DOLAR 32,3434 0.24%
EURO 35,1092 -0.15%
ALTIN 2.307,671,33
BITCOIN 22884013,40%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
‘TURİZM BAKANI HAYAL SATIYOR’

‘TURİZM BAKANI HAYAL SATIYOR’

ABONE OL
13:40 - 15 Ocak 2021 13:40
‘TURİZM BAKANI HAYAL SATIYOR’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

 CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2021 turizm sezonunun nisan ayında başlayacağını açıklamasının gerçekçi olmadığını söyledi. Pandeminin başlangıcından bu yana Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy’un hiçbir öngörüsünün tutmadığını dile getiren Budak, “Sayın Bakan, ‘Mart ayında vaka sayısında 2 binli rakamlara ineriz. Nisan ayı itibarıyla sezonun açılacağını düşünüyoruz’ diyor. Hem Covid-19 Şeffaflık Endeksi’nde son sıralardayız hem de halen etkin bir aşılama başlamış değil. Şeffaflık sağlanmadan ve etkin aşılama programı olmadan Bakanın turizm hedefleri hayaldir” dedi.

 TBMM Başkanlığına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Budak, pandemiyle birlikte turizm sektörünün bankalara olan borçlarının 138 milyar liraya çıktığını, nakit sıkıntısı nedeniyle turizm yatırımcılarının otellerini satmaya başladığını söyledi. Budak, şu ifadelere yer verdi:

“En önemli turizm pazarlarımızdan Almanya ve İngiltere’de vakalar çok hızlı yükseliyor. Hem ölüm hem de vaka sayılarında rekorlar kırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2021 yılında kitle bağışıklığı ya da toplumda büyük çaplı bir bağışıklık beklemediğini açıklıyor.  Ayrıca 21 Ocak tarihli AB Zirvesinde Uluslararası Aşı Sertifikası tartışılacak. AB’nin uyguladığı aşılar dışındaki aşıların kabul görmemesi gündemde. Bizim elimizde sadece Çin’den gelen 3 milyon doz aşı dışında, AB ülkelerinde uygulanan herhangi bir aşı yok. Eğer aşı standartlarına uymayan ülkelere gidilmemesi yönünde bir karar çıkarsa, 2021’de Avrupalı turisti mumla arar hale geliriz. Sağlık Bakanı ve Turizm Bakanı el ele turizm sektörünün tabutuna son çiviyi çakıyorlar.

Turizm Bakanı, kendi ticari işletmeleriyle ilgilenmekten borç batağında kıvranan sektörün dertlerine çare aramaya zaman bulamıyor. Krizde otel satın alıyor. Kendi tur şirketi piyasadaki hakim konumunu kullanarak “Şimdi Al, Baharda Öde” kampanyası başlatıyor. Sayın Bakan’a sormak istiyorum; nisan ayında sezonun açılacağı açıklamasını sorumlu bir Bakan olarak mı, yoksa şirketinin rezervasyonları artırmak isteyen firma sahibi olarak mı yapıyor? Bakan devlet koltuğundan kendi şirketinin pazarlamasını yapıyor.

Bakan Ersoy ayrıca dünyada turist sayısının yüzde 80, Türkiye’de ise yüzde 70 daraldığını söyleyerek yapay bir başarı tablosu sunuyor. Oysa Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre 2020 yılında hem dünya hem ülkemiz yüzde 72 turist kaybı yaşadı. Rakamları çarpıtarak yönetiminizi başarılı çıkaramazsınız. Ortada bir başarı tablosu yok.”

Budak, önergede şu sorulara yer verdi:

“Mart ayında vaka sayısının iki binli rakamlara düşeceği, nisan ayında ise sezonun başlayacağına dair öngörünüzün temelleri nelerdir? Turizm sezonunun açılışı ile ilgili açıklamalarınız öncesinde Sağlık Bakanlığı ve beraberinde Bilim Kurulu ile pandemi süreci ve özellikle aşılama takvimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundunuz mu? Bakanlığın ve Bilim Kurulu’nun bu konudaki görüşleri nelerdir? Sahibi olduğunuz seyahat acentenizin erken rezervasyonla satışa çıkmasının sezon açılışı açıklamanız üzerinde etkisi var mıdır? Covid-19 Şeffaflık Endeksine göre 100 ülke arasında 97’nci sırada bulunan Türkiye’nin turizm alanında güvenilir ülke konumuna gelebilmesi için hangi önlemler hayata geçirilecektir?”

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.