DOLAR 32,4992 0.27%
EURO 34,5902 0.26%
ALTIN 2.477,99-0,20
BITCOIN 2051954-4,89%
Antalya
21°

AÇIK

16:52

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Memurlar ve turizm çalışanları yüksek kiralar yüzünden Alanya’yı terk ediyor

Memurlar ve turizm çalışanları yüksek kiralar yüzünden Alanya’yı terk ediyor

ABONE OL
08:15 - 18 Kasım 2022 08:15
Memurlar ve turizm çalışanları yüksek kiralar yüzünden Alanya’yı terk ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Savaş sonrası Rusların akın ettiği Alanya’da ve Antalya genelinde kira fiyatları sadece 5 ay içinde yüzde 100 zamlandı. Memurlar daha uygun fiyatlı kiralar bulabilecekleri şehirlere tayin istemeye başlarken, barınma sorununu aşamayan kalifiye turizm işçileri ise kenti terk ediyor.

Alanya’da son bir yılda üçe katlanan kira bedelleri, kentte yaşayan vatandaşı, memuru, turizm işçisini yıllardır yaşadığı şehirden göç etmeye zorladı. BETAM verilerine göre, son bir yılda ülke genelindeki kiralar yüzde 166,4 oranında artarken, en yüksek artış yüzde 193,3 ile Antalya’da yaşandı.

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı verilere göre, konut fiyatlarının da en çok zamlandığı bölgelerden biri Alanya. Ülke genelinde eylülde yıllık bazda yüzde 184,6 artarak rekor kıran konut fiyatları, Antalya genelinde ise yüzde 235,8 oranında yükseldi.

Özellikle savaşın ardından Ruslar’ın kente yoğun bir şekilde rağbet etmesi sonucu fiyatlar sert şekilde artınca, şehirde yaşayanların göçü hızlandı.

Sozcu.com.tr’ye konuşan Büro Memur Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya, memurların daha uygun kiralar bulabilecekleri illere tayin istemeye başladıklarını; Antalya’ya gelmek isteyen memurların ise bütçelerini zorlayan kira bedelleri nedeniyle şehre gelmekten vazgeçtiği anlattı.

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, merkezde yaşayanların köylere göç ettiğini söylerken; DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ise, binlerce kalifiye turizm çalışanın önemli bir kısmının, ev sahiplerinin tahliye etmek istemesi nedeniyle kenti terk etmeye başladıkları söyledi.

Hisarkaya, “Antalya’da geçinemeyip, çocuğunu okutabilmek için çevre illere taşınmak isteyen memurlar, daha uygun fiyatlı bir ev arayışında. İl dışından Antalya’ya gelmek isteyen memurlar ise uygun fiyata ev bulamadığı için tayinden vazgeçiyor” dedi.

Yalnızca kira değil, ulaşım giderlerinin de memuru zorladığının altını çizen Hisarkaya, “Toplu taşıma ücretleri ya da işine kendi aracıyla gidenler için akaryakıt fiyatları memurun bütçesine olumsuz yansıyor. Tayini çıkmayanlar da şehir içinde biraz daha uygun fiyatlar bulabileceği ilçelere taşınmaya başladı” diye konuştu.

DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu ise, yüksek kira fiyatları nedeniyle kentteki kalifiye turizm emekçilerinin şehri terk edip, özellikle yurt dışında iş arar hale geldiklerini anlattı.

“Antalya’daki turizm emekçileri ortalama 6-9 bin TL aralığında ücretlerle çalışıyor. Kira fiyatları ise en az 6-7 bin TL” diyen Yahyaoğlu, “Çok sayıda turizm işçisi yaşama ve barınma sorununu çözemedikleri için Antalya’yı terk etmek zorunda kaldı. Özellikle Alanya, Manavgat ve Kemer gibi turizmin daha yoğun olduğu yerlerde bu sayı daha fazla” dedi.

Bu göç nedeniyle turizmcilerin kalifiye eleman sıkıntısı yaşadıklarını belirten Yahyaoğlu, “Turizm işçiliği bir meslektir. Kalifiye eleman bulamıyorsanız 5 yıldızlı otelde 5 yıldızlı hizmet üretemezsiniz. Daha düşük bir hizmet de otelinizin fiyatlarını kırar” dedi.

Yahyaoğlu, kalifiye eleman kaybeden turizm sektörünün oluşan açığı göçmen işçilerle kapattığını, iyi yetişmemiş bir işçinin de sektöre zarar verdiğini söyledi ve şu vurguyu yaptı: “Bina mermerden saray ama içerideki eleman dil bilmiyor, garson servis yapmayı, kaşığı çatalı nereye koyacağını bilmiyor ya da sunduğu şarabın özelliklerini, ne marka olduğunu bilmiyor. Böyle bir turizm işçisiyle 5 yıldızlı hizmet veremezsiniz. Bu da sektöre darbe vurur.”

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar da Hisarkaya gibi, kira ve konut fiyatlarındaki yüksek artışların temel sebebinin yabancılar, özellikle de Rusların yoğun talebi olduğunu anlattı.

“Antalya’da kira bedelleri sadece savaş başladıktan sonra, son 5-6 aydır yüzde 100 zamlandı” diyen Çağlar, “Geçen senenin aynı dönemine göre ise yüzde 200’lük bir artış var” diye konuştu.

Öte yandan, Büro Memur Sen Antalya Şube Başkanı Ünal Hisarkaya gibi “Memurlar gelmek istemiyor, olanlar da gitmek istiyor” diyen Çağlar, “Merkezden çıkıp mahallelere, köylere göçen insanlar da var” dedi.

Bunun dışında, öğrenciler ile evlenecek olanların da çok zor durumda olduğunu ifade eden Çağlar, “Evlatlarımızı evlendireceğiz ama bütçeye uygun kiralık ev bulmak çok zor. Fiyatlar çok yüksek” ifadelerine yer verdi.

Hisarkaya, pandemi öncesine kadar Antalya’daki memurların maaşlarının bir kısmıyla birikim yapabildiğini, ev ve eşya sahibi olmalarının çok daha kolay olduğunu ancak gelinen noktada herkesin ‘günü kurtarmaya çalıştığını’ anlattı.

“Antalya’da insanlar birikim yapabiliyordu ama şimdi maaş aldığın gibi gidiyor. Yaşam tarzı günübirlik yaşayabildiğin bir yaşam tarzına dönüştü” diyen Hisarkaya, “Taksitle de olsa ihtiyaç duyulan bir eşya mutlaka alınabiliyordu. Şimdi namerde muhtaç olmamak adına bir mücadele var” değerlendirmesinde bulundu.

Büyükşehirler başta olmak üzere tüm ülkede çalışanlara kira yardımı yapılmasını talep eden Hisarkaya, şöyle devam etti: “Hükümetin kira yardımı gibi peşinatlarla destek yapması gerekir. Önümüzde yılbaşı var, maaşlara güzel bir artış istiyoruz ama maaş arttıktan sonra temel mal ve hizmetler daha fazla zamlanıyor. Memur ve çalışanlar yine ekside kalıyor. Enflasyonun düşmesi, piyasadaki fiyatların en azından daha fazla artmaması sağlanmalı ki maaş zamlarının da bir anlamı olsun.”

Öte yandan, dün TÜİK’in açıkladığı Konut Satış İstatistiklerine göre, Antalya’da satılan her üç konuttan birini yabancılar aldı.

Sozcu.com.tr’den Serkan Üstün’ün haberine göre, yabancılara yapılan konut satışları 2022’nin ilk 10 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26,9 arttı. Antalya genelinde satılan 6 bin 323 konutun 2 bin 123’ü yabancılara satıldı. Yani yabancıya satışın toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 33,57 oldu. Diğer bir değişle Antalya’da satılan her üç konuttan birini yabancılar almış oldu.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.