DOLAR 32,1890 0.01%
EURO 34,9765 -0.09%
ALTIN 2.505,83-0,17
BITCOIN 22434160,37%
Antalya
24°

KAPALI

03:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

Alanya’da yetişen limonda hastalık VAR MI?

Alanya’da yetişen limonda hastalık VAR MI?

ABONE OL
06:48 - 1 Mayıs 2024 06:48
Alanya’da yetişen limonda hastalık VAR MI?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’den Bulgaristan’a ihraç edilmek için yola çıkan limonlarda yapılan kontrollerde pestisite rastlandığı belirtilerek sınırdan döndürülmesini değerlendirerek Alanya ölçeğinde konuşan Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, “Alanya’da sıkı takipteyiz. Ürünler sürekli analiz ediliyor” dedi.

Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Uyarı Sistemi RASFF’ten yapılan açıklamaya göre; Türkiye’den Bulgaristan’a ihraç edilen limonlarda chlorpyrifos methyl ve Prochloraz isimli pestisitlerin bulundu iddiası ile ürünler sınırdan geri çevrildi.

Konu hakkında konuşan Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya’da toprağından bahçesine kadar yetişen her üründen numune alındığını belirterek Alanya’da bu pestisitlere rastlanılmadığını belirtti.

Müdür Rüzgar, “Antalya İl ve Tarım Orman Müdürlüğü, Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bakanlık olarak gereken denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Ürünlerden, bahçelerden tarlalardan, meyvelerimizden hasat öncesi ve sonrası sürekli numuneler alıyoruz. Bu ürünleri ziraat mühendisleri ve ekiplerimiz ile analize gönderiyoruz. Üreticilerimize ücretsiz analiz defterleri dağıttık. Ziraat mühendislerimiz sürekli sahada denetimlerini sürdürüyor. Alanya’da böyle bir durum ile karşılaşmadık” dedi.

PESTİSİT NEDİR?

Bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar, bazı organik bileşenler, dezenfektanlar gibi maddelere ve yöntemlere ”Pestisit” ismi verilir. Ürünlerin yetişmesi ve yaşam alanlarımızın zararlı mikroorganizmalardan arınması gibi konularda fayda sağlamasının yanında kullanım yanlışlığına bağlı olarak insan sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturabilmektedir. Pestisitlerin parkinson, lösemi, akciğer, meme kanseri, tip 2 diyabet ve hormon bozukluğu çok sayıda sağlık sorununa neden olabiliyor.

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.