DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2067247-1,89%
Antalya
18°

HAFİF YAĞMUR

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ALANYA’DA CARETTA KATLİAMINA TEPKİ!

ALANYA’DA CARETTA KATLİAMINA TEPKİ!

ABONE OL
15:35 - 8 Haziran 2020 15:35
ALANYA’DA CARETTA KATLİAMINA TEPKİ!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya’da nesli tükenme tehlikesinde bulunduğu için koruma altında olan caretta caretta kaplumbağalarının yumurtlama dönemi başladı. ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, sahillerdeki yasakların kalkmasının ardından caretta carettaların patlayan flaş ve kamera ışıklarından korktuğu için yumurtlama yapmaktan vazgeçtiğini belirtirken, hayvansever Güldane Şahin ise sahile gelen balıkçıların yuvaların üzerinde ateş yaktığını iddia ederek duruma tepki gösterdi. Son yıllarda sayıları giderek azalan caretta carettaların kumsala yumurta bırakma dönemi Alanya’da başladı. Yeşilöz, Ulaş, Demirtaş, Kleopatra gibi sahillerde sıkça rastlanan caretta carettalar, yumurtalarını bıraktı. Korona virüs tedbirleri kapsamında uzun bir süre ziyaretçi girişine kapatılan plajlarda caretta carettalar çok rahat bir yumurtlama dönemi geçirip yuva yapmaya başladığı gözlemlendi.

Geçen seneye oranla bu sene yumurtlama döneminin daha erken başladığını söyleyen Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan, sayınında daha fazla olduğunu aktardı. Kayhan, “İnsanlar eve kapanınca doğa biraz nefes aldı. Fazla insanın olmaması haliyle hayvanları ürkmemesi bu yumurtlamaları daha da fazlalaştırdı. İnsanlardan şunu rica ediyorum. Bilhassa gece caretta ceretta gördüklerinde lütfen çekim için kameralarının flaşlarını kullanmasınlar. Hayvan ürktüğü zaman yumurtasını bırakmadan geri gidiyor. Yada kırmızı ışıkla çekebilirlerse çeksinler. Gündüzde çok fazla yaklaşmayarak yumurtlamadan sonra denize girerken çekebilirler” dedi.

Yeşilöz Sahilinde 14 yıldır yuvaları gönüllü olarak koruyan hayvansever Güldane Şahin, 16 Mayıs’tan itibaren sahillerde caretta carettalarını yuvalarını yapmaya başladıklarını belirtti. Şahin, “ Burada 35 yuva var ve bunların 20’si yumurtalı yuvamızdır. Zaman zaman sorunlarımız da oluyor. Gelen balıkçılarımız gece boyunca ateş yakıp yumurtaları mahvediyor bu çok üzücü ve bu sık yaşanıyor. Balık tutmaya gelenler misinası kırılıyor onu sahilde bırakıyor. Carettalarımız özellikle yavrularımız buna takılıp boğulup ölebiliyor. Burası sit alanı ve burası hepimizin. Denizimizi mavimizi çevremizi yok etmeyelim” diye konuştu.

Korona virüs döneminde normal hayata dönmeye başladıklarını belirten Şahin, sahillere gelenlerden dikkatli olmalarını istedi. Şahin, “Sahilde zaman zaman gelen insanlardan ricamız, lütfen çöplerinizi, özellikle poşetlerinizi sahilde bırakıp gitmeyin. Elimizden geldiğince mavimizi, yeşilimizi koruyalım. Halkımızdan bu konuda destek istiyorum. Lütfen buraya biraz daha özellikle yumurtalı yuvalarımızı kafeslemede kafes yardımı istiyorum. Biraz da güvenlik açısından burayı kontrol etmelerini rica ediyorum” diye konuştu.

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.