Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Şengör, sosyal veya entelektüel sebeplerden dolayı evlilik yaşının ilerlediğine işaret ederek, “18 yaşından itibaren 34 yaşına kadar gebelik olabilir, 34 yaşından sonra yumurta kalitesinde düşmeler başlıyor, özellikle 37 yaşından sonra daha da ilerliyor. En uygun yaş 20 ile 30 yaşları arasında” ifadelerini kullandı.
Özel Vitale Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Şengör, hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler ve gebelik yaşı hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Şengör, üniversite okuyan kişi sayısındaki artışla beraber, gebe kalma ve çocuk sahibi olma yaşının ilerlediğini dile getirdi.
Op. Dr. Şengör, “Yaşla beraber insanların üreme yeteneği azalıyor ama evlilik yaşı ilerlediği için, sosyal veya entelektüel sebeplerden dolayı evlilik yaşı giderek gecikiyor, buna bağlı olarak da gebe kalma ve çocuk sahibi olma yaşı ilerliyor. Yaşla beraber insanların üreme yeteneği azalır, çünkü farkına varmadan zararlı ajanlara maruz kalıyoruz. Radyoaktif durumlar, elektromanyetik dalgalar, kimyasal maddeler, beslendiğimiz gıdalar nedeniyle hücre yapımızda bozulma oluyor. 18 yaşından itibaren 34 yaşına kadar gebelik olabilir, 34 yaşından sonra yumurta rezervinde yumurta kalitesinde düşmeler başlıyor, özellikle 37 yaşından sonra daha da ilerliyor. En uygun yaş 20 ile 30 yaşları arasında. İdeal doğum yapı değişkendir, kişinin fiziksel ve genetik yapısı etkili olabilir, ailevi genetik hastalıklar ve erken menopoz durumu da göz ardı edilmemelidir, bir doktor muayene edip, gerekli hormon testi ve muayene neticesinde karar vermesi daha iyi olur” diye konuştu.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ali Fuat Şengör, gebelik durumunda beslenmenin önemine dikkat çekti. Şengör, gebeliğin birçok kadının arzu ettiği bir durum olduğunu belirterek, süreç içerisinde annenin kendisini 2 kişi olarak düşünmesi gerektiğinin önemine değindi. Şengör, şöyle devam etti: “Gebelikte anne adaylarının tek kişi değil iki kişi düşünmesi lazım, gebelik doğal bir süreç ama tabi anne adaylarına özellikle gebelik sırasında beslenme için bazı önerilerimiz oluyor. Mümkünse bir diyetisyenle mutlaka bir temasa geçmesinde fayda var, bunun dışında gebelerin özellikle sıcak yaz döneminde bol sıvı tüketmesi lazım. Tuz ve aşırı karbonhidrat dediğimiz şekerli mamullerden, hamurlu gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durması gerekiyor. Protein ağırlıklı taze sebze ve özellikle dönem meyvelerini tüketmesini diliyoruz, her gün bir avuç fındık, ceviz gibi B vitamini içeren gıdalar, günlük yumurta, haftalık et tüketimi, ulaşabiliyorsa sağlıklı deniz ürünleri tüketmesini öneriyoruz. Her şeyden önce bol sıvı almak gerekiyor, dengeli belli aralıklarla beslenmeli. Gebe bir kadının alması gereken kilo 9 ila 12 kg arasında, ilk üç ayda genelde iştahsızlık kilo kaybı yaşanıyor. Üçüncü aydan itibaren kadınlar kilo almaya başlar, ideal hali maksimum 12 kilo alır.”
ASAYİŞ
19 Aralık 2024ASAYİŞ
19 Aralık 2024MANŞET
19 Aralık 2024ASAYİŞ
19 Aralık 2024EKONOMİ
19 Aralık 2024ASAYİŞ
19 Aralık 2024ASAYİŞ
19 Aralık 2024