DOLAR 32,5803 0.28%
EURO 35,0088 0.09%
ALTIN 2.462,851,11
BITCOIN 21040421,28%
Antalya
25°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya’ya söz verilen Gıda Sitesi buhar olup uçtu mu? I ALPER KUTAY YAZDI

Alanya’ya söz verilen Gıda Sitesi buhar olup uçtu mu? I ALPER KUTAY YAZDI

ABONE OL
08:28 - 11 Mayıs 2022 08:28
Alanya’ya söz verilen Gıda Sitesi buhar olup uçtu mu? I ALPER KUTAY YAZDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

2014 yılının Mayıs ayıydı.

Yerel seçimler yeni bitmiş, Alanya Belediyesi’nde Ak Partili Hasan Sipahioğlu’nun 15 yıllık belediye başkanlığı sona ermiş, Kestel’den gelen Adem Murat Yücel’in “birinci” dönemi yeni başlamıştı.

Nisan’ın ilk haftası mazbatasını alan Adem Başkan’ın tebrik ziyaretlerini kabul ettiği o günlerin birinde, daha bir kaç hafta önce yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile kapısına kilit vurulan Emişbeleni Belediyesi sınırlarında yapılacağı, bölgeyi kalkındıracağı konuşulan bir proje olan Gıda Sitesi’nin akıbeti gündemdeydi.

Bir turizm kenti olan Alanya’ya, 270 dönüm arazi üzerine devasa bir Gıda Sitesi yapılacaktı.

Bu büyüklükte bir site en yakın Konya’da vardı. Belki de Alanya için bir dönüm noktasıydı.

Bu sitenin nimetlerinden sadece halk değil, onlarca otelci, yüzlerce restorancı, bakkal ve marketçi de yararlanacak, burada üretilen ürünlerle dışa bağımlılığımız kalmayacaktı. Yani, Alanya’da ekonomik olarak bir devrimin sesleri bu kez Emişbeleni’nden duyuluyordu.

İmalatını ALTSO yapacaktı, 2013’ün Haziran’ında seçilen Mehmet Şahin’in belki de görev süresinin ilk yıllarında hayata geçireceği ilk büyük projelerden biri olacaktı.

Projeyi ilk gündeme getiren isimlerden biri, dönemin Emişbeleni Belediye Başkanı, Ak Partili Nurettin Uludağ’dı.

Çünkü bu dev proje, onun doğup büyüdüğü, hakim olduğu, onlarca akrabasının yaşadığı, 5 yıl da yönettiği beldede yapılacaktı.

Gıda Sitesi yapılacak olan arazide işgalci olarak gözüken 12 ailenin tapularını aldığını, tüm pürüzlerin giderildiğini söyleyen Uludağ, bölge ekonomisinin kalkınacağını ve en az 1000 kişiye istihdam sağlanacağını belirtiyordu.

Evet, belediye başkanlığı görevi biteli birkaç hafta olmuştu ama bu basın açıklamalarıyla hem doğup büyüdüğü köyüne, daha da önemlisi Alanya halkına şu mesajı veriyordu: “Alanya için hizmet etmeye devam.”

Bunlar konuşulurken yıl 2014’tü, şimdi ise 2022’nin Mayıs’ındayız.

Aradan koskoca 8 sene geçti, o bölgeye sık gidip gelirim, Gıda Sitesi falan göremiyorum.

O bölgeye sık gidip gelenlere, hatta o bölgede yaşayanlara soruyorum, “Gıda Sitesi yapılıp bitti mi, bin kişi çalışıyor mu?” diyorum, “Ne diyor bu?” dercesine alık alık yüzüme bakıyorlar.

Bu konu önemli. Bu yüzden gelin biraz geçmişe gidelim.

2009’da işbaşına gelen Ak Partili Belediye Başkanı Nurettin Uludağ’ın döneminde arazi için 2010 yılında Alanya Mal Müdürlüğü’ne resmi müracaatta bulunuldu.

Konaklı Mahallesi’nin kuzeyinde, Güzelbağ yolu üzerinde bulunan Emişbeleni’nde 270 dönüm arazi Gıda Sitesi olarak tahsis edildi.

Mal Müdürlüğü, 270 dönümün Gıda Sitesi olarak tahsis edilmesi için 18 ayrı kuruma yazı gönderdi.

18 ayrı kurumdan 17’si Emişbeleni’ne 270 dönümlük alana Gıda Sitesi Projesi’nin kurulması yönünde olumlu görüş bildirirken, dönemin Emişbeleni Belediye Başkanı Nurettin Uludağ ise ne yazık ki ilk aşamada tahsis konusundaki talebe yanıt vermedi.

Mal Müdürlüğü’nün istediği belgelere imza atmayan Uludağ’ın bu tavrı nedeniyle Mal Müdürlüğü, bölgede arazinin tahsisi için onay veremedi.

Hatta Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Gıda Sitesi için ALTSO’ya tahsisi planlanan 270 dönüm arazinin bedelini 40 milyon TL olarak belirlemişti.

Neden onay vermediği sorulan Nurettin Uludağ, “O arazide akrabalarımın evi ve serası var. Ben ALTSO’ya tahsisi için imza atarsam, onlar bana hakkını helal etmez” deyip arazinin ALTSO’ya tahsisi için imza atmazken, Uludağ’ın imza atmadığı 270 dönüm arazi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca 18 Eylül 2012 tarihinde Ankara’da ihale yoluyla satışa çıkarıldı.

2012’de 270 dönüm arazi için 4 milyon 191 bin TL teklif veren, günümüzün Ak Partili Alanya Belediye Meclis Üyesi, Harita Mühendisi Ali Rıza Kayacı’nın bu teklifi, Özelleştirme İdaresi’nce onaylanmadı ve satış gerçekleşmedi.

Özelleştirme İdaresi, 270 dönüm arazinin satışı için ikinci kez ihale yaptı.

Ali Rıza Kayacı, Özelleştirme İdaresi’ne 270 dönüm arazi karşılığı bu kez 5 milyon 950 bin TL teklif verdi. Kayacı’nın teklifini değerlendiren Özelleştirme İdaresi, bu kez arazinin satışına da onay verdi.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun, 270 dönüm arazinin Ali Rıza Kayacı’ya satılması yönünde kararının ardından bölgede evi ve arazisi bulunan vatandaşların mağduriyeti ortadan kalkmış oldu.

Vatandaşlar adına ihaleye katılan ve ihaleyi kazanan Kayacı tarafından hak maliklerine tapularının dağıtılması için büyük uğraş verildi.

Satışın onaylanmasının ardından o dönem basın açıklaması yapan dönemin Emişbeleni Belediye Başkanı Nurettin Uludağ, bölge halkının atalarından kalan topraklarda işgalci durumuna düştüklerini söyledi.

Uludağ, “Buranın tapusu 5 milyon 950 bin lira verilerek alındı. Vatandaşlarla yapılan protokol gereği 270 dönümlük arazinin 83 dönümü ayrılarak protokol gereği hak sahiplerine tapuları verilmek üzere müzakereler başladı. Toplam 12 aile var. 50’nin üzerinde vatandaş bundan faydalanacak. Bu kişiler üzerlerine düşen paraları ödeyerek atalarının yaşadığı yerlerin tapularını alacaklar. Böylece işgalci durumdan da kurtulmuş olacaklar. Sonrasında ise Gıda Sitesi inşaatına başlanacak” dedi.

270 dönümlük bir araziye kurulması planlanan Gıda Sitesi’nde 106 imalathane, et entegre tesisleri, 40 ticari dükkan ve banka olacaktı.

Proje kapsamında ayrıca arıtma tesisi, cami, park ve sağlık koruma bandı, petrol istasyonu, sağlık tesisi, ticaret alanı meydanı, idari ve sosyal hizmet birimi ile kantar da yer alacaktı.

Ama olmadı…

O dönem günlerce konuşulan, belki Nurettin Uludağ’a büyük prim kazandıran o proje hiçbir zaman hayata geçemedi.

Herkes unuttu, biz unutmadık!

Şimdi, o dönem bu işin başrolünde yer alan, dönemin Emişbeleni Belediye Başkanı Nurettin Uludağ’a soralım…

“Nurettin Başkan. N’oldu bizim Gıda Sitesi? Buhar olup uçtu mu, pek yakında geliyor mu?”

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.