DOLAR 32,3207 0.2%
EURO 35,1354 -0.02%
ALTIN 2.299,270,97
BITCOIN 2286549-0,55%
Antalya
19°

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ALANYA’DA YENİ ÇEVREYOLU AYTEMİZ’E Mİ ÇIKIYOR?

ALANYA’DA YENİ ÇEVREYOLU AYTEMİZ’E Mİ ÇIKIYOR?

ABONE OL
21:35 - 9 Mart 2021 21:35
ALANYA’DA YENİ ÇEVREYOLU AYTEMİZ’E Mİ ÇIKIYOR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

ÖZEL HABER / ALPER KUTAY

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) 13. Bölge Müdürlüğü ile Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde Alanya Gazipaşa Yolu iki aşamada tamamlanıyor.

Ancak yeni çevreyolunun doğudaki ucunun Aytemiz Dolum Tesisleri’nin bulunduğu Yeşilöz’e inmesi akıllara, “Bu özel şirket için yolun güzergahı özel olarak mı tasarlandı?” sorularını getirdi. Alanya’da MHP, CHP, İyi Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin yanı sıra Alanya Kent Konseyi, ALTİD, ALÇED ve çevrecilerin tepki gösterdiği Aytemiz Dolum Tesisleri, tepkilere rağmen neredeyse her yıl kapasitesini büyütüyor.

Devletin kamu vergileriyle yaptığı Alanya’daki yeni çevreyolunun da Aytemiz Dolum Tesisleri’nin önüne denk gelmesi, “Kamunun parası özel firma için mi kullanılıyor?” sorularını gündeme getirdi.

Hali hazırda deniz kıyısından devam eden yol, yukarıdaki dağların arasına alınıyor. Kesişim noktası olarak Kargıcak’ta deniz seviyesine iniyor ve sonra tekrar yükseliyor.

Projede ilk aşama olan Hasbahçe-Kargıcak arasındaki 15.2 km.lik kısmı Antalya Büyükşehir Belediyesi yapıyor. İkinci aşama olan Kargıcak-Yeşilöz arasındaki 16.6 km.lik kısmı ise Karayolları Genel Müdürlüğü yapacak. Alanya-Gazipaşa Yolu adını taşıyan aks toplamda 31.8 km’lik bir uzunluğa sahip olacak.

Yol nereden geçecek?

Proje; Hasbahçe, Cikcilli, Cumhuriyet, Oba, Çıplaklı, Karakocalı, Tosmur, Kestel, Yaylalı, Mahmutlar, Kargıcak, İspatlı, Aliefendi, Demirtaş, Yeşilöz, Hocalar ve Uğrak Mahallesi’nden geçecek.

Fiyatı ne kadar?

Hesaplanan birim maliyetlere göre yatırımın toplam maliyeti 95 milyon 700 bin TL’ye ulaşıyor.

Yol için 842 dönümlük alan kullanılacak.

Güzergâhın Hasbahçe-Kargıcak arasındaki 1. kesiminin platform genişliği 26 m ila 28 m arasında değişecek. Bu yol güzergahı için (28 m x 15.200 metre olmak üzere) 425 bin 600 metrekarelik bir alan kullanılacak. 1. Kısım 3 şeritli, 2. kısım 2 şeritli olacak. Şeritlerin ortalama genişliği 3 metre olacak. Orta refüj için de 4 metrelik bir mesafe ayarlanacak.

Benzer şekilde Alanya Gazipaşa Yolu‘nun Kargıcak-Yeşilöz arasındaki 2. kesiminin platform genişliği ise 25 metre olarak tasarlandı. Dolayısıyla yol güzergahı için toplam yaklaşık 416.125 metrekarelik bir alan (25 m x 16.645 m) kullanılacak. Toplam 31.8 km uzunluğundaki yol için 841 bin 725 metrekarelik alanda inşai faaliyet gerçekleşecek.

Yol ne zaman hizmete girecek?

Hasbahçe-Kargıcak arasındaki 1. kısımdaki yol üzerinde hastane, sanayi sitesi, alışveriş merkezleri, sağlı sollu yerleşim yerleri ile sahil ve plajların bulunuyor. Bu nedenle söz konusu yolun araç ve yaya trafiğini karşılayamıyor. Alanya’nın her geçen gün büyümesi, yapılaşması ve turizm amaçlı artan trafik hacmi nedeniyle mevcut Alanya Yolu’nun şehir içi yol haline gelmiş durumda.

2. etabı oluşturan Kargıcak-Yeşilöz arasındaki inşaat çalışmalarına 2018 yılında başlandı. Bu etabın işletmeye açılış takvimi için 2021 yılı gösterildi. Bu durumda 5 yıllık bir çalışma ile yaklaşık 32 km’lik bir aks inşa edilmiş olacak.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.