DOLAR 32,3364 0.17%
EURO 35,1895 -0.02%
ALTIN 2.240,68-0,11
BITCOIN 2095486-5,25%
Antalya
18°

AÇIK

13:18

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

HMH Construction
İhsan Ticaret
Bagislar Construction
Alanya Siyaseti Ne Zaman Normalleşecek?

Alanya Siyaseti Ne Zaman Normalleşecek?

ABONE OL
16:29 - 13 Haziran 2021 16:29
Alanya Siyaseti Ne Zaman Normalleşecek?
1

BEĞENDİM

ABONE OL
HMH Construction
Realtor Global

Misal, Ak Parti İlçe Teşkilatı 11 Nisan’da, İyi Parti İlçe Teşkilatı 18 Nisan’da kongre yapacaktı, korona virüs tedbirlerine yakalandı.

***

AK PARTİ

Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu‘nun karşısında aday yok, eli rahat.

Ak Parti’nin artık ülke genelinde gelenek haline getirdiği tek adaylı il ve ilçe kongrelerinden dolayı epeydir kongreler “Genel Merkez” onaylı adaylarla yapılıyor.

Mustafa Toklu, 2009’dan beri siyaset arenasında.

Gençlik Kolları Başkanlığı, Genel Merkez Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı yaparak kendini yetiştiren ve partideki rüştünü ispat eden Toklu, üç yıldır Ak Parti’nin Alanya’daki temsilcisi olarak Ak Parti Genel Merkezi ile Alanya arasındaki koordinasyonu başarıyla sürdürüyor.

Alanyalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun da tam destek verdiği bilinen Toklu, eğer bu ivmesini sürdürür ve üzerine koymaya devam ederse, Alanya siyasetinde uzun yıllar kalıcı olmayı sürdürecektir.

2019 yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı olmasa, Ak Parti’nin Alanya Belediye Başkan Adayı olmasına kesin gözüyle bakılan, kendisini bu yola hazırladığı bilinen Toklu’nun “Başkanlık” hayali ya da projesi bitti mi?

Elbette bitmedi.

Şu anda “kanaatimce” sessiz sedasız 2023 yerel seçimlerine hazırlıyor kendisini.

Tam manasıyla bilerek vites yükseltmiyor, çünkü daha çok erken.

Hatta “Alanya Belediye Başkan Adayı” etiketini bilerek parlatmıyor, çünkü o da biliyor ki bu köprünün üzerinden daha çok su akacak.

Şimdi “Aday” gibi sahaya inse, bu yönünü parlatsa, yıpranacağının, üzerine çok büyük yük bineceğinin o da farkında.

Ancak şu da bir gerçek ki, genç, artık hayli deneyimli, başarılı, eğitimli bir isim olan Toklu, geçmişte koltuğu devraldığı mevkidaşlarının yaptığı hataları yapmadığı takdirde ilerleyen süreçte karşımıza ya “Alanya Belediye Başkan Adayı” ya da “Antalya Milletvekili Adayı” olarak çıkacaktır.

Ak Parti Genel Merkezi’nin, gençlerin siyasetten soğuduğu bir dönemde, siyaset yapmaya hevesli, başarılı, sürekli halkın içinde olan böyle bir ismi üzmeyeceği, mutlaka istediği veya o dönem uygun olan bir makamda değerlendireceği de bir gerçek.

***

CHP

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Coşkun Karadağ, Alanya’da yaş itibariyle ilçe başkanları arasında en deneyimlisi. Ancak aktif siyasette bölük pörçük bulunması en büyük eksisi.

Eski ilçe başkanlarından Osman Özcan‘ın yönetiminde görev aldıktan sonra aktif siyasete nokta koyup, 2019 yerel seçimlerinden kısa bir süre önce Sefa Çorbacı‘nın yönetimdeki darbe girişimi sonrası görevden el çektirilmesiyle CHP İlçe Başkanlığı görevine atanan Karadağ, girdiği ilçe kongresinde başkan seçilip rüştünü ispat etti.

2019 yerel seçimlerinde Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni CHP’li Muhittin Böcek‘in kazanması en büyük artısı.

Başkan Böcek’le ilk başlarda, özellikle Alanya’daki cadde ve bulvarların Alanya Belediyesi’ne devri konusunda yaşadığı çatışma, korona virüs sonrası yerini, birlikte çalışma prensibine bıraktı.

Alanya’daki Ahmet Tokuş Bulvarı, Atatürk Bulvarı ve 25 Metrelik Yol‘un Alanya Belediyesi’ne devredilmesine “Elimizdeki silahı rakibe veriyoruz” diye karşı çıkan Karadağ, zannımca Antalya ve Ankara’dan gelen telkinler ve uyarılar sonrası bu tutumundan vazgeçti.

Karadağ, 65 yaş üzeri olduğu için korona virüs tedbirleri kapsamında uzun süre sokağa çıkamadı, dolayısıyla halkla iç içe olamadı.

Adında “halk” olan CHP’nin halkla buluşması sorununa Karadağ da merhem olamadı.

Geçmişte Alanya’da lüks ciplerle, lacoste kostümlerle köy ziyaretlerine giden, kırsaldaki vatandaşın dilinden hiç anlamayan CHP’lilerin belki de bilmeyerek başlattığı “CHP’yi halktan koparma” girişimlerine Karadağ ve ekibi son vermek istese de, mevcut yönetimdeki pek çok ismin aynı tutumu sürdürüyor olması Karadağ’ın en büyük handikapı.

Büyükşehir’in Alanya’daki çalışmalarını kamuoyuna yeterince anlatamadığı için eleştirilen Karadağ’ın en büyük şansı ise Alanya Belediye Meclisi’ndeki bazı isimler.

Özellikle Erkan Demirci, Yılmaz Bağışlar ve Nazmi Zavlak‘ın sosyal medyayı aktif kullanarak sürekli halkla iç içe olduklarını gösteren bir profil sergilemeleri, CHP’nin ve Coşkun Karadağ‘ın en büyük artılarından biri olarak gösterilebilir.

***

MHP

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan ise belki de Alanya’da siyaset açısından en deneyimli isimlerden.

Bugün piyasada “ilçe başkanı” olarak dolaşan pek çok isim daha ilkokula giderken, henüz siyasetin s’sini bilmezken Ülkü Ocakları’nda aktif siyasetin inceliklerini öğrenen, bugün pek çok ilçe başkanı korona virüs yüzünden evinden çıkamazken her gün teşkilata gelip vatandaşla iç içe olan Mustafa Türkdoğan’ın genç yaşına rağmen siyasetin ince dehlizlerini biliyor olması en büyük avantajı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli‘ye, davaya ve ekip arkadaşlarına olan sadakati, bağlılığı ise tartışılmaz.

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’le arasının kötü olduğu yönünde geçmişte ortaya atılan iddiaların aksine, uyumlu bir çalışma dönemi geçiriyor olmaları ise Alanya’nın en büyük şansı.

Özellikle Ramazan Ayı’nda liderlik ettiği vatandaşa yardım kampanyaları MHP’nin Alanya’daki farkındalığını ve gücünü daha da keskinleştirdi.

Türkdoğan, Ankara’da esen rüzgarlar aynı seyirde devam ettiği sürece görevini muhafaza edecektir, hatta 2023 seçimlerinde bu başarılı döneminin ödülü olarak Alanya Belediye Meclisi’nde üyelik dahi teklif edilecektir.

Kabul eder mi?

Hiç sanmam.

Türkdoğan’ın MHP İlçe Başkanlığı görevi, kendisi için biçilmiş kaftandır, 8 Haziran itibariyle Alanya’da bu görevi ondan daha iyi yapacak bir başka isim de gözükmemektedir.

***

İYİ PARTİ

Son olarak…

İyi Parti İlçe Teşkilatı’nda sular durulmuyor.

MHP’de siyasete başlayıp, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye tepki göstererek istifasını veren Yücel Apaydın‘ın ilçe başkanlığı yaptığı İyi Parti’de sessiz sedasız bir liderlik yarışı sürüyor.

Yücel Apaydın‘ın tüm birikimlerini kullanarak Alanya’ya teşkilat binası kazandırması, özellikle Alanya Belediyesi’ne yönelik sert muhalefeti, parti bağlamında en büyük artılardan.

Ancak Apaydın’ın ekibinde vites yükseltebilecek, kamuoyunu etkileyecek bir veya en azından bir kaç isim bulmak mümkün değil.

Apaydın’ın da tıpkı Millet İttifakı’ndaki ortağı Karadağ gibi en büyük artısı, Alanya Belediye Meclisi’ndeki bazı isimler.

Örnekse, Hacı Mevlüt Zavlak ile Fikret Arık.

Sosyal medyayı iyi kullanan, etkin açıklamalarını kamuoyu ile bu mecradan paylaşan Zavlak ile Arık, en azından Alanya’da İyi Parti’nin düşünce yapısını kamuoyuna aktarma görevini layıkı ile yerine getirebiliyorlar.

İyi Parti’de kongre sürecinde Apaydın’ın karşısına, MHP’de birlikte siyaset yaptıkları Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Hilmi Er‘in çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Emrah Yeşilkaya gibi “tavşan atlet”lerin ismi de kamuoyunda dolaşıyor ancak ben bu tür girişimlerin cılız kalacağına, ya da en azından oy bölmeye yönelik bazı kişi ya da grupların girişimi olarak kalacağına inanıyorum.

Her ne kadar esmi olarak açıklamasa da Hilmi Er kesin aday.

Yanında eski MHP İlçe Başkanı Cafer Uyar‘ın olduğu biliniyor.

2019’un Alanya Belediye Başkan Adayı Abdullah Sönmez piyasada gözükmüyor, dolayısıyla tavrının ne olacağı bilinmiyor.

Alanya’da Salı günleri yapılan yönetim kurulu toplantısından sonra haftada bir günlük basın açıklaması yapılması dışında İyi Parti’nin Alanya’daki varlığından söz etmek mümkün değil.

Hilmi Er ilçe başkanı olursa bu durum değişir mi, soru işareti.

Çünkü onun da epeydir sesi soluğu çıkmıyor.

Sert mizaçlı Yücel Apaydın’ın aksine daha uysal bir mizaca sahip olan Hilmi Er ilçe başkanı olursa, Millet İttifakı ortağı CHP ile doku uyuşması yaşayabileceği öngörülüyor.

Kısacası, İyi Parti’nin artıları Hacı Mevlüt Zavlak ile Fikret Arık olarak ön plana çıkıyor, eksileri ise partinin sesinin soluğunun çıkmaması olarak gösteriliyor.

***

Son söz…

Korona virüs tehlikesi yavaş yavaş geçiyor.

Her alanda olduğu gibi Alanya siyasetinde de normalleşme sürecine giriliyor.

Ak Parti, Alanya’ya yapılacak hizmetlerin takipçisi olmayı sürdürüyor.

CHP, Büyükşehir’in Alanya’daki yatırımlarını kamuoyu ile paylaşma görevine daha yeni başladı.

MHP, Alanya Belediyesi ile dirsek temasını muhafaza ederek Adem Murat Yücel’in elini güçlendiriyor.

İyi Parti, kongre öncesi Yücel Apaydın üye kayıtlarını sürdürüyor, Hilmi Er ise “Benim gönderdiğim kişiler üye yapılmıyor, delege olamıyor” diye feveran ediyor.

    Özkaya Sigorta

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.