DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2067247-1,89%
Antalya
18°

HAFİF YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Tapu işlemleri artık noterde yapılabilecek I ŞAHİN’DEN TEŞEKKÜR

Tapu işlemleri artık noterde yapılabilecek I ŞAHİN’DEN TEŞEKKÜR

ABONE OL
07:52 - 27 Haziran 2022 07:52
Tapu işlemleri artık noterde yapılabilecek I ŞAHİN’DEN TEŞEKKÜR
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

TBMM Genel Kurulu’nda kamuoyunda 6. Yargı Paketi olarak bilinen ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ kabul edildi. Bu kanunla noterlere gayrimenkul satışı yetkisinin de verilmesi uzun süredir tapu devir çilesinin yaşandığı Alanya’da büyük sevinç yarattı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun ile noterler, taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapabilecek, bu sözleşmeyi taraflardan birinin talep etmesi, harç ve giderleri ödemesi halinde tapu bilişim sistemi vasıtasıyla tapu siciline şerh verebilecek, taşınmaz satışı sözleşmesi yapabilecek.

Noterler, taşınmaz satışı başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenleyecek, taşınmaz üzerindeki her türlü kısıtlamayı dikkate alacak ve taşınmaz satışıyla ilgili diğer kanunlarda yer alan sınırlamalar ile usul ve esasları gözetecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak. Satışa engel hukuki durumun varlığı halinde satış işlemi yapılamayacak. Satış sözleşmelerinde sadece tapu harcı alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 liradan az, 4 bin liradan fazla olamayacak ve ücret tarifesinde gösterilecek.

Alanya Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde gerek memur sayısının, gerekse fiziki koşulların yetersizliği nedeniyle Alanya inşaat ve emlak sektörü temsilcileri ile alım ve satım yapan vatandaşlar ve yabancılar uzun süredir büyük sorunlar yaşıyordu. İnşaat ve emlak sektörü temsilcileri “Yabancılar çok uzun süren ve bir türlü bitmeyen Tapu işlemleri nedeniyle taşınmaz alımından vazgeçip ülkesine dönüyor” derken, Alanya’nın tapu devir çilesine ilişkin uzun süredir çalışmalar yürüten, Mahmutlar Mahallesi’ne ikinci bir Tapu ve Kadastro Müdürlüğü açılması için Ankara’ya giden ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, yaşanan gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Başkan Şahin, “1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu kanunla birlikte artık Alanya’ya ikinci bir Tapu ve Kadastro Müdürlüğü açılmasına gerek kalmadı. Alanya’nın bir sorunu daha çözüldü. Alanya Tapu Müdürlüğü’ne önümüzdeki günlerde personel takviyesi yapılacak, önümüzdeki 6 ay için Tapu rahatlatılacak” dedi.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.