DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2077822-1,44%
Antalya
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:56

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Muz üreticileri, yeni sezon hazırlıklarına başladı

Muz üreticileri, yeni sezon hazırlıklarına başladı

ABONE OL
10:34 - 3 Mart 2022 10:34
Muz üreticileri, yeni sezon hazırlıklarına başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

HABER: HASAN KAYA / GAZİPAŞA

Gazipaşa’da hasadı sona eren muzluklarda, yeni sezon hazırlıkları başladı. Sezonu zararla kapatan muz üreticilerinin umudu yeni sezonda.

Gazipaşa’nın kırsal mahallelerinde ki muz bahçelerinde hasatların sona ermesiyle yeni sezona hazırlık için bakım çalışması başladı. Yaklaşık 15 bin dekar alanda örtü altı tarımın yapıldığı Gazipaşa’da yıllık 45 bin ton ürün elde ediliyor. Muz üretiminin en yaygın olduğu Muzkent, Zeytinada, Beyrebucak, Güney, Yakacık, Macar, Koru mahallelerinde hem muz bahçelerinde hem de seralarda bahar bakımı başladı. Önce ağaç motoru ile yaşlı meyve vermeyen muz ağaçlarını kesen işçiler, daha sonra muzları çapalayıp diplerindeki zararlı otları temizliyor. Bazı vatandaşlar ise yeni muz seraları kurmaya devam ediyor. Yaklaşık 14 bin dekar alanda muz üretimi yapılan ilçede yıllık 40-45 bin ton muz rekoltesi gerçekleştiriyor. Bahçelerde günübirlik çalışan işçiler, eski muz ağaçlarını söküp, genç muz ağaçlarının büyümesi için kazma ve çapalama işlemi yapıyor. Yaklaşık 2 ay kadar devam eden muz bakımlarında çok sayıda vatandaş da geçimini sağlıyor. Muzun seradan yeşil dal halinde satışının ise 6,5 -7 TL arasında olduğu öğrenildi.

BAHÇELER TEMİZLENİYOR

Gazipaşa’da muz üretimi yapan çiftçiler, muz seralarının bakımına başladı. Muz seralarında bakım için bir ay işlem yapılacağını kaydeden üreticiler, “Cemrelerin düşmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte toprak harekete geçiyor. Bununla beraber bitki de harekete geçiyor. Bitki saçaklarını harekete geçirmeden toprağın işlenmesi gerekiyor. Biz de toprağın işlenmesine başladık. Bir ay boyunca işleme yapılacak. Bu süreden sonra işlememek gerekiyor. Çünkü bitkinin saçakları günlük 10-15 cm. yol aldığı için bitkiye zarar verebilir. Üzerindeki sert tabakanın kırılması gerekiyor. Eğer kırmazsak bitkinin kökleri hareket edemeyecektir. Seralarımızı yeni sezona hazırlıyoruz. Bir sonraki ilk muz hasadımız eylül-ekim aylarında yapılacak” diye konuştular.

 

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.