DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20837170,60%
Antalya
18°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Budak: “Bakanın şirketine verilen teşvikler kamuoyunu rahatsız ediyor”

Budak: “Bakanın şirketine verilen teşvikler kamuoyunu rahatsız ediyor”

ABONE OL
10:35 - 9 Aralık 2022 10:35
Budak: “Bakanın şirketine verilen teşvikler kamuoyunu rahatsız ediyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahip olduğu şirkete, başında bulunduğu Bakanlık tarafından Bodrum Türkbükü’nde yapılan 25 dönümlük orman arazisi tahsisinin etik olmadığını söyledi. Budak, tahsis edilen alana yapılacak yatırım için Bakanın şirketinin aldığı teşviklerin de kamuoyunda rahatsızlık yarattığını dile getirdi. Budak, “Bodrum’da satın aldığınız otelin yanında 25 dönümlük bir orman alanı var ve siz kendi Bakanlığınıza şirketiniz olarak başvuruyorsunuz, Bakanlığınız onay veriyor, orman alanının tahsisini alıyorsunuz. ‘Ben oteli satın almadan tahsis yapılmıştı ’diye kendinizi savunuyorsunuz. İyi de tahsis edilen yer başka. Kendi imzanızla tahsis yerini değiştirerek, kendi şirketinize rant sağlıyorsunuz. Bu etik midir, hak mıdır, hukuk mudur?” dedi.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurul görüşmelerinde değerlendirmelerde bulunan Budak, şöyle konuştu:

 

“Bodrum’da satın aldığınız otelin yanında 25 dönümlük bir orman alanı var ve siz kendi Bakanlığınıza şirketiniz olarak başvuruyorsunuz, Bakanlığınız onay veriyor, orman alanının tahsisini alıyorsunuz. ‘Ben oteli satın almadan tahsis yapılmıştı ’diye kendinizi savunuyorsunuz. İyi de tahsis edilen yer başka. Kendi imzanızla tahsis yerini değiştirerek, kendi şirketinize rant sağlıyorsunuz. Yetmiyor, bu alanda yapacağınız yatırım için cömert teşvikler alıyorsunuz: Faiz desteği, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, sigorta primi işveren desteği, yüzde 80 vergi indirimi ve aynı zamanda yüzde 40 yatırım katkı payı. Bu etik midir, hak mıdır, hukuk mudur?”

“TGA DENETİM RAPORU ORTADA YOK”

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı(TGA)…  Bildiğiniz gibi, buradan, Komisyondan geçti ve bütün turizm sektörüne; acentelere, otellere, restoranlara bir salma yapıldı, binde 7,5 gibi bir oran. Bununla ilgili sorduk: “Güzel, turizmi tanıtmak için siz bunu topluyorsunuz, neden cirodan topluyorsunuz?” Ya, insanlar zarar ettiği zaman bir şekilde vergi ödemezler, zarar beyan ederler, siz cirodan bunu topluyorsunuz ve şunu sordum, dedim ki buradan bu kadar büyük para elde ediyorsunuz ki benim tahminime göre yıllık 400 milyon dolar. Kendi açıkladıkları turizm rakamlarıyla çarpıp bölüyorsunuz, aynı zamanda restoranların sayısıyla çarpıp bölüyorsunuz, 400 milyon dolar gibi bir rakamı ben çıkarıyorum, yanlışsa “Yanlış.” desin ama o verileri versin. Komisyonda sorduk Sayın Turizm Bakanına, daha önce vermişti 2021 yılında: “Efendim, işte şu kadar gelir elde ettik, şuralardan gelir elde ettik, bu kadar da harcadık.” ve bu Komisyonda, Bütçe Komisyonunda görüşmelerde böyle bir rakam alamadım. Şimdi soruyorum: Ne kadar para topladınız? Nerelerde kullandınız, harcadınız?

“KONAKLAMA VERGİSİNDE SORUMLULUĞU MALİYE BAKANINA ATMAYIN”

Komisyonda ‘Konaklama vergisini Maliye Bakanlığı alıyor, bizle alakası yok’ diye sorumluluktan kaçıyorsunuz.  Ya, şimdi, Maliye Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti devletinin Bakanlığı da siz nerenin Bakanısınız Sayın Bakan? Yani sizin söylediğiniz şu: ‘Ya, efendim, ben yapmadım, onlar yaptı.’ Bütçeye koyduğunuz rakam 2,3 milyar lira yani 2 milyar 300 milyon lirayı siz bütçeye “Bu parayı toplayacağım.” diye koymuşsunuz ve bu kanun buraya geldiğinde, komisyonlara geldiğinde siz bunu savundunuz. Biz de savunduk ama şöyle savunduk: Kardeşim, yerel yönetimlere verilir bu, dünyanın her yerinde böyledir, siz konaklama vergisini alırsınız, yerel yönetimlere verirsiniz. Ama verir misiniz? Sahillerdeki bütün ne kadar belediye varsa Cumhuriyet Halk Partisinin, turizm de orada yapılıyor. O yüzden vermezsiniz.

Toplam bütçenin içinde konaklama vergisinin oranı öyle çok da ciddiye alınacak bir rakam değil ama orada eriyip gidecek, sektörden de alacaksınız ve 2,3 milyar on binde 5’e tekabül ediyor. Ya, bunu yerel yönetimlere eğer vermiş olsaydınız, altyapıyı kalkındırır, gelen turistlerin daha iyi rahat etmesi ve o kentte kültür ve sanat merkezlerinin açılmasına yatırım yapılırdı.

“TÜİK TURİZM GELİRLERİNİ ŞİŞİRİYOR”

TÜİK revizyonunu açıklamadınız. Bakın, 2’nci çeyrekte TÜİK bir revizyon yaptı. O revizyonda konaklamayı yüzde 41, diğer harcamaları yüzde 396 artırdınız ve bu cari açıkta 6 milyar gerilemeye sebep oldu. Çok tartışılan net hata noksan kalemi de tam 6 milyar dolar bu revizyonla düşürüldü. Yani biz sizin hangi rakamınıza inanalım, TÜİK’in hangi rakamına inanalım. TÜİK’e bu baskıya kim sebep oldu, sizler mi yaptınız?

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.