DOLAR 32,3846 -0.12%
EURO 34,7324 -0.22%
ALTIN 2.405,99-1,18
BITCOIN 1970736-1,81%
Antalya
27°

PARÇALI BULUTLU

20:06

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
İŞTE ALANYA TRAFİĞİNİN EN BÜYÜK TEHLİKESİ

İŞTE ALANYA TRAFİĞİNİN EN BÜYÜK TEHLİKESİ

ABONE OL
12:24 - 16 Ocak 2021 12:24
İŞTE ALANYA TRAFİĞİNİN EN BÜYÜK TEHLİKESİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

GÜNÜN HABERİ / YASEMİN KAYA

Pandemi sürecinde Alanya’daki restoran, lokanta ve kafeteryaların da kapatılması hazır yiyecek sektörünü şahlandırdı. Paket servise büyük bir yönelme yaşanırken, motosikletli kuryelerin siparişleri kısa sürede yetiştirme telaşı ne yazık ki çoğu zaman maddi hasarlı kazalara sebebiyet veriyor. “Yağmurda, soğuk havalarda işimiz çok zor oluyor; İşverenler, paketi hızlı teslim etmemiz için bize baskı yapıyor” diyen motosikletli kuryelerin çoğu bu işi severek değil, mecburiyetten yaptığını ifade ediyor.

Alanya’da siparişleri yetiştirmek için Okurcalar ile Demirtaş mahalleleri arasındaki geniş bir coğrafyada hizmete veren yaklaşık 70 motosikletli kurye var. Mc Donalds ve Burger King gibi zincir markaların yanı sıra Alanya’da faaliyet gösteren irili ufaklı lokanta, restoran ve pastane de motosikletli kuryelerle müşterilerine en kısa sürede ulaşmaya çalışıyor. Siparişlerin çok kısa sürelerde adrese yetiştirilmesi, bakımsız motosikletlerin kullandırılması, gerekli ekipmanın sağlanmaması ve yasal çalışma koşullarının yetersiz olması kuryeleri zorluyor.

Firmaların reklam ve pazarlama kampanyaları ise kuryelerde zaman baskısı yaratıyor. Paket geç teslim edildiğinde yevmiyeden kesiliyor. Kuryeler de mağdur olmamak için hızlı hareket ediyor. Bu da bazen trafik kurallarının ihlal edilmesine yol açıyor. Motosikletli kuryelerin yaklaşık yüzde 25-30’u part-time, yarısı da kayıt dışı ve sigortasız. Erkek çalışan ağırlıklı sektörde ek iş olarak da kuryeliği seçenler var. Çünkü hayat pahalılığıyla mücadele eden yurttaşlar aldıkları tek ücretle evlerini geçindiremiyor.

Çoğu zaman yevmiyesinden olmamak için siparişi yetiştirmek amacıyla kırmızı ışıkta geçen motosikletli kuryeler hem kendi hem de diğer araç sürücülerinin canını tehlikeye atıyor. Bu konuda Alanya Kaymakamlığı ve Alanya Belediyesi’nin, motosikletli kuryelerle paket servisi yapan işletmeleri uyarması, bakımlı motosiklet temin edilmesi, yağışlı havalarda sipariş yetiştirme sürecinin uzatılması gibi konularda işletmeleri denetlemesi bekleniyor.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.