DOLAR 32,5861 0.03%
EURO 34,9679 0.22%
ALTIN 2.423,860,04
BITCOIN 2097297-3,14%
Antalya
23°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Dar gelirli vatandaşın geçim kaynağı kozalar satışa sunuldu

Dar gelirli vatandaşın geçim kaynağı kozalar satışa sunuldu

ABONE OL
10:42 - 2 Haziran 2022 10:42
Dar gelirli vatandaşın geçim kaynağı kozalar satışa sunuldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

HABER: HASAN KAYA / GAZİPAŞA 

Gazipaşa’nın kırsal mahallelerindeki ipek böcekçiliği ve koza üretimi sona erdi.

Alanya Koza Birlik Kooperatifi’nce her yıl nisan ayında Kızılgüney, Yeniköy, Ilıca ve Karatepe mahallelerine dağıtılan ipek böceği larvaları 45 günlük sürenin ardından koza üretimi sona erdi. Gazipaşa’nın Karalar, Ilıca, Yeniköy, Karatepe ve Kızılgüney mahallelerinde yaklaşık 1,5 ay önce dar gelirli vatandaşlara dağıtılan İpek böceği larvaları kozaya dönüştü ve satışa sunuldu. Kızılgüney Mahallesi’nde yaklaşık 16 yıldır koza üretimi yapan Fatma Karateke, “Bize yaklaşık 40 gün önce Alanya Koza Kooperatifi Müdürlüğü, mahallede bazı vatandaşlara koza üretimi için içinde ipek böceği larvası bulunan kutular dağıttı. Biz geçen yıl olduğu gibi, bu yıl 1 kutu aldık. Şimdi ipek kozaları oluştu, hasada başladık” dedi.

KİMSE KOZA ÜRETİMİ YAPMAK İSTEMİYOR

Devletin ipek böceğin larvasının üreticilere bedava dağıttığını belirten Karateke, “Kozaya bakacak yerinde pür sorunu olmasa bu işte çok iyi para var. Pür bulmak çok zor, devlet bu iş için dut fidanı desteği de veriyor. Koza üreteceğin yeri dahi yaptırıyor fakat mahallelerde su sorunu olduğu için dut fidanı ekemiyoruz. Bu nedenle ancak yarım kutu koza üretiyoruz” dedi. Karateke, Koza Birliği’nin ödemeleri geç yaptığı için vatandaşın koza üretimi yağmak istemediğini söyledi.

DAR GELİRLİ VATANDAŞA GEÇİM KAYNAĞI OLUYOR

Bu yıl 45 gün gibi bir zamanda yaklaşık 3000-3500 TL gibi bir para kazanmayı planladıklarını dile getiren Karateke, “Bizler elinin emeği ile geçinen dar gelirli insanlarız. Buradan kazanacağım para ile çocuklarımızı okutmaya çalışacağız” dedi.
Fatma ve Ahmet çiftinin ipek kozası toplayan kızları İrem Karateke ise, “Ben her gün akşam okuldan geldikten sonra bu böceklere pür verip besledim, şimdide ipek kozası için anneme yardım ediyorum. Bunlardan gelecek olan para ile annem bana harçlık verecek” diyerek ipek böceklerini çok sevdiğini söyledi.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.