DOLAR 32,5070 0.17%
EURO 34,7926 0.15%
ALTIN 2.489,421,12
BITCOIN 20655165,35%
Antalya
20°

PARÇALI BULUTLU

19:51

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Gazipaşa’da tarım sorunları masaya yatırıldı

Gazipaşa’da tarım sorunları masaya yatırıldı

ABONE OL
12:44 - 15 Aralık 2021 12:44
Gazipaşa’da tarım sorunları masaya yatırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

HABER: HASAN KAYA / GAZİPAŞA 

Gazipaşa’da bir araya gelen ziraat odaları başkanları, çiftçiler ve tarımın sorunlarını konuştu. Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu’nun aralık ayı toplantısı Gazipaşa Ziraat Odası’nda yapıldı. Toplantıda, Antalya tarımının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Tarımda sorunların büyüdüğüne, çözüm bulunması gerektiğine vurgu yapıldı.

Antalya  Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nazif Alp başkanlığında Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik’in ev sahipliği yaptığı toplantıya; Gazipaşa Kaymakamı Orhan Altun, Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Gazipaşa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Burak Özçelik, Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Hamdi Fidan, Gazipaşa Sosyal Güvenlik Müdürü Ali Cengiz Çetinkaya, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ve diğer ilçelerin oda başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nazif Alp, “Bugün burada ilçe ve Antalya genelinde tarımın sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşacağız. Pandemi sürecinde de bir kez daha ortaya çıktı ki bir ülkenin kalkınması tarımdan geçer. Tarımsal üretimini artıramayan ülkeler, sanayi üretimini de artıramaz. Ama Türkiye tarımı can çekişiyor. Hazırlayacağımız raporu, Ziraat Odaları Birliği’ne sunacağız. Artık konuşmak yerine çözüm üretilmesini bekliyoruz. Yer altı sularını çok dikkatli kullanmalıyız. Kaçak sondajlara bir defaya mahsus ruhsat verilmeli. Ardından kaçak sondaj kuyusu açmanın önüne geçilmeli. Bunu bakanlığa çok kez ilettik ama henüz bir çözüm üretilmedi” dedi.

Ziraat Odası başkanlarının kendi ilçelerinde gözettiği sorunların gündeme geldiği toplantıda, Antalya Ziraat Odası Başkanı Başkanı Alp,  “Önümüzün kış olması nedeniyle ısıtma giderleri olarak kömürün tonu 3 bin 700 ila 4 bin lira, odunun tonu bin lira ile bin 200 lira olmuştur. Tarımda kullanılan elektrik ve mazota gelen zamlar yine çiftçimizi zor durumda bırakmaktadır” diye konuştu. Tarımda dış ticaretle ilgili ciddi sorunlar olduğunu kaydeden Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, gerekli düzenlemelerin yapılması için hükümete çağrıda bulundu. Başkan Alp, “Narenciye fiyatları maliyeti 1,50 TL-1,90 TL iken şu anda limon 1 TL, portakal 2-2,50 TL arasında ürünün kalitesine göre değişmektedir. Rusya analizi öne sürerek ülkemizin yapmış olduğu analizi önceleri kabul ederken yaklaşık 1 aydır analizi kendilerinin yapacağını öne sürerek tırlardaki tarım ürünlerini asgari 8-10 gün bekletiyor ve ürünlerin kalitesi bozuluyor. Devletimizin acil olarak karşılıklı heyetler halinde ivedilikle çözüm yolu bulması gerekmektedir. Yine yalnız Rusya’ya bağımlı kalmamak için Avrupa, Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarının devletimiz tarafından çözüme ulaştırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşan Gazipaşa Kaymakamı Orhan Altun, ilçedeki kuraklık sorusuna dikkati çekerek, “Yer altı sularınıın çok  dikkatli ve bilinçli kullanılması gerekiyor. Genel bahsettiğiniz şeylerin adı maliyet enflasyonu. Bunu kimse yadırgamıyor, kimse de bunun üstünü örtmüyor. Maliyet enflasyonunun dışında birkaç tane probleme değinmek istiyorum. Kuraklığı kabul edelim ya da etmeyelim bu sene kendini gösteren en büyük problemlerden biri. Genelde 1 yıl kuralık olup, sonra geçmez. 3-5 yıl devam eden kuraklıklar oluyor. En önemli sorunumuz su problemi. Suyun doğru kullanımı ve suyun adresinin doğru olması önemli. Gazipaşa’da çok fazla kontrolsüz sondaj vuruluyor. Artık neredeyse 200-300 metrelere indi. Her vurulan sondaj başkasının suyunu engelliyor. Bunlar teknik olarak belirlenmiştir. Bireysel zenginleşme ya da bireysel hırs gayreti, bizi toplumsal olarak tarımda büyük bir probleme götürüyor. Yani suyun doğru kullanılmaması toplumsal tarım fakirleşmesine yol açıyor. Bizim öncelikle su yönetimini öğrenmemiz lazım. Yarın bu maliyetin hepsini hallettiğiniz de bile su olmazsa olmuyor. Ana damarımızı kaybetmememiz gerekiyor” dedi.

Tarımın büyük bir zenginlik olduğunu vurgulayan Altun, “Pandemide bizi diğer ülkelerden tarım ayırt etti. Pandemide çiftçilik belgesini beyan eden herkes tarımla uğraşabildi. Yasaklardan etkilenmedi. 2020 ve 2021 yılında bizi en büyük kurtaran da bu oldu. Avrupa’da bugün inanılmaz tarım enflasyonu var. Stokçuluk problemi var. Bunu Cumhurbaşkanımız da devlette tespit etmiş. Stokçuluk sadece tarımda değil, diğer sektörlerde de var. Enteresan fiyat dengesizliği var. Pandeminin kazananı tarımdı. Çünkü ürettik. Hiçbirinizin bu maliyetlere rağmen yarın üretimden vazgeçme şansınız var mı? İşiniz bu, nasıl vazgeçersiniz. Enflasyonist etki ileride genele yayılır mı? Düşüncesi var.  Bizim ülkemiz şöyledir; biraz sallanır ama her sallandıktan sonra rayına daha sağlam oturur” şeklinde konuştu.

Maliyet artışına da değinen Kaymakam Altun, “Bu sorun şuan geçicide olsa var, bunlar ortada.  Maliyet fiyatı belli ama pazardaki fiyat başka. Maliyet 2 lira manava gidiyorsun 10 lira. Burada bir problemimiz var. Aradaki fark neden var? 10 liraya yediğimde çiftçi neden 2 lira kazanıyor? Bu 8 lira nerede? Bunlar üzerine de odaklanmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaymakam Altun’un ardından toplantıya katılan başkanlar tek tek söz alarak tarımda yaşanan sorunlara dikkat çektiler. Toplantıdan sonra  Gazipaşa Ziraat Odası, davetlilere Koru Mahallesi’nde faaliyet gösteren Barco Blanco Restoran’da öğlen yemeği ikram etti. Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, koordinasyon kurulu toplantısına katılan herkese teşekkür etti.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.