DOLAR 32,3425 0.07%
EURO 35,0274 -0.2%
ALTIN 2.316,411,73
BITCOIN 22856412,93%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
NORMALLEŞME SÜRECİ BUGÜN BAŞLIYOR

NORMALLEŞME SÜRECİ BUGÜN BAŞLIYOR

ABONE OL
07:44 - 27 Mayıs 2020 07:44
NORMALLEŞME SÜRECİ BUGÜN BAŞLIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Normalleşme sürecinde ikinci aşama bugün başlıyor. Korona virüs tedbirleri kapsamında getirilen tedbirler normalleşme takvimi kapsamında hayata geçiriliyor. Normalleşme takvimi 27 Mayıs ikinci aşama takvimi ile bugünden itibaren başlayacak. Peki, toplumsal yaşamda neler değişecek? İşte, merak edilen detaylar…

Son verilere göre 25 ilde bir haftadan beri yeni vaka görülmüyor. 50 ilde ise her gün görünen ek vaka sayısı 10 civarında. Ancak lokal hareketliliklere bağlı olarak yaşanacak artışlar ve sıçramalar, il pandemi kurullarının kararlarıyla izlenecek.

Normalleşme takvimi 27 Mayıs Çarşamba günü yani sokağa çıkma yasağının kalkmasıyla birlikte ikinci aşamaya geçecek. Korona virüsü tedbirleri normalleşme birlikte biraz daha hafifleyecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, normalleşme döneminin artık başladığını ve tedbirli olarak tüm ulaşım modlarını yeniden hayata geçireceklerini belirten Karaismailoğlu, yeni dönemdeki seferlere dair şu bilgileri verdi:

“Covid-19 tedbirleri nedeniyle ara verilen YHT seferleri, perşembe günü saat 07.00’de Ankara-İstanbul seferi ile başlatılıyor. İlk yüksek hızlı trenimizi sabah İstanbul’a uğurlayacağız. Trenimiz yarı kapasiteyle çalışacak. Sadece Sağlık Bakanlığı bilişim sistemleri veri tabanı üzerinden Hayat Eve Sığar (HES) kodu almış ve seyahat belgesi olan vatandaşlarımız bu seferde seyahat edebilecek.”

NORMALLEŞME TAKVİMİ – İKİNCİ AŞAMA

İlk normalleşme takvimi: Birinci normalleşme takvimi 11 Mayıs günü başladı.

İkinci normalleşme takvimi: 27 Mayıs ikinci normalleşme takvimi bugün başlıyor. Öte yandan ülke genelinde 4 gündür uygulanan sokağa çıkma yasağı da sona erecek.

İşte normalleşme takvimi:

Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs’ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı’nın atama, görevlendirme ve personel temini 1 Haziran’da, celp işlemleri 5 Haziran’da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran’da yeniden başlayacak.

Belediye kredi ve İller Bankası ihaleleri 27 Mayıs’ta yeniden açılacak. Salgın hastaneleri sayıları 1 Haziran’dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişe başlamaları sağlanacak.

29 Mayıs’tan itibaren camilerde cuma namazı kılınabilecek.

YKS 27-28 Haziran’da, LGS 20 Haziran’da, askeri öğrenci sınavı 14 Haziran’da yapılacak. Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönebilecekler. Adliyeler ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, uzlaştırmacı görevlendirmesi, icra iflas takipleri durdurulması 15 Haziran’da sona erecek. Gereken temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemiyle çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartı ile berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs’ta faaliyete geçmişti.

RESTORANLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Ramazan Ayı’ndan sonra uygulanan kısıtlamalarda kademe kademe rahatlama olacak. Restoranlar, kafe ve lokantaların normalleşme sürecinin ikinci yarısı olan haziran ayı ortasında açılması planlanıyor. Restoranlarda maske ve mesafe kuralı zorunlu olacak, sandalye sayısı azaltılacak.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, “Bayramdan önce restoranların açılması düşünülmüyor. Bayramdan sonraki süreçte salgının seyrine göre değerlendirilecek” dedi.

PAZARLAR VE KAPALIÇARŞI NE ZAMAN AÇILACAK?

Pazaryerleri, sosyete pazarları hariç 11 Mayıs’ta açıldı. Sosyete pazarlarının da Haziran ayının başında açılması planlar arasında. Merakla beklenen Kapalıçarşı da 1 Haziran’da açılacak. Pazar yerlerinde uygulanan maske zorunluluğu ve mesafe kuralı, sosyete pazarı ve Kapalıçarşı’da da uygulanacak. Genelgeyle, il, ilçe ve beldelerdeki pazar yerlerinde, giyim, oyuncak, çiçek, fide, zücaciye/nalburiye gibi ihtiyaç malzemelerinin satışına getirilen kısıtlama kaldırıldı.

Söz konusu malzemelerin 11 Mayıs saat 09.00’dan itibaren geçerli olmak üzere pazarlarda satışına izin verildi. Pazar yerlerinde bu malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafı, daha önce yayımlanan genelgelerle mevcut pazar yerleri için getirilen her bir satış yeri arasında en az 3 metre mesafe olması şartı, pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske kullanması tedbirleri başta olmak üzere belirlenen tüm kurallara uyacak.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.