DOLAR 32,5673 0.25%
EURO 34,7644 -0.03%
ALTIN 2.489,740,22
BITCOIN 20475172,35%
Antalya
19°

PARÇALI BULUTLU

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Başkan Göktepe Alanya’nın tropikal ürünlerini tanıttı

Başkan Göktepe Alanya’nın tropikal ürünlerini tanıttı

ABONE OL
10:39 - 10 Eylül 2022 10:39
Başkan Göktepe Alanya’nın tropikal ürünlerini tanıttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

CNN Türk TV ve Habertürk TV’nin konuğu olan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ve üretici Mustafa Ezici, canlı yayında Alanya’nın tropikal ürünlerini tanıttı.

 

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ve bölgede tropikal meyve üretimi yapan Mustafa Ezici, bugün CNN Türk TV ve Habertürk TV canlı yayınının konuğu oldu. Göktepe ve Ezici, canlı yayında Alanya’daki tarımsal sorunlar ve katma değeri yüksek olan tropikal ürünlerin geleceği hakkında bilgilendirme yaptı.

‘ÜRETİCİLERE MANGO ÜRETMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ’

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Mango insan sağlığı için çok faydalı bir meyve. Mangoyu vitamin ve mineral, deposu olarak tanımlayabiliriz. Mangonun ekonomik getirisi de çok fazla. Bir mango ortalama 1 kilo 250 gram civarında. Ekonomik verim yaşı 6-7 yaşlarında iken 100 kg’a kadar meyve verir. 10 yaşında ise 150-170 kilo meyve verimi oluyor. Mango ilk hasata başlandığında kilosu 125 TL idi. Şu anda ise dalında 90 TL’ye hasat ediliyor. 1 dönüme 110 tane fidan dikiliyor. Bütün üreticilerimize mango etmelerini tavsiye ediyoruz. Birim alandan maksimum verimi almak için ilave fidanlar ekiyoruz. Bir dönüme 150 adet fidan dikimi uygundur. Damla sulama sistemi ile sulama yapıyoruz. Üretici 1 dönemde 500-750 bin TL arasında gelir elde ediyor. Bakanlığımız kent mango çeşidini tescillediler. Biz de üreticilerimize kent çeşidini tavsiye ediyoruz. Üreticilerimiz isterlerse bakanlıktan izin alarak üretime devam edebilirler. Mango meyvesinin girdi maliyetleri diğer ürünlere göre çok daha uygun. Dünya pazarında şu anda 4 tane ülkeye ihracatımız başladı. Ben kendi bahçem de üretici kayıt defteri ile bakanlığımızın kontrolü ile tavsiye ettiği ürünleri kullanıyorum. İhracata başladık. Şu anda talebe yetişemiyorum. Su kıtlığı çeken üreticilerimize mango ekmelerini tavsiye ediyoruz. Üretim yapmak isteyenler Alanya Ziraat Odası’na ve Mustafa Ezici’ye müracaat edebilirler. Teknik ekibimizle birlikte her zaman üreticilerimize destek olmaya hazırız” dedi.

 

‘1 MİLYAR DOLARLIK MANGO PAZARI VAR’

Bölgede tropikal meyve üretimi yapan Mustafa Ezici, “Mango üretimine 8 yıl önce başladım. İlk önce Mısır’dan getirdim getirdiğim 37 fidan ektim. Fidanlar meyve vermeye başlayınca 2019 yılında Tarım Bakanlığının izniyle 54 bin tane ticari fidan getirip üretime devam ettim. Bu sene 500 tonun üzerinde meyve bekliyorum. Kent cinsi 600 gram ile 1 kilo 200 gram arasında çok lezzetli meyve veriyor. Bu sene iki defa Rusya ve Moskova’ya ihracat ettik. 650 bin tonluk bir Avrupa pazarı var. Uçak cinsi mangonun kilosu Avrupa’da 17 Euro‘ya satılıyor. Biz burada en değerli olan Uçak mangoyu üretiyoruz. 80 ülkeye ihracat durumu var. Mango muzdan sonra dünyada en çok üretilen ikinci meyve. Dünyada en çok üretim Ocakla-Haziran ayları arasında üretiliyor. Biz de ise Ağustos- Aralık ayı arasında üretiliyor. İsrail ve Mısır dışında rakibimiz yok. 1 milyar dolarlık Mango pazarı var. 10 yıl içinde dünyanın en büyük mango üreticisi olabiliriz. Mango ilk ekildiği sene 5 kg üretim ile başlayabiliyorsunuz. 300 sene yaşayan bir ağaç. Çok bakım istemiyor. Çok fazla meyve veriyor. Yılda iki kez meyve veren ağaç var. Yakında onu da getireceğiz. Yakın gelecekte çok büyük bir üretim bekliyorum. Japonya’da üretilen Miyazaki mangonun kilosu 100 dolara satılıyor. İnşallah onu da üretip Japonya’ya ihracat yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.