DOLAR 32,3229 0.22%
EURO 35,1198 -0.04%
ALTIN 2.301,361,06
BITCOIN 23041753,05%
Antalya
19°

PARÇALI BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’da satılık ve kiralık evlerdeki fahiş fiyatın sebebi ne?

Alanya’da satılık ve kiralık evlerdeki fahiş fiyatın sebebi ne?

ABONE OL
13:45 - 24 Mart 2022 13:45
Alanya’da satılık ve kiralık evlerdeki fahiş fiyatın sebebi ne?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

ALEMDER Başkanı Özgür Erbaş, Alanya’daki evlerin kira fiyatları ve satılık konutların değerlerinin artmasının sebebinin arsa kalmaması ve göçlerden kaynaklandığını açıkladı.

Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Erbaş, ilçedeki evlerin kiralarının yükselmesi ya da satılık konutların değerlerinin son 2 yılda 4 kat artmasında emlakçıların suçu olmadığını söyledi.

“İNŞAAT MALİYETLERİ 4 KAT ARTTI”

Kamuoyunda emlakçıların kiraları artırdığına yönelik algı oluştuğunu vurgulayan Erbaş, bu artışın asıl sebebinin Alanya’da arsa bulmanın zorlaşmasından ve ilçenin sürekli sürekli göç almasından kaynaklandığını ifade etti. Erbaş, “Kira artışı ya da satılık konutların değerlerinin son 2 yılda 4 kat artması konusunda emlakçıların ne kabahati var? Enflasyon artmış, her şeye tepeden tırnağa zam gelmiş, inşaat maliyetleri 4 kat artmış. Benzin, mazot ve gıda aşırı pahalanmış. Bu birinci sebep. Gelelim ikincisine. Alanya bölgesi coğrafya olarak çok dar bir alana sahip. Biliyorsunuz arkası dağ, önü deniz. Şehir iki taraftan Kargıcak ve Dinek’te dağların denize inmesi ile daralıyor. Bu sebepten arsa bulmak çok zor. Ayrıca sürekli göç alan bir yerde yaşıyoruz. Küçük İstanbul gibi Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden insanın tercih noktasıyız. Kentsel dönüşüm, üniversite öğrencilerinin talebi, yeni evlenen kişilerin talebi, yabancıların talebi ve gurbetçi vatandaşların dövizin pahalı olmasından dolayı aşırı talebi bu noktaya getirdi. Şimdi siz söyleyin, burada emlakçıların ne kabahati var? İllaki içimizde çürük elmalar vardır. Yok diyemeyiz. Ama siz de bilirsiniz paranın olduğu her yerde var bu tür insanlar. Bizler ne kira artışından memnunuz ne de dairelerin pahalanmasından. Zira biz komisyoncuyuz. Yani 10’ar 20’şer ve 100’er dairelerimiz yok. Bulursak boş daire kiraya veririz. Mal sahibinin talebi doğrultusunda vermeyeceğimiz fiyata neden ilana koyalım? Ama aşırı talep var biz bile bulamıyoruz” dedi.

“BİNA SAYISI AZALTILIP YÜKSEKLİK ARTIRILMALI”

Erbaş çözüm önerilerini de şöyle sıraladı: “Birincisi ada bazlı kentsel dönüşümler. Yani binayı değil komple parsellerin bağlı olduğu adayı dönüştürmek. Bunu da yaparken bina sayısını azaltıp yüksekliği artırarak. Daha çok daire elde ederek. İkincisi çevre yolu üzerine 20 kat ve üzeri akıllı bina izinleri vererek. Belediyenin ya da devletin satılık değil, sadece kiralık konut üretmesini sağlamak. Bu da en az 10 bin konut olacak şekilde. Dördüncüsü üniversitelilere uygun daire, yurt ve pansiyon yapmak gerekiyor.”

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.