DOLAR 33,1173 0.38%
EURO 35,9721 0.3%
ALTIN 2.523,670,65
BITCOIN 22179184.80998%
Antalya
28°

AZ BULUTLU

13:04

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Aycan Fenercioğlu Türkiye’ye NTV’den seslendi

Aycan Fenercioğlu Türkiye’ye NTV’den seslendi

ABONE OL
15:04 - 7 Aralık 2023 15:04
Aycan Fenercioğlu Türkiye’ye NTV’den seslendi
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Alanya’da imza attığı başarılı projelerle dikkat çeken İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, önceki gün NTV’de Melda Yücel Kocaalp’in canlı yayın konuğu oldu. İlgiyle izlenen programın gündeminde ise; inşaat sektörü, konut piyasası, kentsel dönüşüm ve yatırım fonları yer aldı.

Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, Melda Yücel Kocaalp’in sunuculuğunu yaptığı Finans Kafe’nin canlı yayın konuğu oldu. Fenercioğlu, Kocaalp’in kentsel dönüşüm, konut satışları, gayrimenkul yatırım fonlarıyle ilgili sorularına yanıt verdi. İşte Fenercioğlu’nun açıklamalarından satır başları:

Şubat’ta yaşadığımız üzücü depremden sonra kentsel dönüşüm ülkemizin gündemine bir kez daha oturdu. Geçtiğimiz aylarda kentsel dönüşümün yapılmasını hızlandıracak yasa çıktı. Biliyorsunuz İstanbul depremi ülkemizin gündeminde. Dün de Bursa açıklarında bir deprem meydana geldi. Bu yasa ile kat maliklerinin anlaşma oranı yüzde 50 artı 1’e düşürüldü. Bu biraz daha uzlaşıyı artıracak diye düşünüyorum ve bundan sonraki ruhsat sürecinde süreç biraz daha hızlanacak. Yeni yasayla birlikte kentsel dönüşümün İstanbul’da ve ülkemizde daha hızlı olacağını düşünüyorum.

“Konut satışları geçtiğimiz dönemde biraz düştü. Bunun çeşitli sebepleri var; birincisi yüksek faiz. Alım gücü bu yüzden biraz azaldı. Talebin azalmasından dolayı biraz aşağı yönde seyrediyor ama yeterli değil çünkü maliyet yerinde durmuyor. İnşaat maliyetleri döviz endeksli olduğu için konut fiyatlarına inanılmaz bir düşüş olarak yansımadı ama yılbaşından sonra ben biraz daha artar diye bekliyorum. Yeni inşaatlar ile ilgili Türkiye’yi bölgesel olarak değerlendirecek olursak, belli bölgelerde stoklar var ama İstanbul gibi büyük kentlerimizde çok fazla stok yok çünkü geçmişten gelen bir stok talebi de var. Yeni inşaat talebine devam edeceğiz diye düşünüyorum, stoklarla şu an dengeli halde gidiyor. Önümüzdeki sene piyasa koşulları bunu belirleyecektir.

Konut fiyatlarında ise döviz bazında ben biraz daha fiyatlar düşer diye bekliyorum ama çok büyük bir oran olmaz. Belli bir maliyet endeksine dayanıyor. Döviz de yıl sonu endeksli yüksek devam ediyor. Benim tahminim önümüzdeki yerel seçimden sonra, yaz aylarında konut fiyatları belli bir seviyeye oturur ama uzun vadede fiyatlar artar, bunun altını çizmekte fayda var.

Dolar bazında olduğu için maliyetlerde bir artış var ama olağan dışı artış hazır betonda yaşanıyor. Bu da zaman zaman gündeme geliyor. Hatta devlet yakında bununla ilgili bir yasa çıkarmayı planlıyor. Olağan dışı, dövizin üstünde bir artış var. Deprem bölgesinde çok fazla bir talep oldu, bu da maliyet artışını çok etkiledi. Ben son dönemde biraz daha aşağı düşer diye bekliyorum. Tabi burada dövizin artışı çok önemli. Döviz bu seyirde devam ederse malzeme artışları çok az artışla düzenli bir seyirde devam eder. 2024 yılında finansal koşullar daha sağlam bir zemine oturursa ülkemizde, alım gücü artarsa, bu tabi ki yapım gücünü de etkiler.

Gayrimenkul yatırım fonları, gündemimizde olan yeni bir yatırım tercihi. Ülkemiz de bu konuda gelişme kaydetti. Şu an hem kurumsal yatırımcılar hem bireysel yatırımcılar hem vergi avantajları hem de fırsatlardan ötürü güvenilir bir liman olarak görüyorlar. İnşaat firmalarının da bu anlamda adım atması gerekecek. Yatırım fonlarıyla inşaat firmaları ayrılmaz bir ikili. İnşaatın ana kaynağı sermaye, bu da şu an fonlarla sağlanabiliyor, ülkemizdeki kanunlar buna izin veriyor. 2024 yılında gayrimenkul yatırım fonlarının biraz daha ön planda olacağı ve inşaat firmalarının bu yöntemi tercih edeceği ve gayrimenkul yatırım fonu suretiyle bunun değerleneceğini düşünüyorum. Çünkü gayrimenkul yatırım fonu uzun vadede hem döviz bazında hem de banka faizi bazında daha fazla getiri sağlıyor insanlara. Önümüzdeki yıllarda hem Türkiye’de hem Avrupa’da ciddi adımlar atılacağını düşünüyorum. Bu sayede paranın biraz daha kayıt altında olduğu hem de inşaat firmalarının daha kurumsal, kendini daha güvenilir bir zeminde yönettiği bir duraklama olacağını düşünüyorum.

“Ülkemiz içinde bulunduğu coğrafyada güvenilir bir liman. Ukrayna-Rusya savaşı, ülkemize olan tercihi çok tetikledi. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde mülk edinimi sağladılar. Vatandaşlık anlamında ciddi tepkiler bölgemizde oldu ve olmaya devam ediyor. Özellikle son çıkan yasalarla, ikametgah yasasının değişmesiyle bölgemizdeki talep de azalmaya başladı. Bu durum uzun vadede normal bir seviyeye ulaşacak. Pandemiden sonra konut fiyatları ve satışları arttı. Savaşlar bunun tuzu biberi oldu. Yabancıya konut satmak kontrol edilebilirse yanlış bir şey değil ama yerli halkın konforu, güveni ve alım gücünü de gözetmek lazım. Hükümetimiz bununla ilgili çalışmalar yapıyor, yönetmelikler gelecek.”

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
    Özkaya Sigorta


    HIZLI YORUM YAP