DOLAR 32,5418 0.11%
EURO 34,8431 0.02%
ALTIN 2.500,910,68
BITCOIN 20863501,08%
Antalya
18°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’daki Kalp Merkezi pandemi engeline takıldı

Alanya’daki Kalp Merkezi pandemi engeline takıldı

ABONE OL
11:56 - 14 Ağustos 2021 11:56
Alanya’daki Kalp Merkezi pandemi engeline takıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Kalp hastaları için büyük bir kolaylık sağlayacak olan kalp merkezi pandeminin bitmeyişi engel oluyor. Tüm standartlarını sağlayan ALKÜ, merkez için hakem ekibi bekliyor.

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Başhekimi Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, Alanya’nın Kalp Merkezi noktasında hangi konumda olduğunu anlattı. Yıllarca kalp sağlığı ile ilgili yeterli düzeye ulaşılamaması nedeniyle başka hastanelere sevk edilmek zorunda kalınılan kalp hastaları, kalp merkezine yönelik önemli adımların atılmasıyla bu dertten kurtulmuştu. AEAH, Kalp Merkezi’ne yönelik tüm hazırlıklarını tamamlasa da pandemi nedeniyle yapılamayan değerlendirmeler, merkezde açık kalp ameliyatının yapılmasına engel oluyor. Bu nedenle de kalple ilgili ameliyatlar halen dışarıdan yapılmak zorunda kalıyor.

Lakamdamyalı da, kalp merkezi ile ilgili tüm yeterli koşullarını sağladıklarını ancak pandemiye takıldıklarını söyledi. Lakadamyalı, “Bypassla ilgili anjiyo ünitesi, yoğun bakım, ameliyathane belli bir koşulların sağlanması gerekiyor. Temel olarak bu üniteler birleştiğinde anjiyo ünitesi, koroner yoğun bakım ünitesi, ameliyathane koşulları sağlandığı zaman, bu çatının tamamı toplandığında kalp merkezi oluyor. Biz kalp merkezi ile ilgili yeterli koşullarımızı 2020 Ocak ayında sağladık” dedi.

Pandemide entkin bir biçimde bin 400 hastanın anjiyosunun gerçekleştiğini söyleyen Lakadamyalı, “Anjiyo ünitesi zaten çalışıyor, pandemide de etkin olarak çalıştı. Bin 400’e yakın hastaya işlem yapıldı” diye konuştu.

Açık kalp ameliyatının hakem hastaneden ekiple yapılıp, değerlendirilmesinin ardından, yeterliliğin alınmasıyla kalp merkezinin resmen kurulacağını söyleyen Lakadamyalı, “Açık kalp ameliyatı ile ilgili bakanlık bir uygulama geliştirdi. Bir hakem hastane belirliyor, o hastaneden bir ekip geliyor, sizin ekibinizle birlikte ameliyatı yapıyor. Ve sizin yeterliliğinizi denetliyorlar. Sonra da buna göre ameliyatın hastanede yapılıp yapılmayacağı netleşiyor. Ya da eksik varsa tamamlanmak üzere eğitimler veriliyor. Mantıklı bir şey. Şubat ayında biz başvurumuzu yaptık. Ankara Şehir Hastanesi’ni bize hakem olarak belirlediler. Hakem hastane belirlendikten sonra pandemi patladı. Bu nedenle beklemeye alındı. Ölü bir doğum olmaması için. Açık kalp ameliyatındaki koronavirüs riskine karşı bir önlem oldu bu. Bir kez daha başvuru yaptık. Geliyoruz dediler, bu kez de kliniğin başındaki sorumlu hoca koronavirüs oldu ve yoğun bakım süreci yaşadı. 3.kez yazdık. Ekibi bekliyoruz artık. Ekibin gelip, birlikte ameliyatı yaptıktan sonra, değerlendirilmesi yapılacak. Açık kalp cerrahisi küçük bir ameliyat değil, bu nedenle bu doğru bir hareket. Bunun belli bir standartta yapılması doğru olan. Herkes ben yapıyorum deyip yapmamalı” dedi.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.