DOLAR 28,9235 0.04%
EURO 31,5443 0.05%
ALTIN 1.895,290,32
BITCOIN 11032670,48%
Antalya
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:58

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ALTSO’da gündem: GÜNÜBİRLİK KİRALAMA KRİZİ

ALTSO’da gündem: GÜNÜBİRLİK KİRALAMA KRİZİ

ABONE OL
18:10 - 12 Ekim 2023 18:10
ALTSO’da gündem: GÜNÜBİRLİK KİRALAMA KRİZİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Başkanlığı’na sunulmasından önce hazırladığı raporu Cumhurbaşkanı Yardmcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ak Parti Gurup Başkanı Abdullah Güler’e ileten ve bizzat telefonda çekincelerini dile getiren ALTSO Başkanı Eray Erdem bugün de ilgili komitelerle bir araya geldi.

MUTBİR Başkanı Mustafa Küçüker’in de katıldığı toplantıda sektöre çeki düzen getirmek için hazırlanan kanun teklifinin içeriğindeki bazı maddelerin işini hakkıyla yapan firmaların bile kapanmasına yol açabileceğinin altı çizildi. Ayrıca konutların boş kalmasının sadece inşaat ve emlak sektörüne değil, en küçük esnaftan en büyük işletmeye kadar çok büyük zararları olacağına dikkat çekildi.

Teklif kanunlaşmadan önce sektörün kaygılarının en üst düzeyde dile getirilmesine ve sesinin duyurulmasına ihtiyaç duyulduğunu dile getire Başkan Erdem, bunun için de ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Başkan Erdem açıklamasında devamla şunları söyledi; “Esas olarak sektörün ciddi bir düzenlemeye ihtiyacı olduğu sadece kanun teklifini hazırlayan veya altına imzasını atan vekillerimizin değil, turizm sektör temsilcilerinin de ortak görüşüdür. Ancak hazırlanan teklifteki bazı maddelerin sektörün gerçekleri ile çelişmemesi de en az düzenlemeye olan ihtiyaç kadar önem taşımaktadır. Amacı; “Kayıt dışı kazancın engellenmesi” olarak hazırlanan kanun tasarısının bu haliyle yasalaşması halinde turizm sektörü üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağı ve ülkemizin turizm gelirlerini de aynı şekilde olumsuz etkileyeceğini düşünmekteyiz. Bizler bu konutların kayıt alınması ile hem güvenlik hem hijyen ve hem de vergisel konularda tedbirlerin alınması konusunda atılacak adımları sonuna kadar destekliyoruz.

Ancak uygulamayı zorlaştıracak kararlarla bir nevi yasaklanması veya ortadan kaldırılmasının yarardan çok zararı olacağını düşünüyoruz. Çünkü Dünya turizminde 7 milyon ev hizmet vermekte ve turizm amaçlı ev konaklaması da 220 Milyar Dolar büyüklüğe ulaşmaktadır. Ülkemizde ise bu rakamın 1 Milyar Dolar büyüklüğünde olduğu düşünülmektedir. Bu rakamın sadece inşaatçı ve emlakçıyı değil, en küçük esnafından en büyüğüne kadar hepsini de kapsadığını söylemek gerekiyor.

Üstelik ev konaklaması tercihinde bulunan turistlerin profilinin kanun teklifi içinde dikkate alınmadığı açık biçimde görülmektedir. Yasaklar veya kısıtlamaların otel müşterilerini arttıracağı yanılgıdır ve gerçek olan bu tercihi yapanların büyük çoğunluğunun rakip ülkelere kayacak olmasıdır. Bu da biraz önce ifade ettiğimiz gibi ülkemizin 1 milyar dolara yakın kayıp yaşayacağına işarettir. Üstelik apart otellerin özellikle merkezde tamamen yok olma noktasına geldiği gerçeği ile de karşı karşıyayız. Özellikle İskandinav Pazarı önce apartların kapanması ve şimdi de konutların kiralanmasını engelleyecek bu kanun teklifi nedeniyle Alanya’ya gelmekten vazgeçecektir.”

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.