DOLAR 32,5612 0.14%
EURO 34,8674 0.57%
ALTIN 2.427,46-0,20
BITCOIN 21739771,36%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

19:56

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Özçelik: “Tarım alanları susuz kalacak”

Özçelik: “Tarım alanları susuz kalacak”

ABONE OL
11:47 - 26 Ocak 2023 11:47
Özçelik: “Tarım alanları susuz kalacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya gibi aralık ve ocak aylarını çok az yağışla geçiren Gazipaşa, kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Kar ve yağmur sularının besleyemediği Gökçeler Barajı’ndan HES için su salındığını söyleyen Diş Hekimleri Odası Alanya Temsilcisi Dt. Murat Özçelik “Önlem alınmazsa büyük bir felaket bizi bekliyor. Aksi halde tarım alanları susuz kalacak” dedi.
Küresel iklim değişikliğinin sonucu olan kuraklık, Alanya ve Gazipaşa’da boy göstermeye başladı. Türkiye genelinde yağışlar normale göre yüzde 38 azalırken, Alanya ve Gazipaşa aralık ve ocak aylarını çok az yağışla geçirdi. Kar ve yağmur sularının besleyemediği Gökçeler ve Dim barajlarında su oranı ciddi şekilde azaldı. Gökçeler Barajı’nda yeterli su olmamasına rağmen, baraj suyunun HES için bırakıldığını dile getiren Diş Hekimleri Odası Alanya Temsilcisi Murat Özçelik, “Gökçeler’de HES faaliyetini durdurmalarını bekliyorum. HES’i işleten şirketin para kazanması mı önemli, yoksa Gazipaşa’mızın susuz kalması mı önemli?” dedi.

Küresel ısınmaya, rant ve talan ekonomisinin neden olduğuna işaret eden Özçelik, “Küresel ısınma, yok edilen ormanlar, her yere açılan taş ve maden ocakları, su kaynaklarına ve derelere yapılan Hidroelektrik Santralleri (HES), hızlı betonlaşma, rant ve talan ekonomisi ile yok edilen yeşil alanlar, meraların-sit alanlarının-tarım alanlarının imara açılması, suyun doğru kullanılamaması ve bütün bunların üzerine yağmursuz ve karsız geçen sonbahar ve kış ayı. Ülkenin hali bu durumdayken maalesef Gazipaşa Gökçeler Barajı’ndaki su seviyesi nerdeyse diplerde. Önümüzdeki günlerde kar yağmaz ve baraj beslenmez ise üreticilerimiz, tarım alanlarımız barajdan gelen sudan mahrum kalacak” dedi.

 

Yaşananlar karşısında yetkilileri uyaran Özçelik, önlem alınmazsa büyük bir felaketin Gazipaşa’yı beklediğini dile getirdi. Özçelik, “Su seviyesinin bu kadar düşük olmasına rağmen HES için su bırakılması tam bir akıl tutulması. HES’i işleten şirketin bir an önce bunu durdurması ve barajdaki su seviyesinin yükselmesi gerekiyor. Ben iktidar yetkililerini şimdiden uyarıyorum. Yağışsız ve karsız geçen bu kış döneminde barajdaki su seviyesinin artması ve yüzlerce üreticimizin yazın suya ulaşabilmesi için HES’in faaliyetini durdurmalarını bekliyorum. HES’i işleten şirketin para kazanması mı önemli yoksa Gazipaşa’mızın susuz kalması mı önemli? Aksi halde tarım alanlarımız susuz kalacak. Hatta içecek su bulmakta bile güçlük çekeceğiz. Önlem alınmazsa büyük bir felaket bizi bekliyor” şeklinde konuştu.

 

 

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.