DOLAR 32,4171 -0.02%
EURO 34,8772 0.05%
ALTIN 2.432,93-0,07
BITCOIN 20771921,42%
Antalya
24°

AÇIK

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
“Alanya’daki üreticinin nefes alacak gücü KALMADI”

“Alanya’daki üreticinin nefes alacak gücü KALMADI”

ABONE OL
07:11 - 16 Nisan 2024 07:11
“Alanya’daki üreticinin nefes alacak gücü KALMADI”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya’daki komisyoncular, tüccarlar, çiftçiler ve devletin ilgili kurumlarının bir araya gelip taban ve tavan fiyat uygulamasını oluşturması gerektiğini söyleyerek, “Üreticinin nefes alacak gücü kalmadı” dedi.

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticilerin artan maliyetler karşısında zor günler geçirdiğini ve üretimlerini sürdürebilmeleri için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Göktepe, Alanya’da 22 bin dekarlık örtüaltı sebze üretimi yapıldığını belirterek, başta salatalık, domates, patlıcan ve kabak olmak üzere sebze fiyatlarının maliyetlerin yarısına düşmesiyle üreticilerin ciddi zararlar yaşadığını açıkladı.

Göktepe, “Üreticilere çağrıda bulunarak Alanya Toptancı Hali’nde üretici ve tüccarla ile bir araya gelerek piyasayı oluşturmaya çalıştık. Arz-talep doğrultusunda piyasa kurulduğundan dolayı şu anda patlıcanda ağırlık var. Fiyatı 20 TL olarak belirlenen domateste düşme var. Salatalık 4 TL. Bizler komisyoncu ve tüccarlara bunu söylediğimizde siz alabiliyorsanız alın gibi serzenişte bulunuyor. Üreticilere çağrıda bulundum ama sadece biri piyasa kurmaya katıldı. Yarın Konaklı Hali’nde üreticilerin de dahil olduğu piyasa toplantısına katılacağız. Söz söylemek, ürününe sahip çıkmak isteyen bütün üreticileri bekliyoruz. Şu anda maliyetlerin yarı fiyatında olduğundan dolayı üretici üretimi daha fazla devam ettiremez. Bu saatten sonra elektrik, işçilik, bitki koruma ve besleme ürünlerini kısacaklar. Üretimi sürdürmek, sofralara güvenilir gıdayı getirmek için bizlere başta üreticiler olarak diğer paydaşların yardımcı olması lazım. Geçtiğimiz yıllarda fiyatlar bu noktaya geldiğinde belediyemize çağrıda bulunuyorduk. Belediye fiyatlar doğrultusunda üreticiden alıp tüketiciye ücretsiz şekilde dağıtıyordu. En çok ürettiğimiz ürünlerin başında salatalık, domates, patlıcan, kabak, nispeten de geliyor. Üreticiler olarak güzlük sezonda salatalıktan ciddi anlamda darbe yemiştik. Maliyetleri karşılamamasından dolayı sezon ortasında salatalık seralarının sökümüne neden olmuştu. Yazlık sezonda da bayramın ardından başta salatalık olmak üzere patlıcan, kabak ciddi anlamda darbe gördü. Bu ürünler maliyetinin yarısına satılır durumda” dedi.

Göktepe, yerel yönetime ve bakanlık paydaşlarına çağrıda bulunarak, piyasada denetim mekanizmasının devreye girmesi gerektiğini söyledi.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.