DOLAR 32,4937 -0.19%
EURO 34,9780 0.37%
ALTIN 2.436,210,55
BITCOIN 21001090,28%
Antalya
22°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Avokado Üreticileri Birliği genel kurula gitti I SEVİLGEN GÜVEN TAZELEDİ

Avokado Üreticileri Birliği genel kurula gitti I SEVİLGEN GÜVEN TAZELEDİ

ABONE OL
14:02 - 23 Haziran 2021 14:02
Avokado Üreticileri Birliği genel kurula gitti I SEVİLGEN GÜVEN TAZELEDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya Avokado Üreticileri Birliği’nin Olağan Seçimli Genel Kurul toplantısı gerçekleştirildi. Genel kurulda mevcut başkan Hilmi Sevilgen güven tazeledi. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen genel kurula ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Genel Başkanı ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Gaye Coşkun, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ile birliğe kayıtlı üyeler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan genel kurulda konuşan Sevilgen, çok zor dönemlerden geçtiklerini ancak avokadonun coğrafi işaretinin alınmasıyla tanınırlılığının daha da arttığını söyledi.

Divan oluşturulmasıyla devam eden genel kurulda konuşan AGC Başkanı Gaye Coşkun da, örgütlü mücadelede sorunların aşılabileceğine dikkat çekti. Coşkun, avokadonun tanıtılmasında medyanın önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Pandemi döneminde avokado üretimi yapanlarla birlikte yeni üreticiler oluştuğunu belirten Göktepe de, “Birliğin daha da güçlü olması için üreticilerin birliğe üye olmalarını rica ediyorum. Avokado üretiminin bilinçli yapılması ve üreticilerin para kazanması lazım. Bu da birlikle olur” diye konuştu.

Avokado üretiminin hızla yayıldığını söyleyen Müdür Mehmet Rüzgar ise, “Alanya’da muz, avokado birliği ve kooperatifler var. Önemli olan bunları kurmak ve faaliyete geçirmek. Kooperatifin sadece adı olsun istemiyoruz. Bir birlik üretim ve pazarlama anlamında çok ciddi katkılar sağlar. Avokado ve muşmulanın coğrafi işaretini aldık. Bunlar Alanya’ya katma değer sağlayacak çalışmalar. Üretim hızlı artıyor. Türkiye’nin her yerinden aranıyoruz. Şimdi kaliteli avokadoyu nerden buluruz diye soruyorlar. Covid-19’da turizmde sıkıntı oldu tarım tamamladı. Avokado fidan üretim noktasında sıkıntılar oluştu. Üretim noktasında her zaman yanınızdayız. Avokado üretimi yapanların birliğe üye olması lazım. Birlik ne kadar güçlü olursa siz o kadar güçlü olursunuz. Covid-19 ile dijitalleşmeyi gördük. Bütün üreticilerden DİTAP’a üye olmasını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Alanya’nın ürünlerinin hallerin bölük pörçük olması nedeniyle düşük fiyata satıldığını söyleyen ALTSO Başkanı Mehmet Şahin de, “Hallerin birleşmesiyle ilgili yasa çıktı. Alanya Toptancı Hali Projesi devam ediyor. Alanya olarak şanslıyız. Topraklarımız verimli. İklimimiz de güzel ama muzun patentini Anamur almış. Bunun da mücadelesini veriyoruz. Muşmulanın patentini aldık. Antalya’da patenti alınmış 5 ürün vardı. 2 tanesini biz ekledik. Pandemi döneminde tarım sektörünü daha iyi anladık. Tarım bizim için turizm, inşaat, emlak kadar önemli” dedi.

Birliğin kurucusu Ahmet Arslan ise, Alanya’da avokado üst birliğinin kurulması gerektiğine işaret etti. Arslan, “Birliği kurarken 5 kişiyi zor bulduk. 20 kişiyle devrettik. Muhasebecimize üye sayısını sordum, 130 kişi olduğunu söyledi. Mersin-Anamur tarafında birlikler çoğalıyor. Üst birliği onlar alabilir. Üst birliğin Alanya’da kurulması lazım. Bu bize çok yararlı olacaktır. Avokadoda rakip ülkelerimiz var. Biz ne kadar üretim yaparsak yapalım önümüz açık. Elimizden geldiği kadar bu konuda çalışmalıyız” diye konuştu.

2020 gelir-gider cetveli ve bilançolarının okunarak kabul edilmesinin ardından yönetim kurulu faaliyetleri Sevilgen tarafından paylaşıldı. Sevilgen, “Üye olsak ne olacak, olmayacak diye cahilce sorular soruluyor. Avokadonun coğrafi işaretini almadan önce ihracatımız yoktu. Hala Türkiye’de avokado yetiştiğini bilmeyenler var. Coğrafi işareti alınca 11 ülkeye ihracatımız başladı. Avokadonun sigortasını 12 aya çıkarmak için mücadele ediyoruz. Avokado festivali yapmayı düşünüyoruz. Birlik olmasa bunların tanıtımını yapamayız. Avokadoyu devamlı gündemde tutmalıyız. 130 üye sayısı düşük. Avokado Festivali ile 50-60 bin turist bekliyoruz. Avokado Muğla’dan Hatay’a kadar yayılıyor. Ürünün çoğalmasının bize çok faydası olacak. Üretim artmalı ama birliğe de üye olunmalı. Pandemi olmasına rağmen çeşitli faaliyetlerde bulunduk. Avokado hırsızlığı en büyük sorunumuz. Avokado hırsızlığının cezası yok. Olsa birkaç kişi içeride olurdu. Abartısız söylüyorum, üretilenlerin dörtte birini çalıyorlar” ifadelerini kullandı.

Yönetim ve denetim kurulu faaliyet raporunun okunması ve kabulü sonrası 2021 yılı tahmini bütçesi görüşülerek üye aidatlarından 39 bin TL toplanmasının öngörüldüğü açıklandı. Yıllık aidatların 360 TL olarak kabul edildiği genel kurulda 3 yıl görev yapacak olan yeni yönetim ve denetim kurulu üyeleri de seçildi. Buna göre yönetim kurulu asil üyeliklerine Hilmi Sevilgen, Emrah Kıral, Şükrü Doğan, Hasan Özcan, Mehmet Yoz, denetim kurulu asil üyeliklerine Emin Nadir Sarıkadıoğlu, Mustafa Kemal Develioğlu, Ali Yılmaz seçildiler.

Genel kurulun dilek ve temenniler bölümünde konuşan emekli eğitimci ve üretici Haşim Yetkin, “Hırsızlık had safhada. Bunu nasıl önleriz? Bunun nasıl önüne geçeriz? Bunu düşünmemiz lazım. Yönetim elinden geleni yapıyor. Hukukun söylediğine göre bahçenin çevresi dikenli telle çevrilecek. İçeriye girmesi zorlaştırılacak. Benim bahçemin her tarafı tel örgü ve betonla çevrili olduğu halde çalınan avokadolardan vazgeçtim. 5 yıldır adamın anasını ağlattılar. Teller, dikenli teller kesildi. Bunların hepsi için de ayrı ayrı raporlar tutuldu. 1 kilometreyi geçen teller hep kesildi. Ben ne kadar avokado çalındı bilemem. Benim gibi avokadosu çalınan, çevresi dikenli telle çevrilip zarar görenler vardır. Buna bir çare bulmamız lazım” dedi.

Üretici İsmail Tosun da, “Avokado bizim marka değerimiz ama tohumdan yetişen çok güzel genotiplerimiz var. Gelin bu genotipleri bir değer olarak Alanya’mıza kazandıralım. Belki Alanya’mızda dikili yüzbinlerce ağacımız olacak. Bunlardan bir kısmı tohumdan. Bunlardan bir kısmı genotip olarak verimli. Ulusal Avokado Çalışma Grubu’nun kurulmasını öneriyorum” diye konuştu.

Akdeniz Profesyonel Aşçılar Birliği (AKPAB) Başkanı Hidayet Kızıları da, “Her zaman Alanya, Alanya muzu, avokadosu için üzerimize düşen ne gerekiyorsa gönül elçileri olarak yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Benim derneğimin kasasını tanıtımlar için boşalttık. Burada birlik olduğumuz süre içerisinde ekmek yeriz. Bir uçak konusunda hepimiz Rusya’dan açıklanacak kararları bekledik. Biz istiyoruz ki Alanya’mız gastronomide bırakın coğrafi işareti, UNESCO’ya girsin” ifadelerini kullandı.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.