DOLAR 32,5473 0.06%
EURO 34,9905 -0.14%
ALTIN 2.436,500,03
BITCOIN 2092915-0,35%
Antalya
22°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Mehmet Şahin’den Alanya’daki barınma krizine reçete

Mehmet Şahin’den Alanya’daki barınma krizine reçete

ABONE OL
08:21 - 13 Ocak 2023 08:21
Mehmet Şahin’den Alanya’daki barınma krizine reçete
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, seçimden sonra 5 yıl boyunca yabancıya konut satışını yasaklayacaklarını açıklamasına Alanya emlak sektörü temsilcilerinden gelen tepkiler sonrası Mehmet Şahin’in ALTSO Başkanlığı döneminde kamuoyuna duyurduğu çözüm önerisi ‘100 bin dolar kriteri’ yeniden gündeme geldi. Şahin, “Bu kriterle hem halkımızı korur, hem de ekonomik profili yüksek yabancıların ekonomimize daha çok katkı sunmasını sağlarız” dedi.

Alanya emlak sektörü temsilcilerinin “Yasak değil düzenleme şart” demelerinin ardından Şahin’in çözüm önerisi yine öne çıktı. Geçen yaz İçişleri Bakanlığı’nca çeşitli bölgelerdeki yabancı yoğunluğu göz önünde bulundurularak içlerinde Alanya’ya bağlı Mahmutlar, Kargıcak, Kestel ve Avsallar mahallelerinin de bulunduğu 781 mahallenin yabancı yerleşimine kapatılması kararının ardından açıklamalarda bulunan dönemin ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’e halktan büyük destek gelmişti.

Şahin’in özellikle “İkamet alacak olan yabancılara sınırlama gelsin. Sadece 100 bin dolar üstü mülk satışlarına ikamet izni verilsin. Yani her önüne gelene değil ekonomik profili yüksek yabancıya ikamet verilsin. Böylece Türk vatandaşlarının fahiş fiyatlar altında ezilmesinin de önüne geçilsin. Hem halkımızı koruyalım, hem de ikameti makul biçimde, ülkemize katma değer sağlayacak şekilde sınırlayalım” şeklindeki önerileri o dönem sektör temsilcilerinin yanı sıra fahiş kira bedelleri ve ev fiyatlarından yakınan halktan da büyük destek bulmuştu.

Öte yandan Şahin, 4 mahalle ile sınırlı olan uygulamanın asgari 100 bin dolar kriteri getirilerek tüm şehre yayılması gerektiğini belirterek, Türkler ve yabancılar arasında bu şekilde adaletin sağlanabileceğine dikkat çekmişti. Bugüne kadar mülk alan veya kiralayan yabancı uyruklulara ikamet izni verildiğine dikkat çeken vatandaşlar, Şahin’in önerisinin hem sektörü hem de vatandaşları korumaya yönelik bir tedbir olduğunu belirtirken, bakanlık yetkililerinin de bu öneriye sessiz kalmaması gerektiğini vurgulamıştılar.

Mehmet Şahin, Alanya’da özellikle devlet memurları ve asgari ücretli vatandaşların zor durumda olduğunu belirterek, “Kiraların aşırı artışı halkımızı zor durumda bıraktı. Öğretmenlerimiz, sağlık çalışanlarımız, polislerimiz, askerlerimiz, tüm devlet memurlarımız kiralık ev bulmakta ve istenen kira bedellerini ödemekte çok zorlanıyor. Bu yüzden haklı olarak Alanyamızdan gitmek istiyorlar. Kirada oturan asgari ücretli işçi, emekçi kardeşlerimiz de aynı durumda. Bu noktada, geçen yaz çözüm önerisi olarak sunduğumuz ve Alanyamızın dinamikleriyle buluşarak değerlendirmesini de yaptığımız 100 bin dolar kriterinin önemi tekrar ortaya çıkıyor. Sadece 100 bin dolar üstü mülk satışlarına ikamet izni verilmesi, her önüne gelene değil ekonomik profili yüksek yabancıya ikamet verilmesi demek. Bu da ikameti sınırlı hale getirir, ekonomik profili yüksek misafirlerimiz şehrimizin ekonomisine daha çok katkı sağlarken, halkımız da kiraların makul seviyelere geri çekilmesiyle fahiş fiyatlar altında ezilmemiş olur. Şöyle ki; şu an Alanyamızda 52 binden fazla olan yerleşik yabancı sayısı 100 bin dolar kriteri uygulanırsa 15-20 bin seviyelerine düşer. Dolayısıyla çok sayıda konut da boşa çıkar. Bu da kiraların hak ettiği seviyeye düşmesini sağlar. Şu an kiralar hak ettiği seviyenin çok üzerinde, fahiş düzeyde. En önemlisi, bir taşla iki kuş vurabileceğimiz 100 bin dolar kriteri ile halkımızı korumuş oluruz. Her zaman her konuda olduğu gibi bu konuda da üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.