DOLAR 32,5030 -0.01%
EURO 34,8010 -0.52%
ALTIN 2.440,670,20
BITCOIN 2074413-1,23%
Antalya
21°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Seçim çok taraftarla değil, en az düşmanla kazanılır! I ALPER KUTAY YAZDI

Seçim çok taraftarla değil, en az düşmanla kazanılır! I ALPER KUTAY YAZDI

ABONE OL
07:47 - 10 Mayıs 2022 07:47
Seçim çok taraftarla değil, en az düşmanla kazanılır! I ALPER KUTAY YAZDI
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

2001’de kurulan Ak Parti’nin ülke genelinde girdiği ilk yerel seçim, 2004 yerel seçimleriydi.

Alanya’da Anavatan Partisi’nin adayı (ilk kez 1999’da seçim kazanan) Hasan Sipahioğlu, Ak Parti’nin adayı Fahri Yiğit, CHP’nin adayı ise Mustafa Bekar’dı.

Seçim sonucunda Sipahioğlu 10.189, Fahri Yiğit 5.700, Mustafa Bekar ise 5.264 oy aldı.

Ak Parti ile CHP’nin adaylarının aldığı oyların toplamı, ANAP’lı Sipahioğlu’nu bir parça geçmişti. Sadece bir parça.

O dönem “yerelde ittifak” senaryoları olsaydı, 2004’te Alanya Belediye Başkanı büyük ihtimalle Fahri Yiğit olacaktı, CHP’nin de belediye üzerinde büyük etkisi bulunacaktı. Ve tarih buna göre şekillenecekti.

Misal ben 2004 seçimlerinden önce “Ak Parti ile CHP ittifak yapsa Sipahioğlu’nu geçer, Alanya Belediyesi’ni de kazanırlar” diye yazsaydım, eminim çok gülünç duruma düşer, alaycı bakışlara, sataşan sözlere maruz kalmamak için sokağa bile çıkamazdım.

Ama bugün nasıl bir siyasi atmosfer yaşıyorsak, geçmişte “koalisyon dönemleri ülkeyi felakete sürükledi” diyenler, bugün “milletin ve devletin bekası için ittifak şart” diyebiliyor.

Gelelim 2009 yerel seçimlerine…

Anavatan Partisi’nin adayı yine Hasan Sipahioğlu, bu kez Ak Parti’nin adayı Kerim Kılınç, CHP’nin adayı ise Hüseyin Darı’ydı.

Seçim akşamı oylar sayıldı.

Sipahioğlu 17.507, Kılınç 15.540, Darı ise 7.729 oy aldı.

ANAP’lı Sipahioğlu ile Ak Partili Kılınç arasında sadece 1.967 oy farkı vardı. Bakın, 2 bin bile değil.

Misal ben 2009 seçimlerinden önce “Ak Parti ile CHP ittifak yapsa ANAP’lı Sipahioğlu’nu geçer, Alanya Belediyesi’ni de kazanırlar” diye yazsaydım, eminim çok gülünç duruma düşer, alaycı bakışlara, sataşan sözlere maruz kalmamak için uzunca bir süre sokağa bile çıkamazdım.

Ama bugün nasıl bir siyasi atmosfer yaşıyorsak, geçmişte “koalisyon dönemleri ülkeyi felakete sürükledi” diyenler, bugün “milletin ve devletin bekası için ittifak” diyebiliyor.

Gelelim 2014 yerel seçimlerine…

MHP’nin adayı Adem Murat Yücel, Ak Parti’nin adayı (Temmuz 2009’da ANAP’tan transfer edilen) Hasan Sipahioğlu, CHP’nin adayı ise Şefik Türktaş’tı.

Kısa bir mola…

Burada beyin arşivimizi açıp biraz detay verelim.

2004’te ANAP’lı Hasan Sipahioğlu’nun karşısına Ak Parti’den aday olarak çıkan Fahri Yiğit, 1996 yılında bizzat Sipahioğlu tarafından Doğru Yol Partisi’nden ANAP’a transfer edilen Cengiz Aydoğan’ın siyasi başkan yardımcısıydı.

Ancak iddiaya göre; Sipahioğlu’nun, Cengiz Aydoğan’ı ANAP’a transfer ederken talep ettiği ilk maddelerden biri, Fahri Yiğit’in görevden alınıp, yerine o dönem ANAP’lı meclis üyesi olan Şefik Türktaş’ın atanmasıydı ve bu talebi transferden hemen sonra şak diye yerine getirildi.

Ve 1999’da kader birliği yapan Sipahioğlu ile Türktaş, 2014’te bu kez rakip oldular. Hem de biri sağdan, biri soldan adaydı.

Bu arada, 1999’da aynı gün yapılan yerel ve genel seçimlerde Cengiz Aydoğan ANAP’tan milletvekili adayı olmak için başkanlık görevinden istifa ediyor, yerine Hasan Sipahioğlu aday oluyordu.

Peki, bu geçiş döneminde yasal olarak istifa etmesi gereken Cengiz Aydoğan’ın yerine, seçimlere kadar kim “başkanvekili” oldu dersiniz?

Hemen söyleyelim; O dönem ANAP’lı meclis üyesi olan Mustafa Bekar.

Ve aynı Mustafa Bekar, 2004’te nasıl olduysa ANAP’tan CHP’ye transfer oldu ve belediye seçimlerinde başkan adayı olarak Sipahioğlu’nun rakibi yapılıverdi.

Bakın, “rakip oldu” demiyorum, “rakibi yapılıverdi” diyorum. Kim yaptı, kimler devreye girdi, kesseniz söylemem.

Hasan Sipahioğlu, Fahri Yiğit, Şefik Türktaş ve Mustafa Bekar arasında sağdan sola, soldan sağa devinim halinde olan siyasal gizli ittifak iddialarını önümüzdeki günlerde fırsat bulursak paylaşmak isterim.

Gelelim 2014’e…

MHP’li Adem Murat Yücel 60.395, Ak Partili Hasan Sipahioğlu 51.847, CHP’li Şefik Türktaş ise 36.932 oy aldı.

Misal ben 2014 seçimlerinden hemen önce “Ak Parti ile CHP ittifak yapsa MHP’li Yücel’i geçer, Alanya Belediyesi’ni de kazanırlar” diye yazsaydım, eminim okuyucularım beni tefe koyar, sosyal medyada linç kampanyası başlatılır, uzunca bir süre sokağa bile çıkamazdım.

Ama bugün nasıl bir siyasi atmosfer yaşıyorsak, geçmişte “koalisyon dönemleri ülkeyi felakete sürükledi” diyenler, bugün “milletin ve devletin bekası için ittifak” diyebiliyor.

Halkın oylarına ve siyasi tercihlerine ipotek koymak, “ben istediğim kararı alırım, istediğim kurguyu yaparım, siz de oturur izlersiniz, benim istediğim senaryoya oy verirsiniz” demek, seçmene yapılan en büyük haksızlıktır.

Zoraki nikahlar mutsuzluk getirir.

Daha düne kadar hiçbir konuda uzlaşamayan Ak Parti ile MHP, 2019’da yerelde seçimi birlikte aldılar, Alanya’da vitrin önünde çok iyi anlaşıyorlar gibi görünüyorlar ama içeride ne fırtınalar kopuyor, haberiniz yok!

Misal, daha bayramdan birkaç gün önce Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu’nun, MHP’li Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’i ekibiyle ziyaret edip “şehir yönetiminde rahatsız oldukları mevzuları anlatan” bir rapor sunmaları, içeride yaşanan sıkıntıların ilk dışavurumuydu, bekleyin, bunun devamı da şiddetlenerek gelecektir.

2024 yerel seçimleri öncesi ittifakların yerelde yapılmayacağı, her siyasi partinin seçime kendi adayı ile gireceği yönünde güçlü bir inanış var. Ankara’dan gelen duyumlar bu yönde.

Eğer böyle olursa -ki büyük ihtimalle öyle olacak- işte o zaman sadece siyasi partilerin toplumdaki algısı değil, adayların Alanya için ne yaptıkları, toplumda nasıl bir iz bıraktıkları, gelecekte neler yapabilecekleri de büyük önem arz edecektir.

Adayların önünde şunun şurasında bir yıldan az bir süre kaldı.

Ankara’nın yaptıracağı anketlerde birinci çıkabilmek için, aday gösterilirlerse başkanlığı kazanmak için hepi topu bir yıl.

Adem Murat Yücel’e…

Ve Mehmet Şahin’e…

Bu saatten sonra daha dikkatli bakın derim.

Çünkü attıkları her adım, yapacakları her açıklama, başarıya giden yola döşenmiş birer parke taşı olacaktır.

Ve bana göre zafere uzanan; taraftarı daha fazla olan değil, düşmanı en az olan isim olacaktır…

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.