DOLAR 32,5976 0.37%
EURO 34,7960 0.16%
ALTIN 2.495,970,48
BITCOIN 21055075,25%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
İŞTE ALANYA SİYASETİNDE BİR İLKİ YAPAN O ADAM

İŞTE ALANYA SİYASETİNDE BİR İLKİ YAPAN O ADAM

ABONE OL
08:48 - 4 Mart 2021 08:48
İŞTE ALANYA SİYASETİNDE BİR İLKİ YAPAN O ADAM
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya’nın yaşayan tarihçisi, emekli tarih öğretmeni, araştırmacı yazar Oğuz Korum, sosyal medya hesabında, Alanya siyasi tarihinde bir ilki yapan, Alanya’nın ilk Bağımsız Belediye Başkan Adayı olan Nuri Akça’yı yazdı.

İşte, o müthiş yazı…

Bugün Alanya siyasetinden tarihe bir not düşeyim. 1984 yılının mart ayına, 37 yıl öncesine gidiyoruz. Bütün Türkiye’de mahalli seçimler yapılacaktır. Alanya da heyecanla bu seçime hazırlanıyordu. Çünkü 12 Eylül ihtilalinin ardından Türkiye’de yapılacak ilk yerel seçim olacaktı. Merhum Turgut Özal Başbakanlığındaki hükümet Türkiye’yi idare ediyordu. Alanya’ya dönecek olursak. Uzun yıllar sonrası yani Demokrat Parti’den sonra merhum Ahmet Tokuş sonrası Alanya öz evlatları, subay emeklisi Hasan Akçalıoğlu’nu Adalet Partisi’nden ve avukat merhum Ali Dizdaroğlu’nun ardından TBMM’ye, Anavatan Partisi’ne milletvekili olarak gönderecekti.

Demem o ki, iktidar partisinin, yani Anavatan’ın adayı haliyle iktidar gücünü de arkasına alarak şanslı olacaktı. Gelelim 29 Mart 1984’te yapılmış Alanya Belediye Başkanlığı seçimlerine. Anavatan Partisi, Alanya esnaflarından merhum Müstakbel Dim’i aday gösterecekti. Sosyal Demokrat Halkçı Parti, merhum avukat Raif Karagöz’ü aday gösterecekti. Doğru Yol Partisi, 1989 ve 1994 seçimlerinde Belediye Başkanı, 1999’da Anavatan Partisi’nden milletvekili olacak İnşaat Mühendisi Cengiz Aydoğan’ı aday gösterecekti.

Alanya tarihinde bu seçimde ilk defa bağımsız bir belediye başkan adayının ismi, son günlerin moda deyimiyle gündeme bomba gibi düşecekti. Nuri Akça. Alanyalı kısaca Akça diyordu. Kimdi Nuri Akça. Benim de Hacet mektebinde öğretmenim merhum Mevlüt Akça Yılmaz’ın oğlu. Kum, çakıl, nakil, hafriyat işleriyle uğraşan birisi. Akça ismi bir efsane gibi vatandaş arasında konuşulmaya başlanmıştı. Kuyularönü’nde Serdengeçti’lerin dükkanlarının üstünü seçim ofisi olarak kiralıyor. Havaalanı yapma, yıllara dayalı teleferik projesi, Çarşı Caddesi ile Damlataş Caddesi’nden kanalla Venedik gibi denize ulaşma, meyve suyu fabrikası, her gün bir proje açıklıyordu.

Seçim için bolca kıyafet diktirdiği konuşuluyordu. Siyasi partilerin konuşmaları Rıhtım’da yapılırken, Akça’yı yakından tesadüfen takip etmiştim. Kuyularönü’nde fotoğrafta arşivimden sunduğum gibi omuzlara aldılar. Karakol önü yoluyla Rıhtım’a götürdüler. Fotoğrafta görüldüğü gibi konuşmasını yaptı. Hitabeti düzgündü. O günlerin gündemine dair önemli açıklamaları oldu. Siyaset zor zenaat. Vatandaşın oyunu almak zor. Bu güzel konuşma maalesef oya dönüşmedi. Zaman zaman o günleri bizzat kendisiyle yad ederiz. Geçmişte kalan Akça dostumuzun seçim yarışını bugün yad etmiş olduk. Kendisine sağlık, esenlik diliyorum. Eski Alanya’ya ve anılarına selam ola. Kalın sağlıkla.”

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.