Türkiye’de son yıllarda artış gösteren yabancılara konut satışı vatandaşlık hakkı edinmeleri için önemli. Peki, yabancıya konut satışında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Ne gibi konular ön plana çıkıyor?
Alanya’nın önde gelen emlak firmalarından, Demirceylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı ve Çarşı Gayrimenkul sahibi Murat Demirceylan, özellikle son yıllarda Türk vatandaşlığı edinebilmek için yabancıların Türkiye sınırları içinde mülk sahibi olduklarına dikkat çekerek, belirli şartları yerine getiren yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlığı için başvurabilme hakkını elde ettiklerini belirtti.
Özellikle uzun yıllar Türkiye’de ikamet etmek isteyen kişilerin bu yolla hem konut sahibi olduklarını, hem de ülke vatandaşı olarak vatandaşlığın getirdiği haklardan yararlanabildiklerini söyleyen Murat Demirceylan, “Türk vatandaşlığı isteyen yabancıların özellikle rağbet gösterdiği konut satın alma işlemleri hakkında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. Yabancılara gayrimenkul satışı son yıllarda artış gösterdi. Bunun nedeni, gayrimenkul edinimi yoluyla vatandaşlık almanın daha önceki yıllara göre kolaylaştırılmasıdır. Önceki şartlara göre daha yüksek meblağlar karşılığında alınabilen Türk vatandaşlığı, yeni düzenlemelerle daha uygun bir hale getirilmiştir. Böylece yabancıya konut satışı artış göstermiştir” diye onuştu.
Murat Demirceylan, açıklamasına şu sözlerle devam etti:
2644 numaralı Tapu Kanunun 35. maddesinde yabancılara gayrimenkul satışı hakkında sınırlamalar getirilmiştir. Bu maddede bahsedilen; kanuni sınırlamalar çerçevesinde, ülke menfaatine ve uluslararası ilişkilere uygun kişilerin Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilmeleri mümkündür. Fakat burada aranan şart, yabancı uyruklu kişilerin edindikleri mülklerin ülke sınırları içerisinde 30 hektarı geçmemesi ve özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10’unu geçmemesi kaydıyla konut edinebilmeleridir.
1- Taşınmaza ait Tapu Senedi Belgesi veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi.
2- Kimlik belgesi veya pasaport.
3- İlgili belediyeden alınan Emlak Rayiç Değeri Belgesi.
4- Taşınmaz Değerleme Raporu.
5- Binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi.
6- Satıcının ve alıcının 6 ay içinde çekilmiş fotoğrafları. Satıcı için 1 adet, alıcı için ise 2 adet fotoğraf gereklidir.
7- Gerekliyse, Türkçe bilmeyen taraflar için yeminli tercüman.
8- Yurt dışından vekaletname ile işlem yapılmak isteniyorsa, tercümesiyle birlikte vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği. Yurt dışında düzenlenen bu vekâletnamelerin Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği tarafından düzenlenmesi gerekir.
Her türlü gayrimenkul sorunuza anında yanıt için Murat Demirceylan irtibat numarası: 0 545 606 44 56
ASAYİŞ
01 Aralık 2023ASAYİŞ
01 Aralık 2023MANŞET
01 Aralık 2023ASAYİŞ
01 Aralık 2023EKONOMİ
01 Aralık 2023ASAYİŞ
01 Aralık 2023ASAYİŞ
01 Aralık 2023