DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2076047-1,45%
Antalya
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:56

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Öztürk Alanyalı üreticiyi uyardı: “Tarım sigortanızı mutlaka yaptırın”

Öztürk Alanyalı üreticiyi uyardı: “Tarım sigortanızı mutlaka yaptırın”

ABONE OL
08:41 - 20 Kasım 2022 08:41
Öztürk Alanyalı üreticiyi uyardı: “Tarım sigortanızı mutlaka yaptırın”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya’da etkili olan sağanak ve dolu yağışı sera ve tarım arazilerinde hasara yol açtı. Alanya’da dün gece saatlerinde sağanak yağış etkili oldu. Konaklı Mahallesi’nde ise sağanak yağış yerini doluya bıraktı. Mahalle genelinde etkili olan dolu yağışı hayatı felç etti. Seralarda adeta yıkıma yol açan doluların oluşturduğu hasar gün ışığıyla ortaya çıktı. Konaklı Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 10 adet sera ve tarım arazisine hasar meydana geldi. Gölge alanlarda ise geceden yağan duran dolunun kalıntıları dikkatlerden kaçmadı. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekipler seralara giderek hasar tespit tutanağı tuttu.

Öte yandan, Geçtiğimiz yıllarda Alanya’nın Okurcalar ile Demirtaş mahalleleri arasında yaşanan hortum ve fırtına sonrası yüzlerce üreticinin yüzünü güldüren tarım sigortası bu yıl da büyük ilgi görüyor. Özellikle son dönemde Türkiye’yi de olumsuz etkileyen küresel iklim değişiklikleri, ani hortum ve fırtına olasılıkları, üreticiyi yeniden tarım sigortasına sevk etti.

Devlet destekli olan tarım sigortasının, 14 Haziran 2005’ten bu yana çiftçinin ve üreticinin imdadına  yetiştiğini belirten Tarım Sigortası Uzmanı, Konaklı’daki Özkaya Sigorta‘nın sahibi, Alanya Belediyesi himayesinde düzenlenen En Güzel Avokado Bahçesi yarışması birincisi Bilal Öztürk, Alanyalı üreticilere seslenerek TARSİM için geç kalmamalarını istedi.

Aslen Payallar’daki Öztürk ailesinden olan ve tarımın içinden gelen Bilal Öztürk, aynı zamanda hem Kayseri Erciyes Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni, hem de tarım bölümü bitiren, işin mutfağından gelen bir isim.

Gazipaşa ile Kaş arasında pek çok üreticiyle çalıştıklarını, sahadan ayrılmadıklarını, bu nedenle hortum ve fırtına gibi olumsuz hava koşullarından etkilenen üreticilerin 7/24 yanında olduklarını söyleyen Özkaya Sigorta sahibi Bilal Öztürk, Alanya Ziraat Odası ile protokol yaptıklarını, oda üyesi üreticilere TARSİM poliçelerinde yüzde 15′lik bir indirim sağladıklarını kaydetti.

Çiftçilerin ürünlerini, oluşabilecek hasarlara karşı güvence alınmasını amaçlayan tarım sigortasının sadece anlaşmalı acenteler aracılığıyla yapılabileceğini dile getiren Bilal Öztürk, “Havuz sistemi, tüm işlemlerin tek bir elden ve bir standarda bağlı olarak yapılabilmesini sağladığı gibi, güvenilirlik ve devamlılık açısından da önemlidir. Biz 2005’ten beri bu işi profesyonel olarak, yüzlerce üretici ile yapıyoruz” dedi.

Muz ve avokado üreticileri başta olmak üzere tüm üreticilerin mağdur olmamaları adına mutlaka TARSİM yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Prim bedelinin yarısını zaten Devlet karşılıyor. Bize başvuran üreticinin serasına eksper görevlendiriliyor, inceleme yapılıyor, değer biçiliyor, eksper raporu doğrultusunda sigorta firmasının genel merkezi bir teklif hazırlıyor, müşteri de onaylarsa en fazla 3 günde poliçesi hazır hale geliyor” diye konuştu.

TARSİM yaptırılmasının öneminin, geçtiğimiz yıllarda Alanya çevresinde yaşanan hortum, dolu ve fırtınalar sonrası daha fazla ön plana çıktığını vurgulayan Özkaya Sigorta sahibi Bilal Öztürk, “Arzu eden üreticilerimiz bize 0 532 688 29 07 numaralı telefondan ulaşıp bilgi alabilir. Eylül ayı başladı. Olumsuz hava koşulları başlamadan üreticilerimizin TARSİM yaptırmaları kendi menfaatlerine olacaktır” dedi.

TARSİM NE İŞE YARAR?

TARSİM nedir sorusunun tam karşılığı çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün, hayvan ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigorta türüdür. Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için desteklenen tarım sigortalarında bu amaçla yapılan sigorta kapmasına göre poliçelerin ödemesi belirli oranlarda devlet tarafından karşılanır. Bu miktarlar her yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenir. TARSİM tarım sigortası çiftçi ve hayvancılık üreticilerin gelirlerinde afetler sebebiyle oluşabilecek zararların karşılanması ile üretimlerinde devamlılığı sağlar. Düzenli gelire sahip olan ve ürünlerinde zarara karşı güvencesi olan tarım üreticileri böylece iş koşullarında iyileştirme, geliştirme ve modernleşme için daha kolay yatırım yapabilir hale gelir. Doğaya ve doğal afetlere müdahale etmek mümkün olmadığı için tarımsal üretimdeki risklere karşı önlem alma imkanı bulunmadığından devlet destekli tarım sigortası TARSİM, bu tip zararların yükünü hafifletici bir çözümdür.

TARSİM NELERİ KAPSAR?

TARSİM ile tarım ürünleri, hayvanlar, seralar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım aletleri ve makineleri sigorta ile güvence altına alınır. Dolu, fırtına, don, fırtına, hortum, sel, heyelan, taban altı baskını ve deprem, kar ağırlığı (ağaç ve fidanlarda) gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın gibi doğal yoldan veya kaza ile oluşan durumlar, zararlılar ve hayvanlarda meydana gelebilen salgın hastalık ve zehirlenmeler sonucu oluşan zararlar TARSİM kapsamındadır. Bunun yanı sıra kuru tarım ürünlerinde (arpa, buğday, çavdar ve bakliyat) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası yapılır. İsteğe bağlı ürüne ve üretim yapılan alanın koşullarına göre ek teminatlar talep edilebilir. Yaban domuzu, taşıt çarpması, don ve yağmur riskine bağlı ürün veriminde azalma, hayvanlarda hırsızlık ve terör riskleri gibi üreticinin isteğine göre kapsam genişlemesi yapılabilir.

TARSİM’DEN NASIL YARARLANILIR?

TARSİM tarım sigortasından isteyen her tarım üreticisi belirli prosedürleri yerine getirerek yararlanabilir. İlk olarak yapılması gereken TC Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kayıt sistemine üretim yapılan alana göre kayıt yaptırılmasıdır. Tarım sigortaları prim desteğinden yararlanabilmek için bu kayıtların ürün bazında yıllık olarak güncel tutulması zorunludur. Üretim türüne göre sistem üzerinde ayrılan ilgili bölüme kayıt yaptırılır.

Bu bölümler aşağıdaki gibidir.

1- Bitkisel ürünler için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)
2- Seralar için Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS)
3- Su ürünleri için Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS)
4- Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS)
5- Arıcılıkta kovan için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) ve arıcılık için Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) olmak üzere iki sisteme kayıt yaptırılır.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.