DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2076290-2,12%
Antalya
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:54

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
KARADAĞ TARIM POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

KARADAĞ TARIM POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ

ABONE OL
13:31 - 18 Aralık 2020 13:31
KARADAĞ TARIM POLİTİKASINI ELEŞTİRDİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

CHP Alanya İlçe Başkanı Coşkun Karadağ, geçtiğimiz hafta yaşanan şiddetli yağış sonrası tarım alanlarının zarar görmesine ilişkin bir açıklama yaptı. Karadağ açıklamasında, tarım politikalarının planlı olmamasını eleştirdi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Başkanı Coşkun Karadağ, geçtiğimiz hava Antalya ve ilçelerinde etkili olan sağanak yağış sonrası özellikle üreticinin zarar görmesine değindi. Selde en çok muz seralarının zarar gördüğünü belirten Karadağ, kuraklık konusuna da dikkat çekti.

 

Karadağ açıklamasında şu konulara değindi: “Geçtiğimiz hafta bölgemizde müthiş bir yağmur ve sel felaketi söz konusu oldu. Bu yağmur ve selden özellikle bölgemizdeki Antalya dahil, Serik, Manavgat ve Gazipaşa‘da tarım sektöründe bir çok zarar meydana geldi. Ben bu zarardan dolayı da bu sektörle uğraşan tüm çiftçi kardeşlerimize geçmiş olsun diyorum. İnşallah böylesi bir olay tekrar söz konusu olmaz. Ancak geçmiş olsun demekle de tabii ki kalınmamalı. Gerekli tedbirlerin, özellikle bu devirde bizlerin alması gerektiği düşüncesindeyim. Öncelikle Antalya’mızdan Gazipaşa sınırımıza kadar son günlerde tarım politikası, planlı bir şekilde gitmiyor. Muz seralarının akıl almaz bir şekilde yapılması bir program dahilinde olmadığını gösteriyor. Özellikle Serik Ovası’nda yapılan ve sellerde en fazla zarar gören yerler muz seralarıydı. Tabii ki biz tarımın çeşitlendirilmesi ve kalkınması, hız kazanması taraftarıyız. Ancak yapılacak olan tüm yatırımların da plan dahilinde olması gerekiyor. Çünkü muz çok özel bir tarım ürünü, dolayısıyla yapılırken bir planlama dahilinde yapılmalı ve de özellikle toprak analizi, yön tahlili ve su miktarlarının tespiti yapılmalı. Gereken tedbirlerin de baştan alınması gerekiyordu. Şu noktada belirtmek istediğim bir konu var, Hollanda biliyorsunuz tamamen deniz seviyesinin altında bir yer. Ancak hiçbir şekilde su baskınları veya tarımda, sosyal yaşamda hiçbir zarar olmuyor. Çünkü çağımızda artık bunların tedbiri kesinlikle alınıyor ama ne yazık ki bu tür tarım ürünlerinde yani örtü altı tarım yapılırken, birincisi planlama yapılmayarak ikincisi de gerekli tedbirler alınmadan bir girişim söz konusu. Bu konuda da deşarjın düşürülmemesi çok büyük bir eksiklik diye düşünüyorum.

“TOROSLAR’IN ALTI BİR SU DEPOSU”

Artık kuraklık dönemi içerisine girdik. Bir kuraklık tehlikesi Alanya’mızda da söz konusu. Bu kuraklığın yağışların az oluşu, ormanların katledilişi ve gerekli tedbirin alınmayışı bunun asıl sebebi. Ancak kesinlikle yeraltı ve yerüstü sularının kullanımında da yine bir planlama yapılırsa bunların önüne mutlaka geçireceği kanısındayım. Biliyorsunuz Akdeniz’imizin hemen kuzeyi Toroslarla kaplı. Toroslar’ın altı bir su deposu. Ancak ne yazık ki bilinçsizce sondaj yapılması, tarım ürünlerinde bilinçsizce suyun kullanımı, ne yazık ki ülkemizde kuraklığa ve tarım ürünlerinin tehdit edilmesi noktasına getirdi. Belki bugünlerde bunun çok acısını duymuyoruz ama 3-5 sene içerisinde sanki bu acıyı hissedecekmişiz gibi görünüyor. Özellikle yeraltı sondajlarının ve yeraltı kuyularının kullanımının daha planlı bir şekilde yapılmasının tarıma yön vereceğini düşünüyorum. Sel baskınları sadece tarıma değil, halkımıza da büyük zarar veriyor. Özellikle Alanya’mızda, ASAT ve Alanya Hizmet Birimi’nin yaz döneminde aldığı tedbirler, DSİ’nin derelerin ıslahı konusunda yaptığı çalışmalar şehrimizde bir facianın yaşanmasını önledi. Hepsine teşekkür ediyorum. DSİ’nin Alanya’mızda yaptığı gibi tüm Antalya bölgesinde bu tür su deşarjlarını bir an önce yapmalı ve bu tür afetlerin de önüne geçilmelidir.”

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.