DOLAR 32,4958 -0.15%
EURO 34,9482 0.27%
ALTIN 2.435,060,50
BITCOIN 2063966-2,22%
Antalya
24°

PARÇALI BULUTLU

20:01

AKŞAM'A KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
ALANYA KADIN HAKLARI KORUMA DERNEĞİ’NDEN TEPKİ

ALANYA KADIN HAKLARI KORUMA DERNEĞİ’NDEN TEPKİ

ABONE OL
16:03 - 20 Mart 2021 16:03
ALANYA KADIN HAKLARI KORUMA DERNEĞİ’NDEN TEPKİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı. İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesine Alanya’dan ilk tepki Alanya Kadın Hakları Koruma Derneğinden geldi.

Türkiye, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 3718 sayılı kararın “9. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesi gereğince” alındığı açıklandı. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin son dakika kararı yayımlanması ile resmen yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili Alanya’dan ilk tepki Alanya Kadın Hakları Koruma Derneği tarafından geldi. Alanya Kadın Hakları Koruma Derneği’nin yapmış olduğu basın açıklamasında, “Bu sabah tüm Türkiye olarak yine bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile güne uyandık. Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu,  imzalamaktan gurur duyduğu adını İstanbul’dan alan ‘Kadınlara Yönelik Şiddetin ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedildiğini öğrendik. Bu kararı kabul etmiyoruz, bu karar Anayasaya aykırıdır” ifadeleri kullanıldı.

Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Anayasaya aykırı olduğunu ifade eden Alanya Kadın Hakları Koruma Derneği, “Anayasanın 90. Maddesine göre ;” Usulüne uygun olarak TBMM’nin onayı ile yürürlüğe konmuş Milletlerarası Anlaşmalar kanun hükmündedir. “Bu sözleşmeler Yürütme Tasarrufuyla feshedilemezler. Ancak TBMM’nin yeni bir kararıyla kaldırılabilirler. Ortada bir yetki gaspı vardır ve İstanbul Sözleşmesinin feshedildiğini açıklayan19.03.2021 tarihli  Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi aslında hukuken yok hükmündedir. İstanbul Sözleşmesi hukuken hala yürürlüktedir. “Kadınlara Yönelik Şiddetin ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına şiddetle mücadelenin olmazsa olmazıdır, kadına yönelik şidddetle mücadelenin ve aile içi şiddetle mücadelenin vazgeçilmezidir. Biz haklarımızı istiyoruz; yaşam hakkımızı istiyoruz, erkek şiddetiyle öldürülmek istemiyoruz, tacize tecavüze uğramak istemiyoruz. Biz kadınlar kirli, siyasi oyunlara alet edilmek istemiyoruz. Biz kadınlar, haklarımızdan ve İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz. Her gün erkek şiddetiyle yaşamlarımıza son vermenize izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Özkaya Sigorta

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.