DOLAR 32,5746 0.09%
EURO 34,9965 0.38%
ALTIN 2.425,930,14
BITCOIN 2086832-3,45%
Antalya
23°

KAPALI

04:36

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Gazipaşa’da patlak riski sona eriyor

Gazipaşa’da patlak riski sona eriyor

ABONE OL
14:46 - 17 Kasım 2021 14:46
Gazipaşa’da patlak riski sona eriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

HABER: HASAN KAYA / GAZİPAŞA 

AK Parti İlçe Başkanı Doğan, Küçüklü’ye yapılacak basınç ayarlama odası ve borunun içine yapılan fiber sarma ile patlakların önüne geçeceklerini söyledi.
AK Parti Gazipaşa İlçe Başkanı Ali Doğan, Gökçeler Barajı’ndan sulama amacıyla kırsal mahallelere döşenen 100 bin metrelik risale hattında yaşanan patlaklar ile ilgili çözüm çalışmalarını açıkladı. Küçüklü Mevkii’nde basınç ayarlama odası yapıldığını müjdeleyen AK Parti İlçe Başkanı Doğan, basınç ayarlama odası sayesinde yaşanan patlakların önüne geçilebileceğini kaydetti.  Gökçeler Barajı’ndan, kırsal mahalle sakinlerinin sulama suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla ilçenin farklı noktalarına 100 bin metrelik risale hattı döşenmişti. Bazı bölgelerde döşenmeye devam eden risale hattının tamamlanan bölgelerine su verilmeye başlandı ancak bazı nedenlerden dolayı hattın bazı noktalarında patlaklar meydana gelmişti. Meydana gelen patlaklar nedeniyle mağdur olan vatandaşlar, çözüm beklediklerini ifade etmişlerdi.

KÜÇÜKLÜ’DE BASINÇ ODASI YAPILACAK

Konuyla ilgili azami hızla faaliyetlerine devam ettiklerini kaydeden Ak Parti İlçe Başkanı Doğan, Gazipaşalı çiftçilere müjdesini açıkladı. İlçe Başkanı Doğan, Küçüklü Mevkiinde yapımı devam eden basınç ayarlama odası ile risale hattına verilen suyun basıncının ayarlanacağını ve patlakların büyük ölçüde önüne geçileceğini kaydetti. Küçüklü Mevkiinde kurulan basınç ayarlama odası ile Hidroelektrik Santrali’nin kullandığı ve enerjisi alınıp atıl olan suyun da risale hattına verilmesine imkan sağlanmış olacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ak Partili Doğan, “Çobanlar Mahallesi’ndeki ve Beyrebucak Mahallesi’ndeki muhtarlarımızla bir araya geldik. Orada bir vatandaşımızın tarlasındaki boru hattı döşemesinde bir sıkıntı varmış onu da aldık. DSİ’ye gittik, oraya gittik yerin keşfini yaptırdık. Tabi orada basıncın yüksek olduğunu, aşağıdaki borunun basınca dayanıksız olduğunu dolayısıyla da buradan su verdiğimiz takdirde geri patlama riskinin olduğunu, buradan ufak daha küçük bir boruyla kendilerinin götürebileceğini söylediler. Onun müsaadesini aldık. Yukarıya kırıcı yapılıyor. Basınç ayarlama odası da diyebiliriz. Elektrik üretirken çıkan suyu bölgeden yakın bir yerden risale hattına alacağız kodu düşük yerlere vereceğiz suyu. Yani elektrik santralinin ürettiğinde enerjisini aldığı su, sulama kanalına girecek. Sulama kanalından da Aydıncık, Beyobası, Hasdere, Çobanlar, Ekmel, Koru gibi kodu düşük yerlere, cazibeyle aktığında basabilecek yerlere ayrı döşenen hatla verilecek. Yani enerjisi alınan suyla, saydığım bölgeyi sulayacağız. Yukarıdan gelen suyun, hatlara basıncı ayarlanarak verilmesi lazım. şu andaki patlaklarımızın birçok sebebi de o yani, bazı suların basıncının ayarlanamaması veya hattın tamamının bitmemesinden dolayı verdiğimiz suyun hattın dayanabileceği basıncının üstünde basınç vermesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla biz orayı yaptığımız zaman o patlakları daha az duyacağız ve göreceğiz. Orası bittiği zaman hem basınç anlamında hem risale sağlıklı çalışması anlamında bir tık daha hedefimize ulaşacağız Allah izin verirse” dedi.
 
BORUNUN İÇİNE FİBER SARMA YAPILIYOR

Doğan, Küçüklü Mevkiine kurulan basınç odasında yönetim odası, kontrol odasının bulunacağının ve nereye ne kadar basınç verilecek, basınç nasıl kırılacak, nerede basınç yüksek, basıncı nasıl düşürebiliriz gibi ölçümlerin yapılacağının bilgisini verdi. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) istatistiksel verilerine göre, risale hattı döşenen yerlerde her 1 kilometrede bir adet patlak riskinin bulunduğunu ifade eden AK Parti İlçe Başkanı Ali Doğan, Gazipaşa’da 100 kilometrelik risale hattında şu ana kadar 14 patlak olduğunu kaydetti. Hiç patlak olmaması için çalıştıklarını söyleyen Doğan, konu ile ilgili çalışmalarını bildirdi. İlçe Başkanı Doğan, “Macar ve Beyrebucak Mahallelerindeki patlaklara gelecek olursak, evet sürekli patlıyor gibi gözüküyor ama kilometrede bir patlak olma istatistiği var genel olarak. Yani biz 100 kilometre boru döşemişiz 14 patlak olmuş daha. Öyle çok fazla abartılı bir patlak sayısı yok. Ama biz bunlar da olmasın istiyoruz. Bununla ilgili geçtiğimiz günlerde DSİ ile görüştük, İbrahim Aydın Milletvekilimizle görüştük, DSİ Bölge Müdürü ile görüştüm ve şimdi sarma ekibi geliyor. Şu anda 2,3 tane baca açtırdık. Macar, Beyrebucak ve Hasdere çevresinde bu bacalardan borunun içine giriş yapılıyor. Borunun içine fiber sarma yapılıyor. Yaklaşık 3 kilometre bitti, 14 kilometre daha yapılacak. Bu 14 kilometreyi içerden sardığımız zaman bu patlaklar Allah izin verirse o bölgedeki daha önce fiber olarak döşenmiş, patlama riski yüksek borunun da patlama riskini ortadan kaldırabileceğimizi umuyoruz. Daha önceki sardığımız yerlerden patlak vermiyor artık. Demek ki içten sarma olumlu bir sonuç verdi” diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİMİZ BİRAZ SABRETSİN

Gazipaşalı çiftçilerden biraz zaman isteyen İlçe Başkanı Doğan, “Çiftçilerimiz biraz sabretsin. Tabi su yok mevsim kışa doğru gelmesine rağmen yağış olmadı. Taban suyu çekildi, sondajlardan sular çekildi. Biz biliyoruz, günlük en az 15-20 telefon geliyor herkese ayrı ayrı anlatıyorum. Biraz sabır, biraz sabır diyoruz. Birazcık da bu sene hava şartları ve iklim koşullarından dolayı olumsuz bir sen yaşadık, yaşıyoruz. Millet baraja çokça umut etmişti, barajda da bu tür teknik hatalar olunca mustarip olduk. Biz de mustaribiz, çiftçimiz de mustarip ama biraz sabırla güzel günlere kavuşacağımızı umuyorum. Sabah 8.30’da DSİ’deydim, hatlara baktım, yapılan çalışmalara baktım, işlerin takibindeyim. İnşallah bu sıkıntılar geçecek, iyi olacak” dedi.

BARAJ SİYASETE MALZEME YAPILMASIN

Kamusal hizmetler üzerinden siyaset yapılmaması önerisinde bulunan İlçe Başkanı Doğan, “Bu tür sıkıntıların da siyasi malzeme yapılmasından rahatsızım. 100 bin metre boru döşemişiz, Antalya’nın ikinci büyük barajını yapmışız ve bu barajı içme suyu, sulama suyu ve elektrik ihtiyacına cevap verecek tonajda ve çapta yaptık. Yani gerçekten her türlü siyasi yoruma açığız, bütün siyaset içindeki yorum yapan, duyarlılık gösteren arkadaşlarımıza da teşekkür ederiz ama bu baraj Gazipaşa’nın barajı, hepimizin barajı. Şu parti, bu parti değil hepimize hizmet edecek. Dolayısıyla bence barajın ya da herhangi bir kamusal çalışmaların eksiği üzerinden siyaset yapmak yerine daha güzelini nasıl yapıyoruz diye siyaset yapılması kanımca Gazipaşa için daha yararlı olur diye düşünüyorum. Herkese saygılıyız, bu konuda kimseden de şikayetimiz yok” diye konuştu.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.