DOLAR 32,3867 0.2%
EURO 35,0987 -0.02%
ALTIN 2.323,690,20
BITCOIN 2271658-0,23%
Antalya
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanyalı emlakçıdan önemli uyarı I “YABANCIYA MÜLK SATARKEN…”

Alanyalı emlakçıdan önemli uyarı I “YABANCIYA MÜLK SATARKEN…”

ABONE OL
19:22 - 1 Aralık 2022 19:22
Alanyalı emlakçıdan önemli uyarı I “YABANCIYA MÜLK SATARKEN…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Türkiye’de son yıllarda artış gösteren yabancılara konut satışı vatandaşlık hakkı edinmeleri için önemli. Peki, yabancıya konut satışında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Ne gibi konular ön plana çıkıyor?

Alanya’nın önde gelen emlak firmalarından, Demirceylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Çarşı Gayrimenkul sahibi Murat Demirceylan, özellikle son yıllarda Türk vatandaşlığı edinebilmek için yabancıların Türkiye sınırları içinde mülk sahibi olduklarına dikkat çekerek, belirli şartları yerine getiren yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlığı için başvurabilme hakkını elde ettiklerini belirtti.

Özellikle uzun yıllar Türkiye’de ikamet etmek isteyen kişilerin bu yolla hem konut sahibi olduklarını, hem de ülke vatandaşı olarak vatandaşlığın getirdiği haklardan yararlanabildiklerini söyleyen Murat Demirceylan, “Türk vatandaşlığı isteyen yabancıların özellikle rağbet gösterdiği konut satın alma işlemleri hakkında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. Yabancılara gayrimenkul satışı son yıllarda artış gösterdi. Bunun nedeni, gayrimenkul edinimi yoluyla vatandaşlık almanın daha önceki yıllara göre kolaylaştırılmasıdır. Önceki şartlara göre daha yüksek meblağlar karşılığında alınabilen Türk vatandaşlığı, yeni düzenlemelerle daha uygun bir hale getirilmiştir. Böylece yabancıya konut satışı artış göstermiştir” diye onuştu.

Murat Demirceylan, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

  • Yabancıya Konut Nasıl Satılır?
    – Yabancıya konut satışı yapmak için ikamet izni görmeye gerek bulunmuyor. Ancak yabancıya konut satışında dikkat edilmesi gerekenler var. Bu durum, yasal olarak yabancıya konut satışı için önemli sınırlamalar konulduğunu ifade eder.

2644 numaralı Tapu Kanunun 35. maddesinde yabancılara gayrimenkul satışı hakkında sınırlamalar getirilmiştir. Bu maddede bahsedilen; kanuni sınırlamalar çerçevesinde, ülke menfaatine ve uluslararası ilişkilere uygun kişilerin Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilmeleri mümkündür. Fakat burada aranan şart, yabancı uyruklu kişilerin edindikleri mülklerin ülke sınırları içerisinde 30 hektarı geçmemesi ve özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10’unu geçmemesi kaydıyla konut edinebilmeleridir.

  • Yabancıya Konut Satışında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
    – Yabancıya konut satışında dikkat edilmesi gerekenler neler diye merak ediyorsanız, birkaç maddeyle açıklamak gerekebilir. Yabancılara gayrimenkul satışı yapmak isteyen kişilerin ve gayrimenkul danışmanlarının bilmeleri ve dikkat etmeleri gereken konular Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Türkiye’de Yabancıların Taşınmaz Edinimi Rehberi içerisinde yer alıyor. Bu rehber, yabancıya konut satışı konularında yabancı uyruklu kişilere rehberlik etmesi için hazırlanmış olsa da, yabancılara konut satışında dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgi veriyor.
  • Yabancı uyruklu gerçek kişiler, kanuni açıdan tüm sınırlamalara uydukları takdirde Türkiye’de konut, iş yeri, arsa, tarla gibi her türlü taşınmaza sahip olabilir. Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırılmıştır. Hangi ülke vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul ve hak ediniminin mümkün olduğu hakkında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri/Konsoloslukları ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Yabancı İşler Dairesi Başkanlığı’ndan ve Tapu Müdürlükleri’nden bilgi alınmalıdır. Öncelikle taşınmaz sahibinin Tapu Müdürlüğüne ön başvuruda bulunması gerekmektedir. Ön başvuruda eksik belgelerin olmamasına dikkat edilmelidir.
  •  Noter huzurunda imzalanan satış vaadi sözleşmesi ile konut mülkiyetinin kazanılması mümkün değildir. Mülkiyet devri için sadece Tapu Müdürlüklerinde imzalanacak resmi senet ve tescil yoluyla mümkün hale gelir. Yabancılara konut satışı konusunda dikkat edilmesi gereken bir durum da yabancıların askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde mal edinememeleri ve kiralayamamalarıdır.
  • Yabancıya Konut Satışında İstenen Belgeler
    Tapu Genel Müdürlüğü için tüm belgelerin hazır edilmesi ve konut edinimi için başvurulması gerekmektedir. Eksik belgeler sonucunda dosya bekletilir ve satış hemen gerçekleşmez. Bu sebeple belgelerin eksiksiz olması gerekmektedir. Yabancıya konut satışında istenen belgeler şu şekilde sayılabilir:

1- Taşınmaza ait Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi.
2- Kimlik belgesi veya pasaport.
3- İlgili belediyeden alınan Emlak Rayiç Değeri Belgesi.
4- Taşınmaz Değerleme Raporu.
5- Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.
6- Satıcının ve alıcının 6 ay içinde çekilmiş fotoğrafları. Satıcı için 1 adet, alıcı için ise 2 adet fotoğraf gereklidir.
7- Gerekliyse, Türkçe bilmeyen taraflar için yeminli tercüman.
8- Yurt dışından vekaletname ile işlem yapılmak isteniyorsa, tercümesiyle birlikte vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği. Yurt dışında düzenlenen bu vekâletnamelerin Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği tarafından düzenlenmesi gerekir.

Her türlü gayrimenkul sorunuza anında yanıt için Murat Demirceylan irtibat numarası: 0 545 606 44 56

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.