DOLAR 32,5769 0.27%
EURO 34,9855 0.02%
ALTIN 2.456,140,83
BITCOIN 20944120,64%
Antalya
25°

AÇIK

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alara Çayı’nda bugün eylem var I BÖLGE HALKI HES’E KARŞI

Alara Çayı’nda bugün eylem var I BÖLGE HALKI HES’E KARŞI

ABONE OL
10:20 - 10 Temmuz 2021 10:20
Alara Çayı’nda bugün eylem var I BÖLGE HALKI HES’E KARŞI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Alanya Alara Çayı üzerindeki HES projelerine karşı hukuk mücadelesi başlatan köylüler, bir bir hukuk zaferi kazanırken, HES şirketleri de inadından vazgeçiyor. Bölgenin ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilmesinin ardından bölge halkı bakanlığa HES’in iptali için dilekçe verdi.

Bölge halkı bugün Alara Çayı’nda basın açıklaması yapacak. Avukat Münip Ermiş, her defasında ‘bölgeye HES yapılamaz’ kararı çıktığını ve buna rağmen yeni bir ÇED süreci başlattıklarını belirterek “Onlar çevreyi katletmeye kararlıysa, bölge insanı çevreyi korumak için onlardan yüz kat kararlı” dedi.

Gündoğmuş’ta Torosların zirvesi Akdağ ve Geyik dağlarında, 50 metre yükseklikten dökülen Uçansu Şelalesi’nin kaynağını da oluşturan Alara Çayı üzerinde 7’si dere, 1’i baraj tipi olmak üzere 8 HES projesi bulunuyor. Akdeniz’e döküldüğü alana kadar yaklaşık 80 kilometre uzunluğa sahip nehir üzerindeki HES projelerinden Hayat 1.1, Hayat 1.2 ve Hayat 2 ve Kamer HES ile ilgili hukuki süreç devam ediyor. 5 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, bu HES’lerin planlandığı alanları da içine alan Uçansu doğal sit alanı, ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edildi.

Bunun üzerine Hayat 1 ve Hayat 2 HES ve regülatör projelerinin bulunduğu Kayabükü’nde muhtar Hacı İbrahim Taşer, 700 köylünün imzası bulunan dilekçeyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Köylüler, Hayat 1.1, 1.2 ve Hayat 2 Regülatör ve HES projelerine ‘ÇED olumlu’ kararı verilmemesini ve Alara Çayı üzerindeki HES projelerinin iptal edilmesini istedi.

Dilekçede, Alara Çayı ve bu çayı besleyen Büyükçay, Küçükçay, Göcük Deresi, Değirmenözü su kaynaklarının suyunun neredeyse tamamının 3 HES tarafından borular içine alınarak kullanılacağı belirtildi. Dilekçede 2010 yılında bu projeler için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının, 2019 yılında da Kamer HES projesinin mahkeme ve Danıştay kararlarıyla iptal edildiği hatırlatıldı.

Geçen yıl Ocak ayında Alara Çayı üzerinde, Kamer regülatörü ve HES projesi için Mayıs 2015’te verilen ‘ÇED olumlu’ raporunun iptali için köylülerin açtığı davada Antalya 2’nci İdare Mahkemesi’nin iptal kararı Danıştay 14’üncü Daire tarafından da onaylanmış ve HES projesi iptal olmuştu. “Bu karardan sonra artık Alara Çayı’nın hiç bir noktasında HES yapılamaz” diyen köylülerin avukatı Münip Ermiş, diğer projeler için şirketlerin yeniden başvuru yapması üzerine şunları söyledi: “Neredeyse 10 yıl oldu. Defalarca keşif yapıldı. Mahkeme 5 ayrı kararında bölgeye HES yapılamaz dedi. Buna rağmen yeni bir ÇED süreci başlattılar. Onlar çevreyi katletmeye kararlıysa, bölge insanı çevreyi korumak için onlardan yüz kat kararlı” dedi.

Alara-Geyik Dağı Milli Park Projesi’nin başvurusu yapan CHP eski ilçe başkanlarından bölge sakini Mevlüt Güven, 1990’da Alara’nın bulunduğu alanın 1. derecede doğal sit alanı olarak ilan edildiğini hatırlattı. 5 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameyle doğal sit alanının hassas korunacak bölge olarak değiştirildiğini belirten Güven, “Buna rağmen aynı bölgede HES projesi yürürlüğe sokuldu” dedi. 19 Mart’ta Danıştay’ın itirazı kabul ederek HES yapılmasının mümkün olmadığı kararını verirken 22 Mart’ta tekrar HES yapılması için bakanlığa müracaat edildiğini belirten Güven, bugün bölge halkının bölgede basın açıklaması yapacağını duyurdu.

Aslen Gündoğmuşlu olan eski CHP Alanya İlçe Başkanı, Yeminli Mali Müşavir Mevlüt Güven, aktivist kimliği ile de tanınıyor.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.