DOLAR 32,3229 0.22%
EURO 35,1198 -0.04%
ALTIN 2.301,361,06
BITCOIN 23041753,05%
Antalya
19°

PARÇALI BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
HASTANE İNŞAATI İHALESİNDE ŞAİBE Mİ VAR?

HASTANE İNŞAATI İHALESİNDE ŞAİBE Mİ VAR?

ABONE OL
09:19 - 31 Mart 2021 09:19
HASTANE İNŞAATI İHALESİNDE ŞAİBE Mİ VAR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sessiz sedasız bir ihale sürecinin ardından geçtiğimiz günlerde inşaatına başlanan Antalya Şehir Hastanesi ihalesini TBMM gündemine taşıdı. Budak, “Ülkenin kaynaklarını adeta kara delik gibi yutan şehir hastanelerinin ihalelerinin de nasıl yapıldığı tam bir muamma. Bunun son örneğini Antalya Şehir Hastanesinde yaşıyoruz. Antalya Şehir Hastanesi ihalesi, şeffaflıktan uzak bir yöntemle, Dünya Bankası verilerine göre dünyada kamudan en çok ihale alan on şirket arasındaki Kolin İnşaat’a veriliyor. Görülüyor ki beşli çete Antalya’ya kadar uzanmış durumda” dedi.

Özel şirketlerin adeta ticarethane gibi idare ettiği şehir hastanelerinin inşaat sürecinin de kapalı kapılar ardında yapılan ihalelerle yapıldığına dikkat çeken Budak, “Cumhurbaşkanlığı 2021 yılı Yatırım Programına göre Antalya Şehir Hastanesinin proje tutarı 1.219.916.000 TL. 2021 yılı yatırımı ise 242.183.000 TL olarak belirlenmiş. 2024 yılında biteceği öne sürülen bu ölçekteki Şehir Hastanesinin ihalesi ne hikmetse yine kamuda dünyanın en çok ihale alan on firmasından biri olan Kolin İnşaat’ın ortak olduğu Nesma Yapı’ya veriliyor. Yöntem yine benzer ihalelerle aynı; pazarlık usulüyle. Kapalı kapılar ardında, şeffaflıktan uzak bir yöntemle yapılan bu ihaleler, artık kamu vicdanını yaralamanın ötesine geçti. Hangi şartlarda nasıl verildiğini bilmediğimiz ihalelerin ağır gölgesi çocuklarımızın geleceğinin üstüne düşüyor. Ama şu da unutulmasın, bu düzen böyle gitmeyecek. Bunların hesabını seçim sandığında soracağız.”

Budak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Antalya’nın Kepez ilçesinde geçtiğimiz günlerde yapımına başlanan 1000 yataklı Şehir Hastanesinin Kolin İnşaat ve Pekerler İnşaat ortak şirketi olan Nesma Yapı tarafından yapıldığı, söz konusu firmanın projeyi davet usulü ile 990 milyon TL’ye üstlendiği bilgisi kamuoyuna yansımıştır.

Antalya Şehir Hastanesi ihalesi ne zaman, hangi usulle yapılmıştır? Söz konusu ihaleye kaç firma davet edilmiş ve kaç firma katılmıştır? Basına yansıyan ihalenin istisnai ihaleler için kullanılan 21-b usulü ile yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu yöntemle yapılmasının gerekçesi nedir? Nasıl bir kamu yararı bulunmaktadır? İhaleyi kazanan firma ihaleyi hangi şartlarda almıştır? İhaleyi kazanan Pekerler İnşaat firmasının internet sitesinde şirketin Sağlık Bakanlığı için çok sayıda hastane inşaatı yürüttüğü görülmektedir. Son dönemde yapılan çoğu ihalenin söz konusu şirket tarafından kazanılmasının nedeni nedir?”

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.