım bir anlam ifade etmiyor. Dükkanlarını biz saat 23.00-24.00’e kadar açtırabilirsek, -turizm bölgesi için konuşuyorum- çünkü burası Konya’ya, Trabzon, Erzurum gibi değil. Akdeniz Bölgesi’nde binlerce otel var ve turistler gelmeye başladı. Pandemi de çok şükür azalıyor. Devletimizin desteğini her zaman bekliyoruz ama turizm esnafı olarak Alanya, Manavgat ve Antalya’da turizmle ilgili olan esnaf saat 23.00-24.00’e kadar açık tutulmalı. Bunu İçişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanımızdan istiyoruz. Temennimiz en kısa zamanda bu taleplerimizin yerine getirilmesi. En kısa zamanda taleplerimizi dilekçe olarak ileteceğiz. Aşağı yukarı 20 aydır kapalı olan esnafımız var. Bunlar perişan. Devletin vermiş olduğu 3-5 bin lira da kurtarmıyor ancak saat 23.00-24.00’e kadar açılmak kurtarabilir. Bunları talep ediyoruz” diye konuştu.

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.