DOLAR 32,3208 0.2%
EURO 35,0455 -0.28%
ALTIN 2.307,421,33
BITCOIN 22883873,00%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
BŞB ile davalık olan Alanyalı halcilerden ilk yorum!

BŞB ile davalık olan Alanyalı halcilerden ilk yorum!

ABONE OL
10:03 - 15 Nisan 2022 10:03
BŞB ile davalık olan Alanyalı halcilerden ilk yorum!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanyalı halciler Türkler’de inşaat çalışmaları sona ermek üzere olan toptancı haline yetersiz olduğu gerekçesiyle gitmek istemiyor. Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya, “Yeni hale karşıyız. Mücadelemize devam edeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile görüşeceğiz. Bu sadece Alanya halcilerinin sorunu değil. Tarım yara alacak” dedi.

Alanyalı halcilerin Türkler’de bulunan toptancı hali konusunda yürütmeyi durdurma istemiyle Büyükşehir Belediyesi’ne dava açmasının yankıları sürüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında başlanılan Türkler’de bulunan toptancı hal projesi yüzde 95’i tamamlandı. Alanyalı halciler ise Türkler’deki toptancı halinin bitirilmesine az kala burasının yetersiz olacağı ve kamu zararına neden olacağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için büyükşehir belediyesine dava açtı. Davanın ardından konuşan Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya, Türkler’deki toptancı halinde hiçbir imkanın bulunmadığını söyledi. Kaya,“Türkler’de halin temeli atılmadan projenin hazırlandığı aşamada yetersiz, dar olduğunu, fiziki şartların yetersiz olduğunu hep savunduk. Savunmaya da devam ediyoruz. Antalya hali 500 dönüm üzerinde 144 dükkana ve 600 adet ardiyeye sahip. Türkler’de 155 dönümde 159 dükkan, 43 tane de ardiye var. Ardiyeyi çoğaltsak bile dükkanlar çok dar ve küçük. Yetmiyor. Mevcut hallerde biz yerimizden memnunduk. Halin arka tarafında muz paketleme tesisi, paketlerimiz var. Buradan ticaretimizi devam ettirebiliyorduk ama gideceğimiz halde hiçbir imkan yok. Muz paketleyecek bir alan yok. Dışardan ürün getirmek istesek aracı yanaştırıp ürünü indirip satış yapabileceğimiz ortam yok. Onun için yeni hale karşıyız. Mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“TARIM YARA ALACAK”

Yeni hal projesi yapılırken kendilerinin fikri alınıp alınmadığı sorulan Kaya, “Fikrimiz alındı ama Türkler’de 317 dönüm alan üzerinde proje uygulanacaktı ama sonra baktık ki 155 dönüm üzerine uygulanmış. Bundan dolayı bu proje yetersiz. Şu anki hali yıkarlarsa başımızın çaresine bakarız. Bu sadece Alanya halcilerinin sorunu değil. Bu tüm tarımı ilgilendiren bir konu. Tarım yara alacak. Zaten üretim şu an yüzde 50 durmuş durumda. Bir de kuraklık vardı. Haller yeni yere taşınırsa tarım yapılamayacak hale geçek. Ürünler pazarlanamayacak” diye konuştu.

“BÖCEK’E AYNI ŞEYLERİ SÖYLEYECEĞİZ”

20 Nisan’da Alanya’ya gelecek olan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile hal konusunu görüşüp görüşmeyeceği sorulan Kaya, “Bizim daha önce de kendisiyle görüşme talebimiz olmuştu. Alanya’ya gelince görüşeceğiz. Daha önce de 3 kez toplantı yaptık. Bu toplantıların hepsinde Türkler’deki halin yetersiz olduğunu, bize uymadığını, gitmek istemediğimizi üstüne basa basa söyledik. Yine aynı şeyleri kendisine söyleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“YİNE KENDİ BİLDİKLERİNİ YAPIYORLAR”

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de, “Bizi daha geniş, ferah, Avrupai bir yere götüreceklerini söylediler. Şu an bizim mevcut halin eni 7 buçuk metre. 10 metre eninde halimiz olsun dedik. Bizim her halimizin içinde 2 soğuk hava deposu var. 3 soğuk hava deposu istiyoruz. Son 10 yılda muz üretimi 150 bin tondan 850-900 bin tona çıktı. Üretim yoğunluğu Manavgat,Alanya ve Gazipaşa’da. Manavgat’ta üretilen muzun yüzde 70’i Alanya hallerinde ve depolarında satılıyor. Üçüncü soğuk hava deposunu sebzeler için kullanmak istiyoruz. Biz rampası bulunan, kullanım alanı 80 metre olan hal olsun diye proje sunduk. Sunduğumuz projeye ne bakan ne gündeme getiren oldu. Bize önce daha büyük sonra da 155 dönüm bir arazi verdiler. 155 dönümde bize verilecek alan 7 metre diye konuşuldu. En son 5 metre 80 santim hal verdiler. Burada 63 metre kullanım alanı olan bir hal Türkler’de 23 metreye düşüyor. Şu anki halin arkasında 45-50 ardiye var. Türkler’de 155 dükkana 43 ardiye veriliyor. Türkler’deki halde paketleme tesisi yok. Devlet çok sayıda üreticiye muz üretsin diye kredi verdi. Muz üretimi var. Şu anda burada 62 muz paketleme tesisini kapatıyoruz. Gittiğimiz yerde de açamayacağız. Siz muz üretimini 900 bin tona çıkartmışsınız ama bunun satılacağı yeri de kapatıyorsunuz. Burada en büyük zararı üretici ve tüketici görecek. Her toplantımızda Menderes Türel ve Böcek’e proje konusunda yanlış yaptıklarını söyledik. Her görüşmemizde fotoğraf çektirip halcilerle anlaşıldı diyorlar ama yine kendi bildiklerini yapıyorlar. Bizim talebimiz Konaklı-Payallar civarında hallerin birleşmesi. Demirtaş ve Alanya’nın da doğuda uygun bir noktada ikinci bir hal açılmalı. Hem doğudaki üreticilerin ayağına hizmet götürmek hem de ürünleri daha iyi pazarlayabilmek için yeni bir hal üzerinde çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.