DOLAR 32,4850 -0.19%
EURO 34,9653 0.32%
ALTIN 2.434,630,49
BITCOIN 2094474-0,10%
Antalya
24°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Teker’den Alanya için su uyarısı!

Teker’den Alanya için su uyarısı!

ABONE OL
12:40 - 26 Haziran 2021 12:40
Teker’den Alanya için su uyarısı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

17 Haziran’da Dim Alacami’de düzenlenmek istenen ve gerçekleştirilemeyen ÇED toplantısının ardından konuşan Muhtar Kerim Teker, “Eskiden Dim Alacami’de doğa, dere, ırmaklar vardı. Şimdi ölmüş, kendi halinde dere var. Balık zıplasa dışarı çıkacak” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Dim Alacami Mahallesi’nde yaşanan HES protestosunun ardından tekrar konuşan mahalle muhtarı Kerim Teker, mahallesinde ve yaylalarında su sorunu olmadığını ancak HES projesinin gerçekleşmesi halinde Alanya’nın su sorunu yaşayacağını söyledi. Teker, “Su kaynaklarımız abluka altına alınıp tel örgü ile çevrilirse tüm Dim bölgesinin su hakkı ölüyor. İnsanı, doğayı sevenlerle inşallah bu projeyi iptal ettireceğiz. Mahallenin içinde hiçbir hakkımız doğmadı. Birileri gelip bize biz bu köye HES yapacağız. Mahalle halkına sizin de öneriniz, düşünceleriniz nedir diye sormadı. Çıkıp pankartla değil, biz projeyi yürekten istemiyoruz. Çok merak eden varsa bir pazar günü Dim Alacami’ye gitsin. Irmak gibi akan derelerin şu anki halini görsünler. İkinci bir HES’i yaptıklarında Alacami’yi topyekun kaldırsınlar, başka bir yere taşısınlar. Bu proje Dim Çayı’nı bitirecek. Pandemi döneminde doğaya ne kadar ihtiyacımız olduğunu, doğanın ne kadar önemli olduğunu gördük. Köylü üretmezse şehirli aç kalır. Bizim doğamızı katletmesinler. Alanya’nın temiz hava alabileceği sadece Dim Çayı kaldı. Biz bu süreci sonlandırmak istiyoruz. Bu projenin Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve bakanlığında iptali için elimizden gelen mücadeleyi sürdüreceğiz. Tüm siyasi parti başkanlarını 17 Haziran’da mahallemizde düzenlenen toplantıya davet ettim. 17 Haziran’da belki görmek istediğimiz insanlar yoktu ama insanların daha tamamı toplanmamışken bu kadar tepki varsa bunun gelen mühendisleri biraz ürküttüğünü düşünüyorum. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün burada şapkasını çıkarıp bir kez daha düşünmesini istiyorum” dedi.

“İSTİMLAK EDİLEN YERLER ÇOK AZ”

Enerjinin ülke için şart olduğunu ama 9 KV enerji için bir köyü yok etmeye değmeyeceğini belirten mahalle sakinlerinden Kerim İmamoğlu da, buna tüm siyasilerin de karşı çıkacağını söyledi. İmamoğlu, “Proje incelenmemiş. Şu anda bir köy yok edilmek isteniyor. Projenin yapılacağı yerin tamamı köyün tam merkezi. İnşaat 2 mi 5 yıl mı sürer bilmiyoruz. HES’i yapacak şirketi çok araştırdım. İnternet üzerinde en ufak bir şeyi yok. Proje üzerinde bazı muhataplar var. O da Adana’da bir yerde çıkıyor. İleri Enerji Üretim Turizm İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti, ÇED raporunu Bursa’da bir şirkete vermiş. Bursa’daki bir şirket takip ediyor. Köy tarihi bir köy. Vatandaştan istimlak edilen yerler de çok az. Diğer yerlerin tamamı ormanda” diye konuştu.

“ŞİMDİ ÖLMÜŞ, KENDİ HALİNDE DERE VAR”

Eskiden Dim Alacami’de şırıl şırıl akan derelerin var olduğunu söyleyen Muhtar Teker, “Eskiden çay Bucak Köprüsü’nden giriyordu. Dim Alacami’ye kadar doğa vardı. Dere, ırmaklar vardı. Şimdi ölmüş, kendi halinde dere var. Balık zıplasa dışarı çıkacak. Dim Barajı kuruldu. Bölgemizde 10 yıl sebze meyve olmadı. Vatandaşlar pazardan alıp yedi. Şu anda üzümler, incir ağaçları kendisini toparlamaya başladı. Çıktılar bir HES daha yapacağız dediler” ifadelerini kullandı.

“AKAN BİR ÇAYI BİR BORUNUN İÇİNE ALACAKLAR”

HES projesinin Alacami’yi bitirecek bir proje olduğunu vurgulayan Avukat Halime Şenli de, “Orada tanıtım projesi var. Bununla ilgili araştırmalar da yaptım. Kurumlara gittim, görüştüm. Burada baraj olmayacak. Kapalı sistem olacağı için doğaya zarar vermeyecek diyorlar. Böyle bir şey yok. Dim Barajı gibi bir baraj yapılmayacak ama su kaynağından çıktığı yerden kapalı yerlerde, boruların içine alınacak. Köyün içerisinde santral kurup elektrik üretmeye çalışacaksınız. Akan bir çayı bir borunun içine alacaksınız. Dim Çayı diye bir çay kalmayacak” dedi.

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.